Hé, Hartig, een nieuwe eet- en drinkgelegenheid in het Witte de With-gebied: in de Hartmanstraat naast café LaBru. (Waar ik gin-tonic met gesnipperde gember kreeg, waanzinnig lekker. Maar dat terzijde). Bij Hartig stap je binnen in de flagshipbar van Kornuit, met grote koperen biervaten boven de toog en hoge drinktafels. De lange bar loopt door in de open keuken en het eetgedeelte.
Die bar is mooi, maar ik ben niet zo van de premium pilsener en loop naar achteren richting een flinke varkenspoot die in een klem klaarstaat om aangesneden te worden. Jaaa, ik zie een echte pata-negra-Ibericoham. Doet u daar maar een rode wijn bij.
?Bar-bistro Hartig is de baby van één familie. Stephan ontmoet tijdens zijn horeca-opleiding Romany die met haar moeder Bernadette in een visspeciaalzaak werkt. Stephan gaat na zijn opleiding aan de slag bij pastarestaurant Vapiano, maar eet thuis het liefst aan de lange tafel bij Bernadette.
En zo is het gekomen.
Hij zorgt voor de zaken, Bernadette staat achter het fornuis, Romany en haar broers wisselen elkaar af achter de bar en aan de tafels.
Een bar waar je tot laat kan blijven eten
?Stephan vertelt over het idee achter Hartig: 'We zijn een soort tapasbar met kwalitatieve, niet te dure hapjes en Kornuitbier van de tap. Een bar waar je tot laat kan blijven eten.' De vele hapjes, van patatas bravas tot eendenborstfilet en gamba's op spies, liggen in prijs rond de vier euro. Voor een bord pata-negra-ham vers van het mes betaal je € 15. Ik vraag Bernadette een bord met gevarieerde hapjes te brengen. Je doet haar geen groter plezier dan met zo'n verzoek, want mensen verwennen is haar missie. Bladerdeeg met geitenkaas en olijven, zacht-pittige monchoutaart, droge worst, een gebakken lamskoteletje, het is allemaal echt heel lekker. ?
Het is ook als ik voor de tweede keer bij Hartig kom erg rustig, de mensen moeten het duidelijk nog weten te vinden. De familie wil graag iedereen tevreden stellen en alles bieden. Er is lunch met broodjes, salades, koffie to go, koude en warme hapjes, soep en een wisselende dagschotel voor het avondeten. Plus die grote bar. Ik betwijfel of zo'n heel breed concept gaat aanslaan. Maar ik gun het Hartig van harte, want de prijskwaliteitverhouding is uitstekend en wat is er mooier dan zo'n gedeelde familiedroom.