Lekkere ballen uit de bakfiets van Toeters & Ballen

Eric La Croix is gek op fietsen én koken. Met een door hem zelf opgeknapte bakfiets staat hij vanmiddag bij de Fenixloods met lekkere, verse gehaktballen.

10 Aug 2014 Mo Kruisman

blogger Mo werkt als freelance copywriter voor uiteenlopende opdrachtgevers, is af en toe gastdocent en geeft yogalessen.

  • 10 Aug 2014

Lekkere ballen uit de bakfiets van Toeters & Ballen

'Spekje erbij? De barbecuesaus kan wat heftig zijn, proef maar, ik ben nog aan het ontwikkelen.' Eric La Croix prikt een bal aan zijn mes, snijdt 'm in een wit kadetje behendig doormidden, saus eroverheen en op mijn verzoek augurken erbij.

Toeters & Ballen beleefde vandaag zijn officiële première aan de Maaskade bij de Fenix Food Factory. Daar staat de ballenbakfiets in ieder geval tot en met eind van deze zondagmiddag.

Bijten in een balletje Bali of bal Berucht

Eric heeft wat met fietsen en hij heeft wat met eten. Vader La Croix, die met een glas feestbubbels staat te glunderen bij de bakfiets, vertelt dat Eric graag kookt en nergens voor terugdeinst. 'Ziet hij eend in de winkel liggen, dan gaat hij uitproberen wat hij daarmee kan maken.'
Eric bouwt zelf speciale fietsen en werkte een paar jaar als bedrijfsleider in een grote wielren- en mountainbikewinkel. De bakfiets waarmee hij met zijn ballenhandel naar festivalterreinen en evenementen kan rijden, is een mooi gerestaureerd exemplaar van 68 jaar oud.
Ik proef een broodje bal. De smaak van het gehakt is lekker subtiel zonder overheersende kruiden als kruidnagel of kaneel, maar mild en met wat mosterd. Toeters & Ballen biedt drie varianten aan: broodje bal Berucht (de klassieke versie met mosterd, ketchup of mayo), broodje bal Bali (met pindasaus en gebakken uitjes) en broodje bal BBQ (met gebakken spek en barbecuesaus).
Eric vertelt dat ze allemaal dezelfde basisbal hebben en alleen in saus en toebehoren verschillen. Het gehakt is half-om-half en komt van de Firma Bijten. Gisteravond heeft hij samen met broer Niels nog tweehonderd ballen staan draaien.
'Uitje, twee soorten mosterd, zout, peper en verder het geheim van de chef.' De bal zelf is vrij zacht en daardoor wel sappig, maar hij mag van mij ietsje steviger zijn. De barbecuesaus is heerlijk rokerig en licht pittig.

Streetfood voor elke gelegenheid

Het broodje bal is, zoals Eric zelf zegt, no-nonsense-festivalfood, maar dan van goed vlees en alles naar eigen recept gemaakt. De Toeters & Ballen-bakfiets is te bestellen voor een gezellige vrijmibo, bruiloft of feestje.
Tijdens het proefdraaien liep sterrenchef Erik van Loo van restaurant Parkheuvel rond in de Fenix Food Factory. Hij was niet te beroerd om op verzoek een broodje bal te testen en pakte er gelijk 14 mee voor een groep medewerkers die achter het Hofplein bezig was met de opbouw van het openluchtrestaurant Kanen bij de Hofbogen. Ik neem nog een hap. Aan de Katendrechtsekade, met de zon die schittert in de Maas, kadetje bal in de ene hand en een biertje van de Kaapse Brouwers in de andere, waan ik mij een moderne dokwerker met een heel fijn leven.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Chez Jan opent de deuren van haar hotdogkiosk op Rotterdam Centraal Station

Chez Jan serveert vanaf nu haar hotdogs ook op Rotterdam CS. Snel, smakelijk en verkrijgbaar tot aan december naast spoor 2.

Dordtse Cultuurnacht: beleven én borrelen DWARS door de stad

Op 11 oktober is het zover: de Dordtse Cultuurnacht 2025. De Buik zet de leukste plekken voor je op een rij én tipt nog wat highlights uit het programma.

6 redenen om vaker Rotterdams te lunchen en borrelen op werk

Meer weten over lekker en lokaal eten op je werk met Rotterdam de boer op! lees je hier.