In Kralingen is ie wereldberoemd en ook buiten de wijk groeit zijn aanhang gestaag. Want: het is een bijna publiek geheim dat Job Struijk van Struijk Groenten en Fruit een neus heeft voor iets bijzonders.
In Kralingen is ie wereldberoemd en ook buiten de wijk groeit zijn aanhang gestaag. Want: het is een bijna publiek geheim dat Job Struijk van Struijk Groenten en Fruit een neus heeft voor iets bijzonders.
Zijn vader nam in 1979 het aardappelpakhuis in de Lusthofstraat over en maakte er een groente-en fruit-speciaalzaak van, zonder daar overigens meteen al te veel verstand van te hebben. Maar we spreken hier wel over tijden dat de kiwi een volstrekt onbekende exoot was en een artisjok nog amper de Nederlandse grens was overgestoken. Job is van jongs af aan bij de zaak betrokken geweest, hielp mee in de winkel en ontwikkelde een aanstekelijke liefde voor lekkere, mooie en bijzondere producten.
Als ik jou zo bezig zie met mensen dingen te laten proeven, ruiken, gewoon eens laten proberen, zie ik een man met een missie. 'Ja, dat is wel zo. Ik vind niets fijners dan mensen te laten kennismaken met mooie groenten en ze te inspireren om eens wat anders dan boontjes te eten. Ze te laten zien en proeven wat er nog meer voor moois en lekkers te vinden is. En zo hoop ik dat mensen ook gezonder gaan eten.'
Wat heb je daar voor lekkers in die vitrines? 'Ik maak hier in de winkel allerlei dingen voor de verkoop klaar. Zie je die berg kookboeken en tijdschriften? Daar haal ik mijn inspiratie uit. Ik heb altijd koude gerechten of salades en dingen die je thuis even moet roerbakken. Vandaag heb ik onder andere Italiaanse aardappeltjes met knoflook en rozemarijn, een bietensalade, een roerbakschotel, wortelsalade, couscous. Elke dag vers en zelfgemaakt.'
En nou even over de kookboeken. 'Tja, dat begon ooit met een boek van Jamie Oliver dat ik kocht en langzamerhand nam de verzamelwoede flink toe. Maar bij Plenty van Ottolenghi kwam de echte doorbraak. Dat boek veranderde echt mijn visie op eten: groenten als het hart van je maaltijd. Mijn nieuwste aankoop is Pulpo. Het boek is nog niet binnen, maar ik ben erg benieuwd.'
Noem eens wat van die spannende nieuwe groenten... 'Nou, wat leuke hits zijn flower sprouts, verse zeewiersoorten, health- en superfoods, vers tarwegras, broeivet, Texelse zeekool, monniksbaard, aardpeer. En wat ik vandaag niet in huis heb, neem ik morgen voor je mee van de veiling.'
Klinkt goed, maar levert dat ook wel wat op, al dat spannende spul? 'Ik kan natuurlijk op safe spelen en gewoon de hele winkel vol zetten met spullen waarvan ik zeker weet dat het verkoopt, maar ik vind het juist leuk om een beetje te prikkelen en mensen iets nieuws te laten zien en proeven. En als ze dan niet weten wat ze ermee moeten doen, dan trek ik een kookboek van de plank. Zo heb ik voor de kerst mensen verteld hoe lekker en makkelijk een aardpeersoepje is en voilà, daar gaan ze dan mee aan de slag.'
Wat eet jij vanavond? En wat zou je mij aanraden? 'Ik eet een minestronesoep, gisteren al gemaakt van allerlei restjes. En als jij wat anders zou willen eten, raad ik je aan om een savooiekool even in de boter zachtjes te stoven, wat knof, gekneusde jeneverbesjes en tijm erbij, sausje beetje binden en dan lekker met een zeebaars ernaast opeten.'
Toe maar! En anders nog iets? 'Nog genoeg op mijn wensenlijstje: ik droom van een Ottolenghi-achtige winkel/restaurant, maar dat is toekomstmuziek. Eerst zorgen dat ik nog een paar goeie mensen voor in de winkel zie te vinden, met verstand van en liefde voor goede producten (ja, lieve mensen, tips zijn welkom en solliciteren mag!). En die dat met enthousiasme weten over te brengen aan onze klanten.'
Tja, aardappeltjes met knoflook en rozemarijn..... jaren geleden al ontdekt dat krieltjes veel lekkerder worden als je ze eerst even marineert daarin (gebruik lekkere, Portugese olijfolie!) Uit de Turkse winkel haal ik gemalen rozemarijn, zodat het kruid makkelijker het aroma loslaat en minder snel verbrandt in de pan
Tof. Zijn er specifieke produkten die wij direkt aan jou zouden kunnen leveren uit Oeganda. b.v. Jackfruit, hele zoete ananas, kleine zoete banaantjes, sukuma wiki, matooke, verse gember, vanilla pods, en veel meer. Ik woon sinds 1994 in Oeganda en kan dit leveren. dsta.uganda@gmail.com
Tof. Zijn er specifieke produkten die wij direkt aan jou zouden kunnen leveren uit Oeganda. b.v. Jackfruit, hele zoete ananas, kleine zoete banaantjes, sukuma wiki, matooke, verse gember, vanilla pods, en veel meer. Ik woon sinds 1994 in Oeganda en kan dit leveren. dsta.uganda@gmail.com
Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!
Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.
Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.
Geniet van de volgende voordelen: