De gezellige Italiaanse speciaalzaak La Vita è Bella maakt het Kralingse leven al jaren mooier. En vanaf morgen nog mooier. Dan opent de traiteur in het naastgelegen pand restaurant Osteria Sala Federico met een kleine kaart en hapjes voor bij de wijn. De grand opening komt er pas als de Osteria helemaal op orde is. 'Maar de gasten die zaterdag komen krijgen natuurlijk wel een glas prosecco van de zaak.'
La Vita è Bella is altijd weer een feest voor je zintuigen. Met Italiaanse (film)muziek en Italiaans gebabbel van de medewerkers in je oren, geniet je er van een heerlijke kop koffie, een vers belegde panino en van de kleurrijke uitstalling van kazen, gedroogde hammen, olijfolie, wijnen, antipasti, zoetigheden, en verse groenten. Het van oorsprong Siciliaanse echtpaar Peppe en Linda Cappellano startte in 2006 met de verkoop van ambachtelijke delicatessen van kleine Italiaanse (familie)bedrijven in een charmante pijpenla iets verder op de Oostzeedijk Beneden. Vanuit hun piepkleine keuken verzorgden ze ook de catering voor feesten en partijen voor particulieren en bedrijven. In 2010 verhuisden ze naar hun huidige pand met een grotere keuken, plek voor acht tafels en een klein terras.
Uitbreiding
Toen in 2013 het buurpand vrijkwam trokken ze die erbij en noemden de ruimte Sala Federico, naar hun vierjarige zoontje. De reden om de ruimte erbij te nemen was een dringende behoefte aan meer productieruimte voor hun cateringopdrachten (onder meer voor Museum Boijmans van Beuningen). Verder gebruikten ze de Sala af en toe voor besloten feesten en partijen en voor workshops Italiaans.
Alles was rustig tot het Kralingse huis-aan-huisblad De Ster enthousiast schreef over de besloten feesten en terloops meldde dat er alcohol werd geschonken. Prompt moest Sala Federico dicht in afwachting van een alcoholvergunning. Eenmaal van de schrik bekomen besloot Peppe Sala Federico en de alcoholvergunning dan maar optimaal te benutten en een Osteria te beginnen.
Ontmoetingsplek
De heerlijke geuren die chef-kok Damiano Partipilo op zijn eerste werkdag in de Osteria produceert zijn veelbelovend. De menukaart prijkt vanaf zaterdag op de schoolbordmuur boven de open keuken. Daarop komt ook een korte uitleg over wat een Osteria van oorsprong is, namelijk een ontmoetingsplek waar Italianen eind van de middag een glas wijn en wat kleine hapjes nuttigen om wat buikvulling te hebben tot het late avondmaal. 'We willen graag dat onze Osteria zo'n ontmoetingsplek wordt', zegt Peppe. Daarvoor creëert hij in de Sala de uitnodigende sfeer van een gezellige Italiaanse woonkamer met een open keuken; losse tafels met tafelkleden en 24 zitplaatsen; en een buffet met verschillende antipasti.
Happy hour
Tussen 16.00 en 18.00 uur wil de Osteria een soort ‘happy hour’ introduceren door een antipasti-buffet te openen voor € 10,00 per persoon. Daarbij serveren ze licht alcoholische aperitivi, zoals spritzers en prosecco’s, en verschillende wijnen. Vanaf 18.00 uur biedt de Osteria een simpele kaart met een aantal pastagerechten en een paar vlees- of visspecialiteiten. Het nagerecht van verse kazen, taarten en fruit varieert per dag. Een driegangenmenu met antipasto, pasta en dessert kost € 24,50 per persoon. Een eventuele vierde gang van een vlees- of visgerecht is er vanaf € 12,50. Alles wordt vers bereid met de beste seizoensingrediënten die direct uit Italië worden ingekocht. Ook de wijnen van de Osteria zijn afkomstig van kleine producenten. ‘Van alle wijnen is het sulfietgehalte nihil, waardoor ook onze huiswijn heerlijk en zuiver is. Dus geen hoofdpijn’, lacht Peppe.
Omdat de Osteria met seizoensproducten werkt zullen ze elke maand een andere streek van Italië belichten. Om dit onder de aandacht te brengen gaan ze thema-avonden organiseren. Volgend voorjaar opent de Osteria een ruim terras op de stoep voor de zaak. Tot die tijd zijn er nog heel veel heerlijke wintermaanden in de blije wetenschap dat de Oostzeedijk er weer een parel bij heeft.