De BONTe Keukentafel, een sociale lunchroom waar het extra lekker smaakt

De BONTe Keukentafel in het Zuiderpark is een fijne lunchroom waar jongeren met een verstandelijke beperking de kneepjes van het horecavak leren.

25 Jun 2021 Wolke van Zundert

blogger Wolke is studente aan de Hogeschool van Amsterdam, maar geboren en getogen Rotterdamse. Heeft een passie voor alles wat met eten te maken heeft. Slooft zich graag uit in de keuken voor haar entourage. Geniet stiekem ook als er voor haar wordt gekookt.

De BONTe Keukentafel, een sociale lunchroom waar het extra lekker smaakt

De BONTe Keukentafel in het Zuiderpark aan de Kromme Zandweg is een warme plek met zonnig terras waar ze ontbijt, lunch, gebak en goede koffie serveren. De BONTe Keukentafel is een initiatief van Stichting BONT die werken, logeren en beleven mogelijk maakt voor jongeren met een ernstige tot matige verstandelijke beperking. Onder begeleiding van studenten en young professionals leren de ‘BONT jongeren’ alles wat nodig is om een horecazaak draaiend te houden. Winst van de zaak gaat naar Stichting BONT om leuke dingen mee te doen en dat maakt dat alles nóg beter smaakt. Oprichter van Stichting BONT Floor en Operationeel Verantwoordelijke van de BONTe Keukentafel Caelle

​Pand aan de Kromme Zandweg 

In december 2009 is Stichting BONT opgericht door Floor Brouwer. Het begon allemaal met een meidenclub van vier, waar leuke naschoolse activiteiten centraal stonden. Ruim tien jaar later is BONT uitgegroeid tot een stichting op verschillende locaties. Ze maken werken, logeren en beleven mogelijk voor maar liefst 160 jongeren met een ernstige tot matige verstandelijke beperking. De begeleiding en organisatie bestaat grotendeels uit studenten en young professionals, wat de relatie tussen de jongeren en de begeleiding wederkerig maakt en de kloof een beetje dicht tussen de generaties. Het was geen moeilijke keuze om het pand aan de Kromme Zandweg om te toveren tot sociale horecaplek, stichting BONT is namelijk ooit begonnen op precies deze locatie, een toenmalig pannenkoekenhuis dat ook diende als clubhuis voor naschoolse activiteiten.

​Vertrouwen en autonomie 

Voordat ze in april openden is er veel geoefend met de jongeren, iets langer dan verwacht door de lockdown. We spraken de jongeren en zij vinden het onwijs leuk om hier te werken en dat zie je. Een cursus gastvrijheid hebben ze niet nodig gehad, dat gaat ze namelijk heel goed af.
De sfeer hier is gezellig, toegankelijk en op een heerlijk plekje in het Zuiderpark. De jongeren leren hier alles wat nodig is om een horecazaak draaiend te houden. Van koken, bakken, bedienen tot koffiezetten, hier leren ze alle kneepjes van het vak. Ze doen dit onder leiding van chefs, studenten en young professionals, maar ze doen het vooral zelf omdat autonomie hier voorop staat. Het personeel draagt verschillende kleuren schorten om de taken aan te geven.

Wat zo mooi is aan het initiatief is dat ze de jongeren een leven willen meegeven met ervaringen die de meeste jongeren van hun leeftijd ook meemaken. Uit huis gaan, studeren en werken zijn er een paar van. Het is volgens Floor en Caelle belangrijk om die zelfstandigheid te stimuleren zodat er van beide kanten vertrouwen ontstaat en het een nog fijnere werk- en leeromgeving voor de jongeren wordt. “Ik zeg altijd: wij zijn er gewoon toevallig bij”, vertelt Floor.

Toegankelijke kaart met wentelteefjes en salades

De kaart is toegankelijk doch culinair en breidt zich alleen maar meer uit vanwege het succes. “Het gaat echt nog veel beter dan verwacht, de jongeren doen het goed en de buurt is blij dat wij er zijn. Wij willen in de toekomst misschien zelfs wel een avondkaart”, vertelt Caelle. Er wordt zoveel mogelijk zelf gemaakt en ook zoveel mogelijk met lokale ondernemers gewerkt. Meel van de molen bijvoorbeeld of eitjes van de kinderboerderij die beide om de hoek zijn te vinden. Er is een ruime keuze aan ontbijtgerechten zoals pancakes en wentelteefjes, lunch als salades en broodjes, zoete baksels en borrelhapjes. De huisgemaakte ‘BONTie’ – een heerlijke blondie gevuld met witte chocolade en framboos – is zo'n succes dat sommige jongeren deze al volledig zelfstandig weten te maken.”

David, Jim, Camiel, Sterre en Chiara

David staat me vriendelijk te woord bij binnenkomst. Wat ik hier kom doen vraagt hij me, ik vertel dat ik een interview heb en dat ik hem zo nog wel even zie. Jim komt enthousiast op me aflopen, “Hallo mevrouw, wat mag het zijn?”. Floor en Caelle vertellen me over het warme initiatief. Camiel komt aanlopen met een enorme theedoos waar ik er eentje uit mag kiezen. Sterre is druk bezig met hamburgers maken voor de nieuwe kaart. Chiara staat in de tussentijd met een grote glimlach in de spoel. Ik loop nog even terug naar David voor een foto en er komt een supermodel in hem naar boven. Ik vraag op welke dagen iedereen werkt en beloof dat ik snel weer terugkom.

Picknick in het Zuiderpark 

De BONTe Keukentafel zit aan de Kromme Zandweg 102 in het Zuiderpark. Je kunt hier ook een picknick box afhalen met twee broodjes naar keuze, twee bonties, een pastasalade en twee verse jus. Prosecco is er ook bij te bestellen voor een extra feestelijke picknick. Grotere groepen zijn ook binnen welkom, bijvoorbeeld voor een feestje, en een high tea kan hier ook met broodjes en een selectie van al het BONTe gebak, inclusief onbeperkte thee.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

harry brouwer 26 Aug 2021, 10:26

De BONTe Keukentafel is fantastisch! De lekkerste combinatie van h-eerlijk eten, high tea en lunch gerechten samenmet een service met een glimlach. Mijn favorite locatie!

Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.