De warme culinaire deken van Rotterdam vlijt zich steeds verder over de stad uit. Hij begon in het Centrum, kroop over de Zwaan, maakte furore aan de kop van de Wilhelminapier, kroop de Hoerenloper over naar de Fenixhal en het Deliplein en bedekt nu de hoek van de Pretorialaan-Bloemfonteinstraat met Espressobar Pretoria. Mario Banda en zijn partner Steve van Lawick van Pabst openden daar hun koffietent. De Buik ging proeven.
Waarom een koffiezaak?
Toen ze zo rond hun veertigste terugblikten op een succesvol leven, besloten de heren vooruit de kijken met de vraag: ‘Hoe kunnen we nog gelukkiger worden?’ Met een goede kop koffie dus, voor henzelf maar vooral voor hun klanten. Ze gingen proeven, zowel in Indonesië, waarbij ze zich goed lieten informeren over het gehele koffieproductieproces, als in Nederland, waar hun koffie-ervaringen varieerden van ‘Yak!’ tot ‘Wauw!”. Wat hen in Nederland nogal stoorde, was de zuinige manier waarop veel koffie wordt geschonken, waardoor de smaak van dit prachtige product verloren gaat. Zij zullen in elk geval de koffie een paar keer per dag testen, zodat ze zeker weten dat de smaak is zoals zij die bedoelen.

Mild en sterk
Het fijne van het koffieaanbod is dat je kunt kiezen. Houd je, zoals ik, van koffie met een milde smaak dan neem je de 100% Arabica van Boot, afkomstig uit het grensgebied tussen Costa Rica en Panama. Deze wordt gezet met de zogenaamde 'single shot', een standaardhoeveelheid voor een enkele espresso. Houd je echter van een steviger bakkie dan kun je beter de Indonesische Blue Batak van het eiland Sumatra bestellen, die wordt gebrand door Heilige Rotterdamse Boontjes. Deze Arabica wordt gezet volgens de dubbelshottechniek waarmee de beste smaak uit deze koffiesoort wordt verkregen. ‘Dat merk ik’, zei mijn vriend, ‘ik proef een verrassend breed smaakpalet, een rijke smaak’. En als dit verhaal te droog voor je is, nou, dan willen de barista’s je graag een demonstratie geven aan de ‘La marzocco’, de Italiaanse espressomachine.
Hoe kwamen de koffies in Pretoria terecht?
Mario en Steve proefden uitgebreid het assortiment koffies dat voorhanden is. Uiteindelijk kozen ze voor de koffies die ze zelf het best en het lekkerst vonden.

Wat erbij?
Bij je koffietje krijg je een prachtig vierkant koekje dat gebakken is door de Bakkerswerkplaats op Katendrecht. Daarnaast kun je natuurlijk ook gebak bestellen. Mijn proefgenoot en ik kozen appelgebak én cheesecake. Voordat we vermelden wat we ervan vonden, willen we je eerst eens vertellen waar die zoetigheden vandaan komen.
De mannen van Pretoria willen zoveel mogelijk producten aanbieden die afkomstig zijn uit hun buurt of uit Rotterdam. In Delft echter proefden ze op een dag een wel heel lekker cheesecakeje en vernamen aldus via via over de baksters ervan. Laten die nou uit Rotterdam komen en wel van het cateringbedrijf Double-Delicious, eigendom van twee zoetelekkernijenbakkende vrouwen uit Blijdorp.
Het oordeel
De cheesecake is mooi gelijkmatig en stevig van structuur, de bodem is van lekker kruimelig speculaasdeeg en er rust een fraai korrelig dekje op. Fijn dat ie niet zo zoet is. Hun appeltaart is apart, niet zozeer vanwege de prima deegbodem en het knapperige randje maar vanwege het bijzondere ‘lekker frisse, prikkelende, zure appelmengsel dat erin zit’, aldus mijn partner. We stellen allebei de pinda’s, amandelen en cashewnoten die er bovenop liggen bijzonder op prijs. Zeer eigen van smaak!

Waar zij en hoe wij zitten
Stap bij metrostation Rijnhaven uit en wandel de Afrikaanderwijk in. Ga je richting de Afrikaandermarkt dan loop je vrijwel meteen tegen Espressobar Pretoria aan, omdat het in het eerste hoekpand met schitterend grote ramen zit. Recentelijk is de omgeving opgeknapt met het aanplanten van meer groen, dat er nu nog wat bibberig bijstaat, maar wat in de lente tot bloei gaat komen. Op woensdag en zaterdag is er markt en op die dagen is er een speciale marktaanbieding van koffie met taart voor maar 4,50 euro.
Binnen kun je lekker aan een tafeltje aan het raam zitten of boven in een vide met uitkijk op de zaak. Bijna de gehele inrichting bestaat uit hergebruikt meubilair. Ware nostalgie riepen de krukjes op die de heren bij een vintageverkoop in Aalsmeer op de kop tikten.
Koffie om mee te nemen
Je hoeft niet je koffie per se daar op te drinken, je kunt hem ook meenemen voor onderweg. Daarnaast verkoopt Pretoria zakken koffiebonen. Van koffiebrander Boot de Panama en Java en daarnaast koffie van Marley (ja, van familie van). Als je wilt, malen ze hem even voor je.
Mocht je aan koffie en gebak niet genoeg hebben, dan verzorgen ze met evenveel liefde een uitgebreide catering voor je. Dit alles is nog maar het begin als het aan hen ligt. Uitbreiding van het koffie-aanbod ligt in het verschiet. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!