Een rondje door de Fenix Food Factory

Wij gingen weer eens kijken bij de Fenix Food Factory en kwamen erachter dat een bezoek aan de loodsen op Katendrecht nooit gaat vervelen.

12 Okt 2016 Lorenzo Juan de Navascués y Lauzet

blogger Lorenzo is architect en komt oorspronkelijk uit Spanje. Hij ontdekt graag nieuw en lekker eten en drinken en is dol op authentieke en ambachtelijke smaken en zaken.

Een rondje door de Fenix Food Factory

FFF staat voor Fenix Food Factory, de bekende loodsen op Katendrecht, waar men van een selectie van heerlijke en verschillende producten en schotels kan genieten. Voor blogger Lorenzo betekent FFF echter Fabriek, Fijnproever en Familie.

Fabriek

De twee Fenixloodsen die aan het noorden van Katendrecht staan, zijn de restanten van de ooit grootste havenopslagloodsen ter wereld. Toen, in het begin van de 20e eeuw, was de Holland-Amerika Lijn volledig in dienst. De maatschappij speelde een grote rol in de landverhuizingen van Europa naar Amerika tot en met 1974. Echter, het bombardement en de brand in 1947 verwoesten de originele bouw en lieten slechts de twee loodsen die wij vandaag nog kunnen zien overeind: de Fenixloods I en II.


De ‘fabriek’ is te vinden in het middendeel van de Fenixloods II, net rechtsaf van de Rijnhavenbrug als je vanaf de Wilhelminakade komt. De bijzondere sfeer aan het water valt direct op. De tafels op de kade, zijn allemaal bezet op deze zonnige dag en de geur van barbecue heet je welkom. Het is duidelijk een industrieel gebouw van oorsprong, met een robuust uiterlijk. De gewapend betonnen constructie is zeker opvallend en het opgevuld metselwerk benadrukt naar mijn mening het industriële karakter. De grote kozijnen aan de noordgevel zorgen voor een modernere sfeer. De zuidelijke gevel ziet er wat brutaal uit, maar wel passend met de stijl.

Eens binnen kijk je je ogen uit in de immense ruimte. Zeer opvallend zijn de betonnen kolommen en balken in wit en grijs geschilderd. Deze spelen een leidende rol in het architectonische verhaal van de ruimte. De rest van de bijzondere elementen, zoals een metalen loods waar je ambachtelijke cider kan kopen, brengen wat kleur en veel leven in de ruimte. 


Fijnproever

De verschillende kramen en hun opbouw en rauwe materialen (vooral hout en ijzer) accentueren de bouwkundige- en fabriekssfeer. De naam beschrijft dus perfect wat er binnen te zien is. Het grootste contrast ontstaat wanneer het eten in beeld komt. Het is erg tof om verfijnd eten in een rauwe omgeving te proeven. Ondanks de kwaliteit van het eten, vraag ik me af of het concept helemaal tot perfectie gebracht is. Men heeft slechts de keus tussen de gemixte plank van alle eetgelegenheden in de ruimte en de speciale planken die volledig samengesteld worden aangeboden. Ik mis hier dus een beetje meer vrijheid om mijn eigen plank te kunnen creëren. 


Gelukkig blijkt dit toch te kunnen bij Meneer Tanger, de Marokkaanse bar. Wij gingen er dus meteen en kozen uit het brede assortiment verschillende soorten humus en tapenade, die met een heerlijk tachniftbrood worden geserveerd. Echt een goede combinatie. En alles smaakt nog beter met een van de frisse bieren van de Kaapse Brouwers. Er is zoveel keuze dat er voor ieder wat wils bijzit. Vraag gerust om advies! 

Na dit smakelijke hapje proefden wij een kaasplank van Booij Kaasmakers en een vleesplank van Firma Bijten. De kaas was echt lekker, vooral de truffel boerenkaas viel in de smaak. De zoute uiencompote pastte perfect bij de verrukkelijke Cabrales (Spaanse sterke blauwe kaas uit Asturias). De plank komt met slechts één boterham, wat schaars als je mij vraagt (en extra betalen voor een tweede vind ik niet echt gastvrij), want kaas wordt het best met goed en voldoende brood gecombineerd. Wat de vleesplank betreft waren de paté en de droge worst echt smakelijk, het best van de plank. De rest van de plank was helaas niet al te bijzonder.


Familie

De Fenix Food Factory is absoluut een ideale bestemming om samen te bezoeken. Het eten is goed en je komt af en toe echte lekkernijen tegen. Je kan zelfs wat boodschappen doen en verse groente mee naar huis nemen. Ook kaas, vlees en het ambachtelijke en natuurlijke brood van de Jordy’s zijn allemaal mee te nemen. De tafels en stoelen in het midden van de ruimte zorgen voor een wat anarchistisch geheel tussen de architectuur en dat maakt het precies gezellig. Perfect dus voor in het weekend met de familie.


In je eentje met een kop koffie en een goed boek is ook prima te doen hier. De koffie van Stielman Koffiebranders is écht goed, vooral als je van goede kwaliteit espresso en sterke smaak houdt. Bijna even dik als olie en met een uitstekend aroma. Zoe keen rustig plekje op, boven de Jordy’s Bakery of ga lekker in het zonnetje zitten, zoals bezoeker Marieke. ‘Ondanks het hier druk is, kan ik me goed ontspannen. Het uitzicht is mooi en de sfeer echt chill’.
Na een zeer plezierige middag liepen wij terug naar het noorden, langs het Hotel New York. Ik begreep meteen wat Marieke zei en waarom zoveel mensen hier regelmatig (terug)komen. Zo’n prettige sfeer, in zo’n mooie omgeving is moeilijk te vinden. 


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bier met pruimen, limoenen en koffie bij Kaapse Brouwers

In deze editie van onze reeks Rotterdamse producten, praat blogger Patricia met de mannen van Kaapse Brouwers.

Dit zijn de restaurantopeningen in Rotterdam om naar uit te kijken in het najaar van 2025

Ook dit najaar van 2025 zet de Buik alle openingen om naar uit te kijken voor je op een rijtje. Lees hier welke je echt niet mag missen.

Proost op de herfst, op deze plekken in Rotterdam drink je dit heerlijke bokbier

Bokbier heeft een volle, zacht zoete smaak met een fris en pittig karakter. Wij delen fijne Rotterdamse cafés waar bokbier wordt getapt.