Rotterdamse topchefs bereiden surrealistisch viergangendiner

Ter ere van de tentoonstelling 'gek op surrealisme' in het Boijmans, bereiden 4 Rotterdamse topchefs een viergangenmenu geïnspireerd op Dali's kookboek.

5 Feb 2017 Christiaan Bergers

blogger Christiaan studeert hotel management voor een jaartje in Barcelona waar gelukkig meer dan genoeg te eten en te drinken is.

Rotterdamse topchefs bereiden surrealistisch viergangendiner

In februari vindt er een unieke samenwerking plaats in museum Boijmans van Beuningen: vier privécollecties van surrealistische kunstwerken worden voor het eerst samen gepresenteerd in het museum en daarnaast bereiden vier Rotterdam topchefs een speciaal viergangendiner met een surrealistisch tintje.

Gek op surrealisme

Van 11 februari tot 28 mei presenteert museum Boijmans van Beuningen de expositie ‘Gek op surrealisme’. In deze periode hangen in het museum topstukken van beroemde kunstenaars zoals Salvador Dali, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró. De werken van deze personen zijn afkomstig van vier privéverzamelingen die hier in Rotterdam voor het eerst worden samengebracht.


Op 22 maart wordt er een speciale avond georganiseerd waarbij gasten vanaf 17:30 de tentoonstelling exclusief kunnen bezoeken met aansluitend diner in het teken van surrealisme. Het diner wordt verzorgd door vier Rotterdamse top-chefs die samen goed zijn voor maar liefst 6 Michelinsterren. Erik van Loo, Fred Mustert, Gert Blom en Mario Ridder zullen op deze avond een viergangendiner serveren, geïnspireerd op 'Les Dîners de Gala', het beroemde kookboek van Salvador Dali.

Les Dîners de Gala

In 1973 publiceerde Dali 'Les Dîners de Gala'. Het kookboek was een kunstwerk op zich met een extravagante gouden kaft. Het boek staat vol met levendige en soms onmogelijke recepten en afbeeldingen. Deze recepten zijn deels afkomstig van een aantal klassieke Franse restaurants zoals Lasserre, Maxim’s en Le Train Blue. 

In 2016 werd dit boek voor het eerst uitgebracht in het Engels en nu gaan onze Rotterdamse topchefs er dus mee aan de slag. ‘Het is aan ons om onze fantasie erop los te laten. Koken en eten kan namelijk erg dichtbij kunst komen door de verschillende bereidingen en de manier waarop je een gerecht serveert,’ aldus Gert Blom, chef-kok van Restaurant Amarone. Hij zal op deze avond het voorgerecht serveren bestaande uit langzaam gegaard buikspek met paling, sjalot en misu. 

Mozaïek van aarde en zee 

Eric van Loo is verantwoordelijk voor het tussengerecht van de avond. Hij wil een contrast schetsen tussen etenswaren die in de zee groeien of onder de grond. Deze avond zal hij aan de slag gaan met sint jakobsschelpen, knolrapen en aardperen. Zelf heeft hij het boek van Dali al 20 jaar thuis liggen en is daarom enorm enthousiast. ‘Het is bijna niet meer mogelijk om de stukken in het boek zo te serveren, maar wij kunnen ze wel in de zelfde sfeer op het bord serveren’. 

Na het tussengerecht zal Fred Mustert van restaurant Fred het hoofdgerecht serveren en Mario Ridder, bekend van restaurant Joelia, sluit de avond af met een spectaculair dessert.

De kaarten gaan als een malle

Via de website van Museum Boijmans van Beuningen zijn de kaarten voor deze exclusieve tentoonstelling met aansluitend diner te koop. Een kaartje voor deze bijzondere avond kost €199 per persoon. ‘De kaarten gaan als een malle en dat is erg leuk om te zien. Hieruit blijkt dat Rotterdam toch trots is op wat wij doen’ - Erik van Loo.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.