Hamburg serveert burgers van het formaat kinderhoofd

Op Hamburger Hill zoals de Witte de With inmiddels wel kan worden genoemd, staan de burgers van Hamburg aan de top. Zorg dat je er gevechtsklaar voor bent.

14 Jan 2014 Erik Gille

blogger Erik = Copy Culinair, de copywriter die schrijft met z'n smaakpapillen. Steekt voor De Buik zijn neus in smakelijke zaken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Hamburg

Witte de Withstraat 94B, Rotterdam Maaltijd: DinerLunch Stadsdeel: Centrum Keuken: Amerikaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 14 Jan 2014

Hamburg serveert burgers van het formaat kinderhoofd

Vroeger, toen de dames nog in hoepelrokken koket liepen te zwaaien met kanten parasolletjes in het park onder de Euromast, at je een goeie Parkburger in Parkzicht. En op een zomerse dag in de zon is de burger van Kade 4 in de Oude Haven geen straf. Toch hield het tot een jaar geleden niet echt over, burgers bakken is toch een vak apart. Gelukkig kun je tegenwoordig op meerdere plekken in de stad terecht. Onder andere bij Hamburg op de Witte de With.

Het is een stoere zaak. De man aan onze tafel heeft er een passende baard bij. Het zou me niet verbazen als ie wel eens bij de mannetjesputters van Schorem komt. Na een kort gesprek over frisdrank, waarbij onder meer Orangina, Wostok en Fentimans langskomen (de laatste twee staan jammer genoeg niet op de kaart), gaan we over tot de orde van de dag: bestellen. Ik twijfel.

De wildburger met blesbok, haas en konijn klinkt goed. Verantwoord zelfs. In tegenstelling tot de wat lompere creatie Pig & Cow: een Angusburger met pulled pork en bacon. Maar ja, je wil een burger of je wil geen burger. 'Ik zou die laatste nemen', helpt de man met baard. 'En dan met een plak cheddar, goeie combi.' Geen speld tussen te krijgen, ik ben om.

Topburger

Als de burger ter tonele verschijnt, voorzie ik een probleem. Geen bestek uiteraard, een mens heb klauwen. Mijn mond heeft alleen niet het formaat kinderhoofd. 'Dat is de charm', zegt mijn tafelgenoot, een tikje valsig. Dat kan te maken hebben met het kleinere formaat visburger dat hij koos. Pulled pork-nijd, het komt vaker voor. Ik ga ten aanval, de burger bijt terug, maar ik kom als overwinnaar uit de bus. Ik hoef niet eens onder de douche, dat is wel eens anders geweest. Ik zou er poëtisch over kunnen doen, maar laten we het erop houden dat de burger top is. En de cheddar inderdaad een waardevolle aanvulling. De visburger aan de andere kant van de tafel beviel ook trouwens. Op de kaart staat een aantal vegetarische varianten, ik heb me laten vertellen dat ook die op niveau zijn.

Het moet gewoon goed zijn

Enigszins napuffend maar ’s een praatje maken met de kok. Geen baard, wel een staart. Waarom een burgertent, wil ik weten. 'Iedereen lust toch een burger?' Dat is zo. Ook vonden ze dat Rotterdam een goeie burgertent moest hebben, zoals iedere echte stad. Dat begint natuurlijk met goed vlees: 'We kiezen voor het beste dat we kunnen krijgen. Deze koeien zijn ten minste vijf jaar oud en hebben lekker rondgelopen. De kippen zijn Barnevelders en de vis is gecertificeerd.' Het hoeft niet per se biologisch te zijn, daar geloven ze niet zo in. Het moet gewoon goed zijn. Ik vraag hoe het loopt. 'Nu is het nog rustig, maar vanavond is het druk hoor. Dan staan ze te wachten op een tafeltje.' Leuk, lijkt mij. Kun je lekker kijken hoe iedereen zit te kliederen. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Rif010 laat zien dat het surfgevoel geen oceaan nodig heeft

Voor een goede wave hoef je niet ver te reizen. Rif010 biedt naast lekker eten ook surflessen aan, waardoor jij je als een vis in het water voelt.

Het culinaire slotakkoord van Marco Somer bij De Harmonie

Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen na deze kerst met De Harmonie. De Buik blikt terug met ze, en vooruit.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.