Misschien weet je nog dat Joris Koëter een aantal jaar geleden in Rotterdam-West eigenaar en chef-kok was bij Eetlokaal Kuiter of dat hij in de keukens stond van Lux, La Pizza en Louis. Na zijn eigen eetlokaal, waar de ene week Frans, Italiaans en soms Hollands gekookt werd, gesloten te hebben is het lastig om weer te werken voor een baas. Terug van weggeweest en toe aan een nieuwe uitdaging, zal Joris zijn nieuwe onderneming openen: Restaurant aan de Lek. Een Nederlandse keuken met alleen maar oer-Hollandse gerechten waar gestreefd wordt naar de beste kwaliteit.
Van Rotterdam naar Krimpen aan de Lek
Restaurant aan de Lek is gevestigd in een tweehonderd jaar oud pand in Krimpen - de naam zegt het al- aan de Lek. Aan de achterkant van het pand zit een groot terras, waar je in de (na)zomer heerlijk zit. Binnen zijn goed de oude details zichtbaar zoals glas-in-lood en ornamenten. Wil je erachter komen hoe écht Nederlands eten smaakt of als je in die omgeving op pad bent, bijvoorbeeld als je naar Kinderdijk gaat of een stukje aan het fietsen bent, dan is het pondje naar Krimpen aan de Lek de snelste manier om Restaurant Aan de Lek te bezoeken.
Op de vraag waarom Joris ditmaal niet voor Rotterdam heeft gekozen antwoordt hij: “Omdat er in Rotterdam elke maand twee zaken erbij komen en ik denk dat de stad voorlopig verzadigd is. Er wordt nu heel erg in foodtrends gekookt: vega, plantaardig en burgers bijvoorbeeld. Ik denk dat de markt in Rotterdam nu meer daar ligt. Er bestaat in Rotterdam eigenlijk niet een zaak met een concept als dit en dat vind ik nu beter passen in Krimpen aan de Lek.”
Zoals oma dat kan
“Kan je oma lekker koken? Als dat zo is, dan moet je een beetje daaraan denken, daar gaat het op lijken. Restaurant Aan de Lek is van plan om hoogwaardige, betaalbare gerechten te gaan bereiden en wil het Hollandse eetcafé naar een hoger niveau tillen. Wil je kennismaken met de echt authentieke, Oudhollandse keuken dan zal Restaurant aan de Lek de het eerste restaurant in Krimpen zijn waar het mogelijk is om dit te ervaren volgens Joris. “Ik ken een sterrenzaak in Italië waar ze simpelweg pasta met tomatensaus op de kaart hebben, terwijl het eetcafé in Nederland blijft hangen aan de onderkant van de markt.” Aldus Joris.
Veel mensen doen alsof de Nederlandse keuken niet goed is, terwijl het hartstikke lekker kan zijn. Joris Koeter
Op de menukaart kun je traditionele gerechten verwachten, zoals witlofsalade, haring in het zuur, bloedworst met appel, in boter gebakken Noordzeevis en hachee. Joris Koëter gaat in de keuken aan het werk en een bevriende horecaondernemer, Leander Geurts van Restaurant Pastis in Den Haag, zal met zijn vrouw de opstartfase van het bedienend personeel begeleiden. Joris verwacht begin november open te gaan.