We shaken zomerse cocktails met Maidie van den Bos (met recept!)

Maidie van den Bos van Bloesembar maakt cocktails met gin, vlierbloesem en wildgeplukte rabarbar uit Barendrecht en geeft ons het recept.

26 Jul 2017 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

We shaken zomerse cocktails met Maidie van den Bos (met recept!)

We kennen haar van de prachtige creaties die ze elke maand op de Frankborrel serveert en van de zomerse festivals waar ze te vinden is met zelfgemaakte siropen, saptaps en cocktails. We hebben het over Maidie van den Bos, wildplukker en eigenaar van Bloesembar. Zij maakt speciaal voor ons een pracht van een cocktail: fris, geurig en ook nog eens heel leuk om naar te kijken. Ook fijn: je kunt ‘m gewoon thuis namaken.

Wildplukken


Maidie is alweer vijf jaar bezig met Bloesembar. Ze plukt haar ingrediënten zelf, maakt haar eigen siropen en fermenteert af en toe (per ongeluk) een nieuwe creatie. In het geval van haar wilde champagne pakt zo’n ongelukje overigens uitstekend uit. Met haar siropen en wildgeplukte oogst creëert ze de meest uiteenlopende cocktails. Vooral de wild mojito is z’n reputatie inmiddels vooruitgesneld. Dankzij haar achtergrond als ontwerper zijn de creaties bovendien een lust voor het oog. Maidie is dan ook een graag geziene gast op diverse evenementen en festivals. Zo staat de Bloesembar binnenkort op Duizel in het Park en Once Upon A Time In The West.

Vrouwelijk en verfijnd


Hoe zo’n cocktail tot stand komt, mogen wij vandaag met eigen ogen aanschouwen. Hoe gaat dat nou, zo’n cocktail verzinnen uit het niets? “Ik doe maar wat,” grapt Maidie. “Nee, ik heb die rabarber geplukt in Barendrecht en ik ben echt verzot op die smaak en op die geur. En vlierbloesem heeft ook een beetje dat frissige en fruitige, dus dat wilde ik combineren.” En het resultaat mag er wezen: een mooi bleekroze exemplaar met rabarber, gin en vlierbloesem. Vrouwelijk en verfijnd, maar niet té dankzij het glas waarin er uitgeschonken wordt. “Ik wilde graag het contrast van dat stoere glas met een roze cocktail. En door de gin is ‘ie ook best stevig geworden.”

Recept voor 1 cocktail
-    400 ml water
-    4 stelen rabarber
-    70 ml rabarbersap
-    30 ml vlierbloesemsiroop
-    1 eiwit
-    40 ml zachte, soepele gin, bijvoorbeeld The botanist
-    Vlierbloesem ter decoratie

1.    Kook enkele stelen rabarber in 400 ml water, tot het kookwater een mooie dieproze kleur krijgt. Dit is je rabarbersap. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en giet het door een zeef.
2.    Snijd een steel in lange linten schik ze in het glas.
3.    Vul een cocktailshaker met het eiwit, het rabarbersap, de vlierbloesemsiroop en de gin en ‘dry-shake’ zo’n 2 minuten tot het eiwit schuimend is.
4.    Voeg vervolgens ijsblokjes toe en schud tot de shaker ijskoud voelt.
5.    Schenk de cocktail door een strainer uit in het glas en decoreer met de vlierbloesem.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de UitAgenda.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: keukenprinses Julia Nona brengt Sicilië naar Den Haag

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de Siciliaanse eigenaresse en chef van Nona in Den Haag.

De kerstlijst van 2025 met tips voor restaurants, restobars, ouderwetse gezelligheid en kerst thuis vieren

Onze grote kerstlijs is van een update voorzien, helemaal kersvers voor 2025: een mooie mix van wat de Rotterdamse restaurants te bieden hebben.

Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.