Cinema Culinair: eten wat je in de film ziet

Cinema Culinair is terug. Vanuit het Keilepand in Rotterdam-West verzorgen zij filmavonden met diner: what you see, is what you eat. Op hetzelfde moment.

9 Jan 2023 Xiang van der Weyden

blogger Als studente voeding en diëtetiek is Xiang altijd op zoek naar de beste smaken. Hierbij maakt ze geen onderscheid tussen gluten- en suikervrije lekkernijen en moddervette burgertrutjes.

Cinema Culinair: eten wat je in de film ziet

Sommige films moet je niet alleen zien, die moet je ook proeven. In de films van Cinema Culinair draait alles om kijken en eten. Een greep uit de culinaire collectie: Julie & Julia (2009), waarin een vrouw alle recepten uit het kookboek van beroemde tv-chef Julia Child besluit te koken, en Babette’s Feast (1987), een Deense klassieker met een feestmaal om nooit te vergeten. Bij Cinema Culinair in het Keilepand eet je hetzelfde moment dezelfde gerechten als in de film, op de seconde nauwkeurig. Het is de ultieme avond uit.

Hoe het begon 


Het idee om eten en film op deze manier met elkaar te combineren, ontstond in een buurthuis aan de Graaf Florisstraat, waar organisatoren Wies Sanders en Harold Smits destijds woonden. Buurtbewoners liepen hier binnen voor wekelijkse filmavonden, die eenmaal gecombineerd met gerechten pas echt in de smaak vielen. Cinema Culinair viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum. Het is een bijzonder, maar tegelijkertijd ook spannend jaar. Het zijn namelijk de eerste grote evenementen na de pandemie. "Ik vind dit zo spannend", verzucht Harold. "Je weet immers niet hoe mensen nu gaan reageren. Durven ze nog wel bestek door te geven of een bord van een ander aan te pakken?" Terwijl Harold zich omkeert en de laatste voorbereidingen treft, nemen wij plaats aan een van de lange, gedekte tafels in het Keilepand in Rotterdam-West. 

What you see is what you eat 


Vanavond is het de beurt aan de film Burnt. We schuiven aan bij chef Adam Jones, gespeeld door Bradley Cooper, die langzaam is afgegleden in de samenleving. Adam maakt zich klaar voor z’n comeback en strijdt in Londen vastberaden om z’n derde Michelinster. De lichten gaan uit en de film introduceert de chef die zijn miljoenste oester schoonmaakt – een oude rot in het (koks)vak. We vallen dus meteen met de neus in de boter. Het personeel loopt snel maar geruisloos rond om iedereen vlak voor het eetmoment in de film van hetzelfde gerechtje te voorzien. Het scherm telt af en we slurpen tegelijkertijd met de zaal de rauwe oester naar binnen. Door de film heen passeren een bouillabaisse met gamba's en mosseltjes, dragon-doperwtensoep en een gefrituurd visje met tomaat de revue. Doordat je de gerechten op hetzelfde moment eet als wanneer het in de film voorbij komt, ervaar de de film zelf ook net iets intenser en kun je je indenken dat je erbij bent. 

De afsluiter  


Na een korte pauze waarin we een glaasje klinken aan de bar, volgt in de film een verjaardagsscène. We doen ons tegoed aan een macaron met frambozen en lychee, biefstuk met kruidenboter en sluiten af met een heerlijke koffiemousse met karamel en kaneel. De mousse is favoriet van de avond en een heerlijke manier om het diner af te sluiten. Cinema Culinair volgt dus geen klassiek 7-gangen menu waarbij rekening wordt gehouden met een bepaalde volgorde, maar serveert wat er op dat moment in de film te zien is. De film is inmiddels geëindigd, maar de avond is nog lang niet afgelopen. De zaal kletst na en onze tafel bestelt nog een paar drankjes. Sommige bezoekers blijken jaarlijks terug te keren en zijn opgelucht dat het weer kan. Harold knikt voldaan: "Alles is goed gegaan. De sfeer is zoals vanouds." Naar de film gaan saai? Verre van bij Cinema Culinair!  

Cinema Culinair is komend voorjaar in het Keilepand in ieder geval te zien met Estômago (3 maart), The Hundred Foot Journey (5 maart) en Chef (11 maart). De kaartverkoop gaat erg hard, dus koop snel een kaart als je erbij wilt zijn. Er is een grote kans dat er nog voorstellingen bij komen, houd hiervoor hun website in de gaten. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.