Je hoeft geen stylist te zijn om tijdens de feestdagen sier te maken met een oogverblindende tafel. Met een paar kleine kunstgrepen en wat waardevolle tips van Nel ’t Hart, serviezen expert bij Kookpunt Rotterdam, ben jij als gastheer of gastvrouw de kerstster.
Het effect van een mooi gedekte tafel

Een gedekte tafel verhoogt de voorpret, vindt Nel ’t Hart, bij Kookpunt Rotterdam verantwoordelijk voor de serviezen, het glaswerk en bestek. "Als je ziet dat de tafel mooi is gedekt, dan voel je je als gast extra welkom. Er is zorg aan jouw komst besteed. Door zo’n tafel krijg je bovendien nog meer zin in de kerstbrunch of het kerstdiner. Je denkt toch even: het eten zal dan vast ook heel goed zijn.”
Wisselende trends

Een gedekte tafel hoeft echter niet uit één servies te bestaan. Dat idee is achterhaald, vindt ze. "Wit porselein is heel lang heel gewild geweest. Tot een jaar of acht geleden. Ineens was iedereen er klaar mee. Tuttig en saai werd het gevonden, vooral het wit porselein met een goud randje."
"Gekleurd aardewerk werd hip. Dat snap ik. Aardewerk ziet er heel gezellig uit. Maar aardewerk is veel gevoeliger voor chips, kleine beschadigingen. Sinds kort zie je dat er opnieuw veel wit porselein wordt gekocht, veelal van Villeroy & Boch. Voordeel van Villeroy is dat er zelfs van een minimaal kleurverschil in dit porselein geen sprake is en ook nooit zal zijn. Villeroy heeft in Luxemburg alles in eigen beheer.”
Gevolg van al die wisselende trends: velen hebben van alles wat in de kast liggen. "Waarom zou je het dan niet combineren? Als je meer wit porselein hebt dan gekleurd aardewerk dat nog volledig intact is of vice versa, koop je er een aantal losse items bij. De vorm mag afwijken van je bestaande servies. Het hoeft allemaal niet zo officieel.”
Eigen kersttafel
Hoe zij dat zelf dit jaar gaat doen? "Met kerst ben ik dit jaar toevallig niet thuis. Ik ben uitgenodigd bij mijn zoon en schoondochter die net een nieuw huis hebben betrokken. Nee, ik bemoei me niet met hun kersttafel. Zowel privé als in de winkel leg ik niemand wat op, er moet niets hé.”
Zou ze wel thuis zijn geweest zou ze sowieso zijn gegaan voor crèmekleurige of lichtgrijze linnen servetten, al dan niet bedrukt met een bescheiden afbeelding. "Linnen is een natuurproduct, het weefsel is afkomstig van de vlasplant. Linnen voelt veel zachter aan de mond dan een papieren servet. Je kunt een linnen servet oprollen in een servetband, of je bindt er een touwtje om. In beide gevallen staat het leuk op tafel.”
Jarenlang expert

Nel ’t Hart kan het weten. Ze werkte 12,5 jaar lang op de serviesgoedafdeling van Jungerhans op de hoek Binnenwegplein/Coolsingel, waar ze zich onder meer ontfermde over de etalage, en nu alweer 17 jaar voor het Kookpunt. Menig bruidspaar kocht bij haar zijn uitzet. Jaren later zijn deze stellen haar nog dankbaar voor haar oprechte, vrijblijvende adviezen. "Op straat wordt er vaak naar mij gezwaaid.”
Terug naar de kersttafel. Natuurgroen, warme kleuren en hout doen het altijd goed in deze tijd van het jaar. "Ik zou beginnen met wat dennenappels, besjes of losse bladeren. Duik het bos in en raap op wat je ziet liggen. Ingewikkelder hoef je het niet te maken."
"Daarna zou ik een acaciahouten onderbord van Stuff Design neerleggen. Dit hout kun je na gebruik invetten zodat het lang netjes blijft. Het houten onderbord dient in de basis als decoratie. Je kunt hem tevens gebruiken als kaasplankje. Je moet er alleen niet op snijden.”
Wit en waterglazen met een knipoog

Het hoofdbord wordt wit. "Op wit komen bijna alle gerechten het best tot hun recht. Voor de voor- en tussengerechten zou ik gaan voor keramiek. Hetzij een bord, hetzij een kom. Doe eens gek en pak een paarse waterkaraf, paars staat voor verbinding en verbroedering, of een geinige kurkentrekker van Alessi (Anna G. Parade Special Edition) erbij."
"Of neem waterglazen met een knipoog. De glazen van Iittala, in Scandinavië geblazen, bijvoorbeeld: deze ogen alsof ze in het ijs hebben gelegen."
Vederlichte glazen voor serieuze wijn

"Trek je een serieuze wijn open met kerst, of krijg je wijnkenners aan tafel, ga dan voor vederlichte glazen uit de Nude Stem Zero-collectie. Die drinken superlekker, en, niet onbelangrijk, ze kunnen tegen een stootje. Als je een wijnglas van Nude zou laten vallen, is de kans vrij groot dat het níet in diggelen valt. Wees alleen wel voorzichtig met poleren.”
Haar belangrijkste tip bewaart ze tot het laatst. "Houd de tafeldekking zo laag mogelijk. Geen kandelaars, geen hoge vazen. Je moet elkaar wel in de ogen kunnen aankijken. Mochten er kinderen in het gezelschap zijn, denk dan aan ornamenten of slingers die zij leuk vinden. Een kerstbal van Disney bijvoorbeeld, die ze na afloop mogen meenemen. Ik weet zeker dat ze langer aan tafel blijven zitten.”