Na succesvolle jaren te hebben gehad met ‘chef’s table experience’ Fundamental Restaurant Atelier in Rotterdam West, openden Merel Charlotte Beelenkamp en Bastiaan Kalmeyer op uitnodiging van het Groothandelsgebouw een meer toegankelijke pop-up eetplek aan het Weena.
Gebouwd op de fundamentele principes van het atelier, worden ook hier experimentele gastronomie, design en natuur bij elkaar gebracht - maar dan net wat meer ‘low key’.
Veel aan de verbeelding overgelaten

De gevel van Fundamental Eatery is bij aankomst vanaf het Weena nog weinig onthullend. Niet geheel verrassend, want ook op de socials van zowel de eatery als het atelier worden slechts details weggegeven.
Zowel voor het raam als voor de ingang hangen stevige gordijnen. In het midden van de vitrine-achtige pui is er ruimte om ongemerkt naar binnen te kijken. Een goede teaser van wat binnen te wachten staat. Binnen verrast de ruimtelijke opzet van het restaurant, net als het in het oog springende interieur.
Bastiaan verwelkomt mij hartelijk en we nemen plaats aan de organisch gevormde grote tafel achterin de ruimte. Door hemzelf ontworpen, blijkt later.
Verbinding tussen smaken, kunst en design

Bastiaan vertelt over de nieuwste vorm van Fundamental. Door de eatery kunnen gasten op een meer laagdrempelige manier kennismaken met wat eten, kunst en design voor het duo betekent. Hier worden gerechten, afgeleid van de experimentele smaken uit het atelier, gecombineerd met zelfontworpen designstukken (Fundamental.objects) en kunst van makers uit hun eigen kring.
“Daar zit je als gast middenin”, legt Bastiaan uit. De ‘unfinished exposition’ brengt het werk van elf kunstenaars en designers samen en is onder andere terug te zien in de muurschildering van Anne Wenzel, het custom servies van Odd Matter en objecten van Laurids Gallee.
Zilte ondergronden en pure smaken

“De ingrediënten komen uit het grotere uitstroomgebied van de Maas, Rijn en Schelde. We werken met landschapszones - Zee, duin, polder, rivier en bos - die we gedefinieerd hebben aan de hand van hun ondergrond waarop kenmerkende planten groeien, die weer de ingrediënten vormen van de gerechten die we serveren.”
Omdat het duo daarnaast enkel met ‘micro-seizoenen’ kookt, komen de gerechten tot stand vanuit ongewone, pure en verse smaken. Bastiaan: “Een mooi voorbeeld hiervan is het acht gangen zeewier-menu dat we eens serveerden bij Fundamental Restaurant.”
Kriel gekookt in zeewater

Tijdens mijn gesprek met Bastiaan verschijnt Charlotte vanuit de keuken, waar ze door chef Roos van Driel wordt bijgestaan. Ze serveert een drietal kleine versies van de gerechten op de kaart.
Fundamental Eatery maakt indruk door enerzijds de ingrediënten zuiver voor zichzelf te laten spreken en anderzijds onverwachte - maar gebalanceerde - combinaties te serveren. Bij de eerste hap van de Hollandse kriel, gekookt in zeewater, valt alles op zijn plek. De aardappel met een saus van wier is zilt zonder overdadig te zijn. De ingrediënten vanuit eenzelfde gebied passen goed bij elkaar. Ook de (natuur)wijn, een blend uit het zuidelijke Rhônegebied, sluit hier goed bij aan.
Van Talking Drinks tot Design Biënnale

Dat Fundamental Eatery méér is dan een restaurant alleen, blijkt uit de evenementen die op de planning staan. Zo zullen er ‘Talking Drinks’ worden georganiseerd, waarbij bezoekers op een laagdrempelige en informele manier in contact kunnen komen met designers en kunstenaars.
De locatie maakt ook deel uit van de Rotterdamse Design Biënnale die plaatsvindt van 21 februari tot en met 2 maart. Op de website van de eatery zal het programma en de reserveringsdata worden geüpdate.
Naar verwachting kunnen we tot eind april aanschuiven voor het diner, het is immers een pop-up. Wetende dat het menu iedere twee tot drie weken gewijzigd zal worden, maakt het zelfs in die korte tijd een herhaalbezoek waard.