Als je een rondje loopt door Trompenburg Tuinen & Arboretum, waan je je in een andere wereld. Het is lente, de zon schijnt en de plantjes beginnen te bloeien. Dit wordt de derde locatie voor de Maaltuin, waar verhalen worden verteld door middel van de omgeving en de gerechten. Het pop-up restaurant verblijft op de bijzondere locatie van 9 mei tot 19 mei. Wij spraken in de tuin met medeoprichter van de Maaltuin, Robbert Maas, over de aankomende editie in hartje Rotterdam.
Kom in contact met bijzondere plekken

De Botanische Tuinen van Utrecht. Foto door Juri Hiensch
De Maaltuin is een pop-up restaurant dat opduikt op bijzondere plekken. "Wij willen de verhalen van de locaties vertellen", licht Robbert toe. Het is de bedoeling om mensen in contact te brengen met deze bijzondere plekken. De jongere doelgroep onder de 45 komt relatief minder op deze locaties. "Zij zouden het heel tof vinden om hier te zijn, maar ze moeten een goede reden hebben om te komen", aldus Robbert. Met de Maaltuin wordt die reden gegeven. Het pop-up restaurant begon in de Botanische tuinen in Utrecht en nam daarna plaats bij het Paleis Soestdijk in Baarn. Nu is Rotterdam aan de buurt. De Maaltuin is opgericht door het drietal Robbert Maas, Lubbert de Boer en Bas Flantua.
Verhalen vertellen met gerechten

Foto: Juri Hiensch
Tijdens het event dwaal je rond in de tuinen waar je op diverse manieren kennis maakt met de locatie. Uiteindelijk kom je aan bij de plek waar het viergangenmenu wordt geserveerd. "Wij zetten onze gasten aan lange familietafels zoals je die kent in Italië", vertelt Robbert. Het is de bedoeling dat je met elkaar in contact komt. Alle gerechten vertellen een verhaal over de plek. Op deze manier leer je de Trompenburg Tuinen & Arboretum een beetje kennen. De verhalen zijn nog geheim. Robbert verklapt wel alvast dat hij het een mooi verhaal vindt hoe de plek is begonnen als een buitenverblijf. Er is dus een grote kans dat je dit verhaal op je bordje krijgt.
Het verhaal achter de tuin
Trompenburg Tuinen & Arboretum was vroeger een particuliere buitenplaats dateert uit 1820", vertelt Gert Fortgens, directeur van deze plek. Het gebied was in die tijd nog agrarisch. Op deze plekken werden buitenplaatsen gebouwd door mensen die zich het konden veroorloven om niet in de drukke stad te gaan wonen. "Deze periode viel samen met de wording van de haven van Rotterdam", vertelt Gert. In deze tijd kwamen mensen uit verschillende landen in Rotterdam wonen om in de haven te werken. "Er was een meneer Smith uit Londen die hier een scheepvaartbedrijf heeft opgezet. Dit deed meneer Smith met zo veel succes dat hij zijn aanvankelijke buitenplaats kon vergroten." Je kunt veel doen op zo'n groot stuk land, waarbij hij koos voor een zelfvoorzienende voedseltuin.
Meneer Smith wilde zijn buitenplaats aankleden met bijzondere planten. "In dezelfde tijd van de ontwikkeling van de Rotterdamse haven, had je ook een enorme ontwikkeling in het verzamelen van planten uit andere werelddelen", vertelt Gert. In de loop van de jaren is hier een bijzondere collectie planten ontstaan. Op dit moment is deze locatie betiteld tot botanische tuin en is het tevens ook een museum.
Het vroegere beeld van het buitengebied is compleet verdwenen en de tuin is omsingeld met bebouwing. "De tuin is eigenlijk ingesloten in een grote wereldstad en daardoor wordt de tuin steeds meer bijzonder", aldus Gert.
The Colour Kitchen on Tour
De Maaltuin werkt samen met The Colour Kitchen on Tour. Dit is een initiatief dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt en coacht om in de horeca te kunnen werken. The Colour Kitchen on Tour biedt namelijk een opleiding aan tot kok of bediening. Je krijgt ook een mbo-diploma na de tweejarige opleiding. De organisatie begeleidt ook richting werk. "Wij kunnen iets extra's toevoegen aan het opleidingsprogramma", vertelt Robbert. "Het is namelijk heel anders als je hier middenin de tuin staat te koken of te bedienen dan dat je dat in een restaurant in de binnenstad doet." Ook wordt het menu mede-samengesteld door de scholieren van The Colour Kitchen on Tour. "Wij vertellen welke verhalen we willen delen en zij bedenken welke gerechten we daarbij kunnen maken." De gerechten zijn nu nog geheim, maar er kan rekening worden gehouden met dieetwensen.
Eten uit de tuin

Dit is een broedbolletje die groeit in de tuinen. Het bloemetje kun je eten en smaakt naar een uitje. Het is iets frisser en bloemiger, maar de scherpte van het uitje zit erin.
Een onderdeel van de Maaltuin is dat je de plantjes uit de tuin terugvindt op je bord. "We hebben naar de tuin gekeken en verschillende ingrediënten gezien in de bloemenperken waar we iets mee gaan doen op het bord." Om alles zo lokaal mogelijk te houden, werken ze samen met Rotterdamse producenten zoals Fenix Food Factory, Kaapse Brouwers, Booij Kaasmakers en Jordy's Bakery.