Er zijn van die wijken die heel bekend klinken, maar waarvan je moet bekennen nog nooit te zijn geweest. Gokje: de Afrikaanderwijk ken je bij naam en is toch nog onontgonnen gebied ‘onder de Maas’. Zonde, want naast de Kop en Katendrecht, gaat de Afrikaanderwijk heel snel je volgende stop op Zuid worden.
Creatief en kleurrijk; voor deze verrassende foodervaringen rondom het Afrikaanderplein wil je best even omfietsen. Echt Afrikaanderwijk heeft ook veel te bieden voor de liefhebbers van lekker eten. Een overzicht van vijf bijzondere plekken.
RAAF

RAAF staat voor Rotterdam Adventure Art & Food en brengt dit samen in de Maassilo. Stonden we hier vroeger te dansen in de Now&Wow, nu kun je er in het weekend onder andere koffiedrinken en lunchen. Er is flink verbouwd, maar het Rotterdamse, rauwe, industriële gevoel is er gelukkig nog steeds. RAAF serveert heerlijke zoetigheden, diverse tosti’s, smoothies, huisgemaakte soepen en snacks. En vrijwel alles komt uit Rotterdam: de koffie is van Man met Bril, thee van Evermore, bier van Eurotrash en groenten en fruit komen direct van de Afrikaandermarkt. In RAAF zit ook Dit is Zuid, het nieuwe informatiepunt van Rotterdam-Zuid, voor meer tips over culinaire hotspots in de buurt.
Maashaven Zuidzijde 2
Open: zaterdag en zondag van 11:00 – 18:00 uur (vanaf 24 september 2016)
Nina’s
Niemand zo kritisch op eten als Antillianen en Surinamers, dus je moet van goeden huize komen wil je hen overtuigen. Nina twijfelt er niet over dat haar gerechten tot de Rotterdamse top behoren, want wat kan er tegen de recepten van haar moeder op? Nina’s is hét adres voor Antilliaanse karni baka stoba (gestoofd rundvlees), porkchops met pica en een heerlijke red snapper, maar ook voor de beste Surinaamse grietbanasoep (cassave met banaan) en rijst met pom. Nina kookt zelf, varieert met bijzondere combi’s en neemt je echt even mee (terug) naar de zonnige Caraïben. Neem binnen of in de kleine terrastuin plaats.
Pretorialaan 14a
Open: Maandag t/m zaterdag van 11:00 – 21:00 uur
Rotterdamse Munt

Foto: Jeroen Mooijman
Appelmunt, aardbeimunt, gembermunt, Zwitserse munt, Italiaanse pepermunt, Turkse munt, Marokkaanse munt… als je hier geen takjes voor je muntthee kunt vinden, kun je beter aan de koffie gaan. Rotterdamse Munt is dé stadskruidentuin en heeft niet alleen diverse soorten munt, maar meer dan 100 soorten kruiden en eetbare bloemen. Vrijwilligers verzorgen, oogsten, verwerken en verkopen de kruiden, geven advies hoe je de kruiden en bloemen in gerechten kunt verwerken en helpen je mee plukken. Niet alleen buurtbewoners komen er graag, ook de chefs van onder andere Yama, Dertien en De Hef halen er hun verse kruiden. Elke dag kun je er terecht voor een kop kruidenthee met gebak en op vrijdag en zaterdag is er een kleine lunchkaart.
Brede Hilledijk 2
Open: maandag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur.
Pretoria Espressobar

Een goede espressobar; die zijn er genoeg in de stad, maar tot voor kort niet in de Afrikaanderwijk. Steve en Mario hadden geen horeca-ervaring, wél verstand van goede koffie en besloten hun eigen bar te openen in het prachtige hoekpand aan de Bloemfonteinstraat. Bij Pretoria is koffie serious business. Er wordt door de mannen zelf de hele dag ‘herproefd’ om te checken of de kwaliteit bij elk kopje nog op het hoogste niveau zit. Er is veel keus, van 100% Arabica uit Midden-Amerika tot de Blue Batak uit Sumatra, en er wordt gewerkt met verschillende zettechnieken. Bij de koffie worden broodjes en taart geserveerd, zoveel mogelijk van lokale oorsprong. Zo komt de taart van Double Delicious (Blijdorp) en het brood van de Bakkerswerkplaats (Katendrecht). Ook een fijne plek om te werken of je koffie-to-go te halen!
Bloemfonteinstraat 78c
Open: maandag t/m zaterdag van 8:00 – 17:30 uur.
Meram
Een geliefd adresje van zowel burgemeester Aboutaleb als Feyenoordspelers, dus dat moet goed zijn. Restaurant Meram is genoemd naar een district in Midden-Turkije, een zelfuitgeroepen ‘Blue Zone’, dus een plek waar mensen gemiddeld langer leven. Alleen dat is al een reden om hier te eten natuurlijk. Op de kaart prijken Turkse en typisch Anatolische toppers en veel vlees van de grill, maar ook Italiaanse pasta’s en lasagne. Zondagochtend kun je er terecht voor een uniek, Mediterraan ontbijtbuffet. En sla vooral de baklava niet over! Meram heeft 6 vestigingen in Amsterdam en 2 in Rotterdam. Op het Mathenesserplein zwaait broer Mustafa de scepter, hier op Zuid runt Hasan de zaak.
Afrikaanderplein 2
Open: Maandag t/m zaterdag van 12:00 – 24:00, zondag van 10.00 – 24:00