Had Rotterdam vorig jaar drie zaken met een Bib Gourmand (Asian Glories, In Den Rustwat en Huson) er zijn er dit jaar nog eens drie bijgekomen: Basq Kitchen, Kwiezien en Umami by Han. Dus, wil je lekker eten voor niet al te veel geld? Ga dan eens naar één (of allemaal natuurlijk) van deze zes restaurants.
BasQ Kitchen

BasQ Experiencia, vanaf 2 personen.
€32,50 p.p.
Voor: Ansjovis uit de Cantabrische Zee met geroosterde paprika, crème van gerookte Idiazabal kaas en kruim van gedroogde zwarte olijven. Ventresca van tonijn met geroosterde aubergine, crème van tomaat en ui. Bacalao met pil-pil van prei en gekonfijte aardappel.
Hoofd: gegrilde runderentrecote (Black Angus) met geroosterde aardappel, paprika en jus. Gefrituurde heek met inktvis en pistosaus.
Na: Baskische broodpudding met gebrande suiker en vanille-ijs. Cheesecake met amandelkruim, crème van Idiazabal, Parmezaanse kaas en geitenkaas, koekjes-ijs en frambozenschuim.
Geïnspireerd door fameuze Baskische chefs en de toprestaurants van San Sebastian, Bilbao en Bizkaia. De traditionele Baskische keuken in een nieuw jasje.
Umami by Han
Social Dining, vanaf twee personen.
Social Dining menu voor €23,50 p.p. of Menu Gastronomique voor €24,95 p.p. Wijnarrangement €12,50 p.p.
I: Geblancheerde kipfilet, pindadressing en sesam. Rivierkreeft, chilimayonaise en pijnboompit. Sushirijst, wakame, komkommer en shiitake.
II: Chinees spek, sojavinaigrette, rode biet en appel. Dorade, rode grapefruit, kwartelei en Chinese worst. Bundelzwam, tempura, peperolie en mangogel
III: Ossenhaas, mierikswortel, Chinese kool, wortelpuree. Lamsfilet, groene curry, verse groente. Bij de derde gang wordt als bijgerecht gebakken rijs en gebakken noodles geserveerd.
Na: Gekonfijte ananas, yoghurt bosbessenijs, selasih siroop. Rode bonenijs, kokos bavarois, kokosschaafsel en mintgel.
Naast zoet, zuur, zout en bitter, wordt umami wetenschappelijk erkend als de vijfde basissmaak. Umami komt voort uit het Japans en betekent letterlijk ‘heerlijke smaak’.
Kwiezien
Driegangenmenu (voor de kleine eter)
€28,50 p.p.
Voor: Zalm gemarineerd met rode biet & crème van avocado Ballantine van gevogelte. Salade van à la minute gerookte entrecote met kerrie en mango Caprese '2015'
Tussen: Zeebaars met een dressing van mosselen en amandelen. Bloemkool bitterballen met hazelnoot-mayonaise. Kabeljauw met vichyssoise. Gekaramelliseerde geitenkaas met rozemarijn-peerhoning.
Hoofd: Bavette met cognac-saus Rose gebraden sucade met sesam. Krokante Spareribs met gekonfijte seizoensgroenten. Stoofpotje van hert met topinamboer en paddenstoelen.
Na: Kaasplateau. Bananenparfait. Vanillesoufflé met chocolademousse. Kersen-yoghurtijs met sabayon.
De eigenaren van Kwiezien zijn beiden kok, dus alles is huisgemaakt. Alle gerechten kosten €9,50, dat betekent dat je voor een schappelijke prijs heerlijk kunt eten.Asian Glories
Bij Asian Glories blijft het een verrassing. Je geeft zelf een prijs op en een gewenst aantal gangen, waarna de keuken aan de slag gaat om een mooi menu voor je samen te stellen. Spannend en gegarandeerd smakelijk.
Huson

Driegangen keuzemenu (per tafel te bestellen)
€34,50 p.p.
Voor: risotto met gepocheerd ei, paddenstoelen en saus van eekhoorntjesbrood. Dim sum met gamba, gember, paksoi en rode peper.
Hoofd: Bouillabaisse of Japanse bouillon met rundvlees, udon-noodles en groenten. rosbief met truffel, rucola, spekzout en Parmezaanse kaas.
Na: Irish coffee-sabayon met gekarameliseerde noten en vanille-ijs, Hollandse of buitenlandse kazen.
Twee kaarten, twee liefdes. Liefde voor de Japanse én voor de Franse keuken. Kiezen is niet nodig bij Huson.
In Den Rustwat

Op de foto: dessert 'appel valt niet ver'
Bib Gourmand menu
€35,- p.p.
Voor: Piepkuikenfilet, bitterbal van het boutje, marbré van cecina en lardo. Makreelfilet à la ceviche met gado gado groenten en pindadressing. Aardappelcrèmesoep met Belper knollen.
Hoofd: Runderstaartstuk met fondant van aardappel, krokant van schorseneren en diverse paddenstoelen. Dikke scholfilet met gamba, citroen risotto en witlofrol. Gnocchi’s, gepocheerd ei, parmezaanschuim, spinazie en eekhoorntjesbrood.
Na: Tarte tatin van appel en muscovado suiker, appel cremeux, appelmousse, crème fraîche en gerookt rum-ijs. Kaas van Bourgondisch lifestyle.
In Den Rustwat werd ook wel liefkozend ‘verversingslokaaltje’ genoemd. Als je het restaurant verlaat, heeft IDRW ervoor gezorgd dat je je een beter mens voelt.
* Bib is trouwens een afkorting van Bibendum, de naam van het o zo bekende Michelin bandenmannetje.