Het is misschien apart, een Gin Tour in Schiedam, want Schiedam is natuurlijk een jeneverstad. Maar jenever is tenslotte de basis van gin, dus zo gek is het eigenlijk ook weer niet. Stichting Promotie Schiedam (SPS) organiseert sinds kort een Gin Tour door Schiedam waar je met een sloep door de grachten vaart. Wij mochten mee.
Uitgenodigd door SPS en Miss Publicity mocht De Buik mee op de allereerste Gin Tour. We verzamelen bij de distilleerderij van Herman Jansen. Zij zijn al sinds 1777 een jeneverdistilleerderij. Herman Jansen werkt samen met Bobby’s Gin. Deze gin is door Sebastiaan van Bokkel twee jaar geleden op de markt gezet en is nu uitgegroeid tot een succesvol merk dat in 25 landen verkrijgbaar is. Bobby’s succes is misschien wel te danken aan de passie en persoonlijke manier waarop er wordt gewerkt.
Zo is het verhaal achter deze gin heel bijzonder. Sebastiaan en zijn broer David dronken vroeger al bij opa Bobby (echte naam Jacobus) water uit jeneverflessen, omdat het gewoon cool was en stiekem ook omdat er misschien nog een beetje drank in de fles was achtergebleven. Hun opa dronk vroeger al gin, al wist hij dit zelf opmerkelijk genoeg niet. Hij voegde aan zijn jenever namelijk kruiden uit de Molukken toe. Sebastiaan heeft altijd de droom gehad om zijn eigen jenever op de markt te zetten. Hij heeft zijn baan opgezegd nadat hij onder andere het biermerk Vedett op de Nederlandse markt heeft gezet. Sebastiaan is nooit vergeten hoe hij water dronk bij zijn opa en oma en toen zijn moeder vertelde welke kruiden er in de jenever van opa Bobby zaten, was het idee voor een eigen gin geboren.

De Bobby’s gin is kruidig en fris, wat het een heerlijke en unieke gin maakt. De gin is dus gestookt naar het recept van de opa Bobby. Sebastiaans Nederlandse en Molukse roots komen ook terug in het ontwerp van de fles. De vorm van de fles is gebaseerd op oudhollandse jeneverflessen, maar het opvallende patroon is Moluks. De kruiden die in de gin zitten komen voor een deel uit de Molukken en voor een deel uit Nederland. De kruiden uit het oosten zijn kruidnagel, kaneel, staartpeper, koriander en citroengras. De kruiden jeneverbes, rozenbottel en venkel komen uit het westen. We mochten ook even proeven van Bobby’s nieuwe jenever. De warme kruidige smaak maakt de jenever ideaal voor de koudere dagen. Drink ‘m dus vooral in de Nederlandse zomer.
Na de geslaagde aftrap bij Bobby’s gaan we met een sloep de grachten van Schiedam op. Tijdens de tocht wordt er door de enthousiaste gids aan de lopende band informatie gegeven over Schiedam als jeneverstad. Na een kleine tocht meren wij aan bij het Jenevermuseum. Hier bezichtigen we een speciale gin tentoonstelling, over het ontstaan van gin. Een tentoonstelling waar je zelf ook mag ruiken en je favoriete smaak kan opschrijven. Elke dag worden de smaken geturfd en wanneer de tentoonstelling is afgelopen, wordt van de smaken die het meest zijn gekozen een gin gemaakt.

Nadat we zijn bijgespijkerd over de geschiedenis van de jenever vertrekken we weer richting een andere brouwerij. Na een klein tochtje komen we aan bij De Kuyper. Dit bedrijf maakt likeuren voor cocktails en heeft haar eigen gin. Het pand waar De Kuyper in zit gevestigd is een Rijksmonument, wat betekent dat er niks is veranderd sinds 1910. Natuurlijk zijn er wel distilleerketels aangeschaft en de combinatie van het oude pand en de moderne ketels is mooi om te zien. De likeuren worden gemaakt door verschillende extracten toe te voegen aan alcohol en water. Grote zakken met koffie-extract vormen bijvoorbeeld de basis voor een koffielikeur.

Filmmakers hebben deze prachtlocatie inmiddels ook ontdekt. Zo is een gedeelte van de film De bende van Oss opgenomen in de distilleerderij. Wij begrijpen wel waarom, want de rijke geschiedenis van het pand maakt deze locatie extra bijzonder. Maar dit blijft een gin tour, dus moet er ook weer worden geproefd. De gin van De Kuyper is al gemixt met een tonic waardoor deze minder scherp is. De gin wordt geserveerd met een stukje bleekselderij, wat ‘m een frisse smaak geeft.
Nu het eerste glas gin-tonic achterover geslagen is, moeten we door naar de volgende locatie. We lopen de hoek om en komen bij destilleerbedrijf Onder de Boompjes terecht. Hier worden verschillende bekende gins geproduceerd zoal de Sylvius, maar ook een hele speciale die alleen aan de Librije van Jonnie Boer wordt geleverd. Het maken van deze gin ging niet zonder slag of stoot. De Librije streeft naar het beste van het beste en Onder de Boompjes heeft diezelfde instelling. Na een jaar lang testen is uiteindelijk de gin Gin & Jonnie ontwikkeld. Bijzonder is het gebruik van venkelbloesem, wat een schaars product is. Het geeft de gin een bijzonder en exclusief karakter. Door maar liefst vijf verschillende pepers te gebruiken, is de gin daarnaast lekker spicy. De afdronk van Gin & Jonnie is weer zacht en heeft dankzij de venkelbloesem een dropsmaak. Onder de Boompjes adviseert geen vaste tonic bij deze gin. Experimenteer en creëer zelf de beste combinatie.
Hekkensluiter is Loopuyt Gin. Zij hebben geen eigen distilleerruimte in het pand, maar wel iets anders wat misschien nog veel interessanter is. Het pand waarin Loopuyt Gin zit gevestigd heeft een kantoor. Niets zo bijzonder zou je zeggen, maar wanneer je door dit kantoor via een smal trappetje de zolder oploopt zit er een speakeasy. De naam speakeasy komt uit de tijd van de drooglegging in Amerika. Er werden op zolders en in kelders verschillende illegale kroegen geopend. In deze kroegen konden mannen drinken, gokken en er waren vrouwen van plezier. Dat is bij Loopuyt wel even anders, al is de kroeg behoorlijk exclusief. Je komt namelijk alleen binnen wanneer je het muntje inlevert wat op de Loopuyt fles zit. Wij mogen echter zonder toegangsmuntje even een kijkje nemen.
Eenmaal de weg naar boven gevonden staat er een kappersstoel, waar je je haar kan laten knippen door een kapper van Schorem. Ook vinden we een boksring, waar je kan sparren over een onenigheid. Al met al een prachtig gebouw met een rijke historie. Zo is er naast de speakeasy ook een enorme kluis in het pand, omdat het vroeger dienst deed als bank. Jan van Stigt Thans, de eigenaar van dit pand, heeft er ook een ijskelder gevonden. Vroeger hadden de mensen nog geen koelkast maar de proviand moest natuurlijk wel gekoeld worden. In de winter werden er grote blokken ijs in de ijskelder gelegd zodat het eten vers bleef.
Op deze bijzondere plek komt onze tour ten einde. We sluiten af met weer een heerlijke G&T en dan is het toch echt tijd om weer naar huis te gaan. Rotterdammers staan over het algemeen niet in de rij om naar Schiedam te gaan, maar de Gin Tour doet je misschien van gedachten veranderen. Dus ga er naartoe en geniet van de geschiedenis, de rondvaart en natuurlijk de gin (ook voor niet Rotterdammers is het een aanrader). En na deze tour kan je bovendien tegen je vrienden een beetje opscheppen over wat ze nou drinken en het verhaal erachter. De Gin Tour is hier te boeken en kost €34,95 per persoon. De tour vindt plaats op zaterdagen tussen 15:00 en 18:00 uur.
