Eet de sterren van de hemel deze feestdagen

De Michelin uitreiking is weer geweest, dus het wordt hoog tijd om te gaan proeven. De Buik helpt en zet de leukste sterrenrestaurants op een rij.

16 Dec 2015 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

Eet de sterren van de hemel deze feestdagen

De Michelin uitreiking is weer geweest en alle Rotterdamse sterrenrestaurants hebben hun sterren weten te behouden. We mogen zelfs een nieuwe sterrenzaak verwelkomen. Hoog tijd dus om eens in de keuken te kijken om te zien waar het nou allemaal om te doen is. We zetten de leukste sterrenzaken voor je op een rijtje. En met een beetje geluk lukt het je nog om er een plekje te bemachtigen tijdens de kerstdagen.

FG Restaurant/FG Food Labs

Alles wat François Geurds aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Hij maakte furore als souschef bij The Fat Duck en begon daarop zijn FG Restaurant dat inmiddels bekroond is met twee Michelinsterren. In februari 2014 opende hij vervolgens zijn culinaire laboratorium FG Food Labs, dat inmiddels ook een ster mag dragen. Bij Geurds kan je terecht voor spannende en vernieuwende gerechten in een toegankelijke sfeer.

De restaurants van François Geurds staan bekend om hun bijzondere arrangementen. Geen zin om eigen vervoer te regelen? Laat je dan bijvoorbeeld halen en thuisbrengen met een Tesla. Heb je juist zin in wat beweging, ga dan op FG Biketour Culinair. Een fietstocht langs alle hotspots van Rotterdam en vervolgens genieten van een uitgebreide lunch. Speciaal voor de feestdagen organiseert FG een champagnearrangement, de hele maand december beschikbaar.

Parkheuvel

Natuurlijk mag Parkheuvel ook niet in ons lijstje ontbreken. Dit tweesterrenrestaurant is een begrip in Rotterdam. Onder leiding van Cees Helder was Parkheuvel ooit het enige Nederlandse restaurant met drie Michelinsterren. Huidige chef Erik van Loo heeft er twee weten te behouden. Met de mooie locatie aan het park, het comfortabele art deco interieur en natuurlijk het sterrenwaardige eten is Parkheuvel zeker een bezoekje waard.

Entree Parkheuvel 1

Bij Parkheuvel mag een uitgebreid kerstarrangement niet ontbreken. Voor 185 euro per persoon kan je genieten van acht gangen en een amuse. Denk kreeft, ree en kaviaar. En als je er toch bent, kun je er net zo goed een wijnarrangement bijnemen. Kost je nog eens 100 euro.

Amarone

Op de Meent kan je terecht bij Amarone. Je eet er klassiek Frans. Chef Gert Blom houdt van de warme smaken van de Franse keuken, maar minder van de zwaarte. Zijn stijl is lichter en deels geïnspireerd op de mediterrane keuken. Kijk dus niet op van polenta en ravioli op het menu. Het interieur is warm en klassiek.

Op de kaart vind je bijzondere combinaties, zoals cannelloni met kreeft en Pata Negra, of een panna cotta met kokos en passievrucht. Voor 49,50 eet je een driegangenmenu van de chef. Als het je niet lukt om een begeleidende wijn van de zeer uitgebreide wijnkaart te kiezen, is het wijnarrangement altijd een goed idee.

Sous-chefs bij Amarone.jpg

Fred

Bij Fred zal je niet zo gauw gelletjes, crèmes en poeders op je bord krijgen. Fred Mustert heeft een achtergrond in de Franse keuken, maar kookt op hele eigen wijze. De gerechten moeten namelijk wel herkenbaar blijven. Het product staat voorop bij Mustert. Hij kookt het liefst met schaal- en schelpdieren en seizoensgebonden producten. Met zijn eigenwijze kookstijl heeft Mustert twee sterren bij elkaar weten te koken. Ga erheen voor lichte gerechten en een verrassende kaart.

Als je lekker uit wilt pakken, ga dan voor Freds Inspiration menu: een achtgangendiner dat speciaal voor je samengesteld wordt. Hier tel je 117 euro voor neer. Liever iets minder, dan is een driegangenlunch ook een prima optie. Hier betaal je 47,50 voor.

Het Restaurant Wereldmuseum

Bij het restaurant van het Wereldmuseum eet je op een mooie locatie aan de Maas. Je zit er goed bij, want het restaurant is ingericht met objecten uit de museumcollectie. Chef Wim Severein houdt van de moderne internationale keuken, maar kookt het liefst met klassieke ingrediënten. De wijnkaart van Robbert Nijenhuis is een beleving op zich.

Probeer hun wijn-spijs arrangement voor 75 euro om kennis te maken met zowel de keuken als de bijzondere wijnen. Voor dit bedrag krijg je vier gangen met begeleidende wijnen.

LET OP: Het Wereldmuseum is gesloten van 21 december tot 4 januari.

Dessert Wereldmuseum

Joelia

Dat Joelia zo snel na de opening een ster binnen zou slepen had niemand verwacht. Of nou ja, we wisten natuurlijk dat Mario Ridder Parkheuvel naar drie sterren heeft gekookt. Bij Joelia eet je volgens de New Style gastronomie, zoals Ridder het zelf noemt. Kleine gerechten die elkaar in een hoog tempo opvolgen. Alles vers en seizoensgebonden. Het zou ons niets verbazen als dit niet de laatste ster is die Joelia binnensleept.

Ook Joelia doet kerst. Bij hen kan je eerste kerstdag komen lunchen voor 125 euro. Dit bedrag is inclusief drankjes. Op tweede kerstdag wordt er ’s avonds een uitgebreid menu geserveerd. Hier betaal je 159,50 voor, exclusief drankjes.

De hoofdfoto is afkomstig van François Geurds.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Pastrami in de Pannekoekstraat bij Lemon’s Deli

Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen

Reistip: ‘In Bilbao eet je zelfs bij een simpel café bizar goed’

Onze reistip voor de nazomer is Bilbao, lees alles over pintxos, sterrententen en mooie musea en ga erheen met Buitenlandsche Zaken.