Op Djeema el Fna eet je je buik rond en kijk je je ogen uit

Als je ook maar een beetje in de buurt van Museumpark bent, komt Djeema el Fna je al tegemoet. Eén ding is meteen duidelijk: hier wordt gebakken, gerookt, gekookt, gegrild en heerlijk gegeten!

26 Sep 2016 Lisanne van Marrewijk

blogger Lisanne woont sinds een half jaar in Stockholm maar is afkomstig uit Maassluis en welbekend in Rotterdam.

Op Djeema el Fna eet je je buik rond en kijk je je ogen uit

Als je ook maar een beetje in de buurt van Museumpark bent, komt Djeema el Fna je al tegemoet. De karakteristieke geuren en kleuren van het eetplein verraden dat hier meer te halen valt dan de standaard hamburgers, friet en fruitige cocktails. Op het festival heten kamelen je een zonnig welkom op het terrein, vind je vrolijke kraampjes vol muntthee, arganolie en sari tuniekjes en kun je terecht voor de beste gerechten vanuit alle windstreken van de wereld. Eén ding is meteen duidelijk: hier wordt gebakken, gerookt, gekookt, gegrild en heerlijk gegeten!

Spelen met geuren, kleuren en culturen


In Marrakesh is Djeema el Fna een groot plein waar elke ochtend een markt plaatsvindt waar je allerlei typisch Marokkaanse producten kunt kopen. In Rotterdam is de naam gegeven aan Eetplein Rotterdam, een evenement dat het Museumpark omtovert tot een groot culinair walhalla van geuren en kleuren. De kracht van het duizend-en-één-nachtfestival zit 'm in de mengelmoes van culturen. Op het eetplein is ruimte voor gerechten en producten van over de hele wereld, zoals Marokkaanse pannenkoeken, Surinaamse roti, Aziatische loempia's, Turkse baklava én Nederlandse stroopwafels van Stroop. Maar dan wél met een duizend-en-één-nachttintje, want naast de bekende stroopwafelsmaken, heeft Stroop haar wafels op Djeema el Fna geheel in stijl voorzien van ras el hanoutkruiden, een typisch Arabische kruidenmix die bestaat uit de beste kruiden die de handelaar op dat moment in zijn winkel heeft.

Gerechten en producten uit alle windstreken

Dat je op het eetplein je Rotterdamse buik rond kunt eten, is dus wel duidelijk. Bij de ene kraam zijn de geuren nog verleidelijker dan bij de ander en de dagelijkse levensvraag 'wat eten we vandaag?' is ook hier weer lastig uit te spelen. Met gerechten als bastilla, msemen en harira is het voor mij als echte kaaskop soms wat moeilijk om te ontdekken wat er nou eigenlijk wordt geserveerd. Gelukkig weten alle koks en kokkinnen altijd heel vriendelijk uit te leggen wat er precies op tafel wordt getoverd. Even de algemene kennis bijspijkeren, want respectievelijk zijn dat dus een kruidige bladerdeeghap (in mijn geval van kip en amandel en dus zoet en hartig tegelijkertijd), een gevulde pannenkoek met bijvoorbeeld spinazie en feta of juist roomkaas, honing en amandelschaafsel en een klassieke, kruidige maaltijdsoep met kikkererwten. En, vanzelfsprekend, stuk voor stuk om bij weg te kwijlen.

Een feest voor alle zintuigen


Maar het blijft niet bij bakken, koken, grillen en eten alleen. Op Djeema el Fna is ook ruimte gemaakt voor theater, muziek, workshops en literatuur. Het programma tijdens het weekend is voorzien van allerlei masterclasses (van het maken van Chinsese zoete dumplings en het koken met een Marokaanse tajine tot een muziekworkshop ‘derbouka’ bespelen. Geen zorgen, die moest ik ook even googelen) en op gezette tijden vinden er allerlei optredens en acts plaats die het eetplein nog meer kleur geven. Denk aan kookshows, cabaret, verhalen en muziek.

Koken met passie en trots

Djeema el Fna is absoluut geen foodfestival vol hippe foodtrucks zoals we ze ondertussen misschien zijn gewend en dat maakt het evenement extra leuk. Het is een kleurrijk feest waarbij het draait het om cultuur en de bijbehorende gerechten en producten. Er wordt door elke ondernemer vol passie gekookt en trots vertelt over zijn of haar eigen gerechten. Bij elk kraampje kijk je je ogen uit, dringen de lekkerste geuren je neus binnen en kun je je buik meer dan goed vullen. Djeema el Fna is meer dan een eetplein alleen, het is een beleving waarbij je je heel even waant in andere cultuur.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Kaasfondue met een Spaans tintje bij Bar Pepito

Bar Pepito introduceert Spaanse kaasfondue, een combinatie van Zwitserse en Spaanse specialiteiten, en goed te combineren met de uitgebreide tapaskaart.

Mimoza in West serveert als eerste in Nederland de Dubai paratha burgers

Mimoza Smashburgers introduceert een nieuwe burger: geen hamburgerbroodje, maar de paratha, een flatbread uit Zuid-Azië.

Wereldse wintervieringen in de Markthal

In de Markthal proef je het wintergevoel van over de hele wereld. Of je nu feest viert met samosa’s en falafel of dumplings en noedels.