Als het aan eigenaren Diana en Piero had gelegen, stond er één grote, lange tafel in de zaak. Traditioneel Italiaans. Van alle kanten duikt er eten op, uit elke hoek komt een oma met een grote schaal eten of een oom met een goede fles wijn. Het échte Italiaanse gevoel. Iedereen kan aanschuiven, iedereen neemt wat mee. Geen zooitje, eerder goed georganiseerde chaos. Een drukke boel waarin iedereen met elkaar in gesprek is, maar niemand elkaar echt kan verstaan. Dit is exact het gevoel wat je moet krijgen bij La Tavolata, de nieuwe Italiaanse foodbar en pasta lab op de Oudedijk in Kralingen.
De drukte ontsnappen door erin te duiken

Aan de gigantische contrabas (die achteraan in de zaak op een tafel neer is gelegd) zien we dat hier ook iets muzikaals aan de hand is. Na een stevige bak Italiaanse koffie wordt duidelijk waarom. Eigenaar Piero is ook muzikant van beroep en dat laat hij goed merken door tijdens het koken hier en daar uit het niets keihard in het Italiaans te zingen. De medewerkers roepen elkaar in het Italiaanse van alles toe. Het lijkt wel een kippenhok vol Italiaanse kippen, maar dan wel een héél aangenaam kippenhok.
Ambachtelijk en traditioneel

We laten ons vandaag verrassen door eigenaar Piero. Hij wil ons van alles wat voorschotelen. Wij geloven hem op z’n woord, laat maar doorkomen. We beginnen met wat antipasti, in de vorm van een vleesplankje met verschillende echte Italiaanse worsten, van mortadella met pistachenoten tot aan pittige spianata romana. Terwijl we nog genieten van het voorgerecht komt Piero al met de pizza al taglio (pizza van de plaat) aan. De dunne korst maakt het dat de pizza extra ambachtelijk smaakt. Knoflook, zongedroogde tomaten, buffelmozzarella, rundvlees, op elk stukje weer wat anders. En ja hoor, we zijn nog niet eens halverwege de pizza of Piero komt vragen of we al klaar zijn voor de pasta, die hij met trots zijn specialiteit noemt. Natuurlijk zijn wij daar klaar voor, bring it on.
Binnen vijf minuten staat de pasta op tafel. Het tempo is heerlijk. De zelfgemaakte pasta (die tevens in alle soorten en maten ook voor eigen gebruik in de foodbar te koop is, evenals vele andere producten die ze bij La Tavolata gebruiken) is al dente gekookt, waar ik eerlijk gezegd zelf nooit zo’n groot fan van ben geweest. Maar ik moet na de eerste paar happen toegeven dat ik hem niet eens anders had willen proeven. Wie trouwens wil weten hoe je de gerechten thuis kunt klaarmaken, kan dit altijd vragen aan Piero. Hij nodigt je met alle liefde uit om een kijkje te nemen in zijn keuken en laat graag zien dat het allemaal geen rocket science is. Zelfs de allergrootste leek kan met een beetje inzet en zijn tips een traditionele pasta op tafel schotelen. Na de pasta krijgen we een ander traditioneel gerecht uit de Italiaanse keuken: melanzane alla parmigiana. Voor de kenner is er geen uitleg nodig, de rest kan het vergelijken met een soort lasagne. Geen lastige overkill aan ingrediënten of lagen zoals je gewend bent van een normale lasagne, maar een goede mix van aubergine, buffelmozzarella en Parmezaanse kaas. Ook voor dit gerecht geven Piero en Diana graag de hobbykok wat extra tips.
Vind je weg naar La Tavolata

Onze buiken zitten stiekem al vol, maar we moeten nog een beetje ruimte vrij maken voor het dessert: de huisgemaakte tiramisu. En wat zijn wij blij dat we deze alsnog hebben weten te bemachtigen. Gelukkig is het een kleine portie, want eenieder weet dat tiramisu zwaar op de maag ligt. Maar desalniettemin een verrukkelijk dessert waar je zeker een gaatje voor over moet laten. Met de tiramisu en een espresso sluiten wij deze fijne avond af. Samengevat vind je bij La Tavolata de kwaliteit van een goed Italiaans restaurant, met de ambachtelijkheid van een oud Italiaans vrouwtje die de hele dag in een keukentje staat te kokkerellen. Het gevoel van een gezellige warme huiskamer en de vriendelijke service maken het plaatje compleet. Ben je een keer in de buurt, loop dan lekker naar binnen. En ben je niet in de buurt? Maak dan een keer een ommetje voor deze zaak. Een volle maag op z’n minst, maar spijt zal je er in ieder geval niet van krijgen.