Op vrijdagavond een film kijken, lekker eten en toch nog een avondje uit? Een goede manier om het weekend in te luiden, vinden we. Cinema Culinair is dan the place to be: ontspannen film kijken op een enorm scherm, terwijl perfect getimed met de film ons eten wordt geserveerd onder het motto: ‘what you see is what you eat.’
Enthousiaste ontvangst

Bij binnenkomst worden wij direct hartelijk ontvangen door een van de bedenkers van het concept, Harold Smits. Wij volgen hem Zaal Staal in, waar we plaats nemen aan een van de lange tafels. Per tafel zitten er zo’n twintig mensen en we tellen zeker zes van deze lange tafels. Het zit goed vol! We bestellen een wit wijntje en wachten nieuwsgierig af.
Voorafgaand aan het diner cinéma stellen de organisatoren Harold Smits en Wies Sanders zich voor en vertellen kort hoe Cinema Culinair is ontstaan. “Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby,” zegt Harold. Het concept is bedacht op de Graaf Florisstraat in Rotterdam, waar zij beiden wonen. Er werden al eerder kleinschalige evenementen georganiseerd voor de buren, zoals een knutselclubje voor de kinderen en een wekelijkse filmavond. Dit kwam aanvankelijk niet echt van de grond dus er moest iets aan toegevoegd worden om de mensen thuis van de bank te krijgen. “Pas toen de film werd gecombineerd met drank en voedsel begon de filmavond populair te worden. Zo populair dat we steeds een grotere locatie moesten zien te vinden en nu staan we zelfs hier in Zaal Staal,” vertelt Harold trots.
De film

Deze editie van Cinema Culinair vindt plaats in Zaal Staal op het Beursplein. Eerdere edities waren in BIRD en KINO, maar ook in Amsterdam en Breda is het concept al behoorlijk populair. Harold vindt Rotterdam toch het leukst, maar vertelt dat je moet blijven zoeken naar een geschikte locatie. “Elke keer is spannend: wat voor soort mensen komen er? Zal er niets fout gaan qua timing van serveren?” Geen ongegronde zorgen, want timing is alles op deze avonden. Niet alleen wordt het eten precies tegelijk met de film geserveerd, om de filmkijkers zo min mogelijk te storen worden de borden alleen in de pauze afgehaald.
De film, The 100 Foot Journey, gaat over een Indiase familie die in een Frans dorpje een Indiaas restaurant opent en rivaliseert met de overburen: de eigenaars van een sterrenrestaurant. Om die reden zijn de gerechten afwisselend afkomend uit de Franse of Indiase keuken. Heel de film staat in het teken van eten, dus van tevoren horen we dat we niet de gebruikelijke vijf, maar negen gangen moeten verwachten. Vinden wij geen enkel probleem.
Tandoori en brie

Het licht wordt gedimd, het geroezemoes wordt zachter en de film wordt gestart. Al vrij snel horen wij getrippel. Een horde aan serverend personeel sluipt de zaal binnen en aan beide kanten van de tafels worden de gerechtjes uitgegeven. In de rechterbovenhoek van het scherm telt een timer af en op nul begint de hele zaal tegelijkertijd te eten. De eerste gang: een Tandoori kipspiesje. Zonder onze ogen van het scherm af te halen eten we deze op, tegelijkertijd met de hoofdpersoon. We voelen ons direct meer verbonden met de personages in de film. Korte tijd later horen we de bediening de zaal weer inruisen. Er verschijnt een Franse sharing platter bij ons op tafel met onder andere brie, olijven, makreel, zongedroogde tomaten en stokbrood. We delen het plateau per vier personen, dus het kan zomaar zijn dat je met een wildvreemde aan de dis zit. Het plateau wordt eige tijd later vervangen door een Indiase thalis, die we ook weer met elkaar delen. Net als de personages in de film. We sluiten af met een Frans stukje roodbaars met groenten en dan is het tijd voor de pauze.
Niet voor de kleine eter

Het licht gaat aan en het geroezemoes steekt weer op. Iedereen begint enthousiast door elkaar te praten en rijen te vormen voor de bar en het toilet. Een half uurtje later, wanneer iedereen weer een lege blaas en een vol glas heeft, gaan we verder met de film en het diner. Er was ons al verteld dat het merendeel van de gerechten na de pauze zou verschijnen en kleine eters wordt op het hart gedrukt om het vooral kalm aan te doen. Achtereenvolgends zien wij duif en croûte, een Indiase omelet, boeuf bourguignon en paneer met spinazie op tafel verschijnen. Een goede afwisseling tussen de Franse en Indiase keuken dus. De avond – en de film – wordt afgesloten met een smakelijk rodevruchtentaartje. Voldaan en tevreden applaudisseren we voor het bedienend personeel, dat de hele avond zorgde voor perfecte timing en onberispelijke service.
Zelf proberen?
De volgende Rotterdamse editie van Cinema Culinair is op vrijdag 15 en zaterdag 16 september, weer in Zaal Staal. De film Chef zal dan vertoond worden. Wees er snel bij, want de kaartjes gaan altijd hard. De zaterdag is zelfs al uitverkocht. En kijk voor de hele filmagenda even hier.