Exotische groenten, fruit, kruiden, vis en heel veel producten waarvan je geen idee hebt wat het is. Hét hoogtepunt van de Afrikaanderwijk is natuurlijk de Afrikaandermarkt, de tweede markt van Rotterdam en geliefd in heel de regio. Elke woensdag en zaterdag maak je er een culinaire ontdekkingsreis, van de Antillen tot Marokko en van Suriname tot Kaapverdië. Volgens enkele Rotterdamse topchefs is dit dé plek om groenten en fruit in te slaan, want vers en spotgoedkoop. Wij trokken naar Zuid, op zoek naar de 5 lekkerste kramen van de Afrikaandermarkt.
Surinaamse groenten

Van een groentekraam wordt je sowieso altíjd vrolijk, maar een kraam met zoveel exotische vitamines, daar moet je gewoon even halt houden. Naast wat ‘normale’ preien, pompoenen, uien, aardappelen en koolsoorten zien we hier vooral veel wat we niet dagelijks gebruiken en dat is juist zo leuk: pepers en bananen in alle soorten, kleuren en maten, kousenband, kokosnoten, mango’s, diverse soorten gezouten vis en potjes zelfgemaakte sambal. Dat kennen we nog. Maar wat is dat voor moois? Oooh, dat is gewoon bitawiri, antruwa, dagoeblad, pommerak, mopé, pommesitair, amsoi, birambi, awarra en sopropo. Je weet wel. Gelukkig weet koopman Ram wél precies wat het is en waar je het voor kunt gebruiken. Hij geeft klanten dan ook regelmatig advies over bereidingswijzen. 'Hoewel de meeste Surinamers toch wel hun eigen familierecept hebben.’
Marokkaanse noten

Ken je dat? Van die mooie stapels noten waar je eigenlijk het liefst je hand in wil stoppen? Nou, probeer jezelf te beheersen, want de kraam van Abdellati nodigt wel heel erg uit tot deze afwijking. De mooiste noten, olijven, dadels, gedroogd fruit en kruiden lonken naar je. Doe nog maar wat amandelen. Oh ja, en ook een onsje pistachenoten, want die zijn in de supermarkt zo duur. Volgens de eigenaar komen bijna alle producten uit Marokko en daar weten ze echt wel wat goed én lekker is. Vooral de walnoten gaan hard, want daar is toch eigenlijk iedereen dol op, en ze kunnen zowel in zoete als hartige recepten worden verwerkt. Probeer hier maar eens langs te lopen zonder iets te kopen…
Turkse pizza
Even een pauze, want van dat slenteren krijg je honger! Wij hebben ons laten vertellen dat de Turkse pizza op de Afrikaandermarkt de beste van Zuid is, dus die moeten we proberen. Dilek Döner Kebab, oftewel de man met de gekke muts, daar werden we naar verwezen. En inderdaad, Dilek heeft de koksmuts op, want wat hij hier maakt is dan ook döner op niveau. Meestal vooral lekker na wat alcohol om 3 uur ’s nachts, maar hier op zaterdagmiddag ook voortreffelijk. Kies voor een Turkse pizza, dürüm of broodje kebab, alles is even vers. De broodjes worden ter plekke afgebakken, net als de pizza’s in het oventje, en het vlees wordt afgesneden waar je bij staat. Wij kunnen er weer even tegenaan.
Exotische vis

Alsof je in de Caraïben of aan de Middellandse Zee langs een viskraam loopt. Het oogt net even wat mooier, verser en vooral exotischer dan al die grijze jongens uit de Noordzee. Die verkoopt Hassan hier ook hoor – en de makrelen, schollen en wijtingen vinden gretig aftrek –, maar deze viskraam is vooral leuk omdat er de meest bijzondere soorten te koop zijn, in totaal maar liefst 125 verschillende. Wel eens iets gemaakt met mahi mahi (dorado), red snapper, kubi, dorade rouge, octopus of corvina? Zoek een recept, want hier haal je praktisch élke vis die ergens ter wereld in zee leeft. Er liggen ook verschillende soorten schelpen, enorme gamba’s, krabben en kreeften. Woensdag en zaterdag visdag!
De maïsman

Al 8 jaar een begrip op de Afrikaandermarkt en vooral erg geliefd onder kinderen. Vanachter z’n maïsfornuis serveert maïsman Umit bekertjes gestoomde maïs, maar ook hele kolven ‘to go’ of voor thuis. Een bekertje kost slechts 1 euro, dus het zakgeld van de buurtkinderen verdwijnt nogal eens in zijn zak. De meeste maïsfans toppen het bekertje af met wat vloeibare boter en zout, maar ook citroensap of mayonaise blijken fijne combi’s. Wij nemen deze heerlijke en – mits zonder boter en mayo – gezonde snack mee voor onderweg naar huis. 'Goed blazen, want het is heet’, geeft hij iedereen mee.