De Fata Morgana van Djemaa el Fna

Djemaa el Fna is een jaarlijks eetfeest in het Rotterdamse Museumpark. Heerlijke geuren, zacht geroezemoes en en gerechten om je vingers bij af te likken.

26 Sep 2015 Nina Swaep

blogger Bij kunsthistorica Nina stroomt de Maas door haar aderen. Ze is auteur van de reisgids 100% Rotterdam en heeft een eigen blog, The Ubiquist.

De Fata Morgana van Djemaa el Fna

Rotterdammers kunnen hun geluk niet op, want ook dit weekend is er in iedere uithoek van de stad wel een foodfestival te vinden. Een absolute aanrader is het eetplein Djemaa el Fna. Het is alweer de derde editie van het evenement, waarbij het Museumpark voor een paar dagen wordt omgetoverd tot een spectaculair openluchtrestaurant. De Buik was op de openingsavond, proefde allerlei lekkers en genoot met volle teugen.

Met de vliegtickets naar het echte Djemaa el Fna al in huis, kon ik niet wachten op onze eigen Rotterdamse versie van het Marokkaanse eetplein. Dichter bij het betoverende Marrakech kun je in Nederland immers niet komen. Daarom sprak ik met twee vriendinnen af om naar de openingsavond van het festival te gaan. Als kers op de taart begon de zon ook nog eens volop te schijnen… Het beloofde een mooie avond te worden!

Marokkaans eetplein

Djemaa Dames-680

Wie al eens het geluk heeft gehad om op het Djemaa in Marrakech te hebben gegeten, hoor ik denken: maar dat kan toch bijna niet, zo’n zelfde broeierige sfeer creëren op dat kale plein in Rotterdam? Nou, daar kun je je dus best wel in vergissen! Wie zag er bijvoorbeeld eerder twee gigantische kamelen door het museumpark lopen? Bovendien stonden er, toen we tegen zessen kwamen aanfietsen, al rijen tot ver voorbij het Boijmans. Terwijl de rookwolken al opstegen van de barbecues en de geuren van specerijen onze richting opwaaiden, schoven de  mensen gemoedelijk steeds een stukje verder op in de richting van de ticketdesk. De anticipatie was groot en er werd gezellig gespeculeerd over wat er allemaal te doen zou zijn. De zinderende sfeer zat er al goed in.

Djemaa Aboutaleb-680

Die ticketdesk is overigens iets nieuws. Dit jaar wordt er niet alleen maar gesmuld op het Djemaa, er wordt ook gesproken over eten en zelfs de culturele honger kan worden gestild. Ineke van Stichting de Loodsen, de organisatie achter het festival, vertelt: ‘We wilden graag wat extra’s doen en hebben daarom het terrein anders ingedeeld dan voorgaande jaren. Vooraan vind je een souq vol kraampjes waar je uitgebreid kunt shoppen. Er zijn drie podia waar het hele weekend van alles te doen is, zo interviewt schrijver Abdelkader Benali gasten over hun lievelingsgerechten op het culinaire podium en zijn er spoken word performances op het literaire podium. Er is ook nog een plek waar bandjes optreden en er zijn verschillende kinderactiviteiten.’

Smaakbom: bastilla

Al die extra’s verrijken het festival zonder meer, maar gelukkig blijft het overgrote deel van het plein toch wel gevuld met heerlijk geurende foodstands. Sommige deelnemers komen van ver, maar er zijn ook een paar gevestigde Rotterdamse namen bij, zoals restaurant Madera House en stadsimkerij BijBouna.

Djemaa Rianne-met-Bastilla-cover

Terwijl wij onze zinnen hadden gezet op een voorgerechtje van de Bastillarie – de kraam van de sympathieke tv-kok Mounir Toub en zijn vrienden – begon de Rotterdamse band Al-wahda Afrah te spelen. Een mooiere soundtrack bij je bastilla kun je je niet wensen. Wat een smaakbom trouwens, dat krokante hapje vol malse kip, amandelen en kaneel.

De toon was gezet en wij speurden verder naar een volgende gang. Het duurde niet lang of we zaten aan een luxueus broodje kebab van de voormalig masterchef-kandidate Siham Frokhani: gegrild lamsvlees, gevuld met feta en daarop wat frisse tomatensalsa. Voor iedereen een dolma met wat tzatziki erbij en hoppa, doorstruinen langs de rest van de kraampjes.

Djemaa Kebab-II-680

We besloten even een pauze te nemen met een kop Marokkaanse muntthee en een ritje in het vrolijk verlichte reuzenrad. Eenmaal boven kon je pas echt goed zien hoeveel ons Rotterdamse eetplein eigenlijk wegheeft van het Djemaa in Marakkech. De rook, de bedwelmende geuren, het zachte geroezemoes van de vele mensen die genieten van een avondje uit; de gelijkenis lijkt met het jaar treffender te worden.

Tajine Fabriek

Djemaa Tajine-Fabriek-II-680

Eenmaal weer beneden ging de queeste naar lekkers weer straf door. De vriendelijke koks van de Tajine Fabriek serveerden ons een fantastische kipschotel in een mini-tajine die recht uit het vuur werd gehaald. Naar goed Marokkaans gebruik aten mijn vriendinnen en ik er samen van. Er werd sowieso veel gedeeld en samen gegeten. Aan het concept “tafel voor twee” hadden de organisatoren geen boodschap, het hele festival draait immers om het proeven van andere culturen. Daar hoort ook het uitwisselen van bij ervaringen bij. Bezoekers mogen dus plaatsnemen aan lange, gedeelde tafels zodat ze samen eten en het liefst ook nog een beetje in gesprek raken met een onbekende buurman of buurvrouw.

Djemaa Bankjes-680

Na de tajine werd het tijd voor een dessert. Dat bestond voor ons uit – hoe kon het ook anders – een baghrir, alias een duizendgatenflensje. De charmante dames van Le FETE De besmeerden onze pannenkoekjes rijkelijk met boter en honing en schonken ons met een gulle lach nog een warm kopje thee in, dat we meenamen naar het interview met Ahmed Aboutaleb. De burgervader maakte er een Rotterdams feestje van en vertelde het enthousiaste publiek uitgebreid over zijn lievelingsgerecht: harira.

Djemaa Kameel-III-680

Djemaa el Fna is alleen vandaag en morgen nog te bezoeken, dus ga snel proeven, want het is net een fata morgana: voor je het weet is het eetplein weer in rook opgegaan! Dan zullen we een heel jaar moeten wachten tot een nieuwe editie.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Lorraine 26 Sep 2015, 15:02

Wat een heerlijk artikel.

Lees ook deze verhalen
De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.