From waste to taste bij Anne’s Deli

Bij Anne's Deli in de Hofbogen worden lelijke groente, ook wel lelijkkies, omgetoverd tot de lekkerste maaltijden en conserveren.

2 Dec 2021 Sophie Blokland

blogger Sophie is student journalistiek aan de Fontys in Tilburg. Ze is dol op eten; zelf gekookt, maar klaagt ook zeker niet wanneer iemand haar wat lekkers voorschotelt. Haar verslaving? Chocola.

From waste to taste bij Anne’s Deli

Een gedeukte aubergine of een niet helemaal oranje mandarijn vinden in de supermarkt geen plekje, maar gelukkig wel bij Anne’s Deli. De zaak van Anne de Koeijer ligt vol met wat zij noemt ‘lelijkkies’: groenten en fruit die er niet perfect uitzien. Deze verkoopt ze los of ze maakt er conserveren en heerlijke gerechten van.

Anne's Deli


Anne was marketeer voor de horeca, maar daar maakte corona een einde aan. Ze besloot haar passie voor eten verder te volgen en opende eerst een groentewinkel in de Fenix Food Factory. "Toen ik de groentewinkel had, merkte ik dat ik vaak met veel overschotten zat", vertelt Anne. "Omdat ik het zonde vond om weg te gooien, ben ik er conserven van gaan maken. Dit deed ik twee dagen in de week bij mijn ouders in Zeeland. Dit bleek na verloop van tijd niet handig en dus ben ik opzoek gegaan naar een productiekeuken in Rotterdam. Dat was aan de dure kant en daarom zijn we in via via in dit winkelpand terecht gekomen in de Hofbogen en is Anne’s Deli ontstaan."

Lelijkkies


Van de ‘lelijkkies’ die Anne binnenkrijgt, maken ze bij de Deli allerlei lekkers. Hierdoor hebben ze elke week wel weer andere gerechten. Naast conserven zoals jams en picalilly’s, die ook te bestellen zijn via Deliveroo, maken ze ook heerlijk lunch- en dinergerechten. Zo hebben ze zelfgemaakte pitabroodjes met elke keer weer wat anders erin. Of soep en stamppot elke keer net weer op een andere wijze. Ook hebben ze regelmatig vlees, zoals zelfgemaakte gehaktballen. "We zijn maandag tot en met vrijdag open van tien tot zeven. We hebben heel lekker en gezond eten, wat fijn is voor de mensen in de buurt. Als ze geen tijd of zin hebben om te koken, komen ze bij ons na hun werk vaak wat halen."

From waste to taste


Bij Anne’s Deli draait het om from waste to taste. Hiermee gaan zij het voedselverspillingsprobleem tegen. "Bij ons is het vooral belangrijk dat het eten lekker is", vertelt Anne. "En we proberen dat eten te creëren met zoveel mogelijk dingen die anders weggegooid zouden worden. Hierdoor krijgen mensen die bij ons komen ook steeds meer het besef dat het eigenlijk nergens op slaat. Dat er een deuk op een stuk groente zit, zou geen probleem moeten zijn. Het smaakt nog steeds super lekker." 

In de Deli kan Anne haar passie voor eten volgen. Ga er zeker een keertje kijken om een van haar heerlijke maaltijden te proberen en te ontdekken dat de ‘lelijkkies’ net zo lekker, of zelfs lekkerder zijn, dan groente en fruit uit de supermarkt.
Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.