Geef een écht Rotterdams product met kerst

Écht Rotterdamse producten: leuk om te hebben én om te krijgen. Zeker met de aankomende feestdagen.

23 Dec 2015 Maran Eva Smit

blogger Rechtsfilosofe die graag schrijft en dan het liefst over eten en drinken.

Geef een écht Rotterdams product met kerst

Wat geef jij met de kerstdagen? Ga je voor een prijzig luxe cadeau, een ietwat afgezaagd flesje parfum of gewoon een boekenbon? Nee, geef dit jaar eens een echt Rotterdams product. Van Zeemansboter en Maasstroompjes tot sambal van Dr. Mau. Leuk om te geven of om te krijgen natuurlijk. De Buik helpt je kiezen.

Met deze producten hoef je nooit meer oude kaas uit 020 te eten of bier uit hoofdstedelijke brouwerijen te drinken. Rotterdamse bitterballen dip je in krotenmosterd, chocolade haal je op de Goudsesingel, zondagse croissantjes besmeer je met de jam van Zuid, lekker met een bakkie leut van een heel scala aan geweldige Rotterdamse koffiebranderijen. En, of je worst lust? Natuurlijk. 

Pindakaas

Zeemansboter. Dat is 99,8 procent biopinda’s en 0,2 procent zeezout. Zeemansboter pindakaas is ontstaan op Katendrecht in Rotterdam, dé thuishaven voor echte zeemannen. Er komen in Rotterdam al sinds jaar en dag ladingen pinda’s aan wal en daar maken ze dan zeemansboter van. Puur en eerlijk van smaak. 

Voor verkoopadressen, klik hier.

Koek

1 Maasstroompjes hét Rotterdamse koekje

Het originele Rotterdamse koekje. Het Maasstroompje werd in 1934 door de Rotterdamse Bakkersvereniging en de VVV uitgeroepen tot hét Rotterdamse koekje (na het winnen van de prijsvraag). Inmiddels is het koekje door Inge Bodmer (her)ontwikkeld op basis van de oorspronkelijke receptuur, maar met 100 procent biologische ingrediënten.

Voor verkoopadressen, klik hier.

Likeur

1 Doe-het-zelf-likeur van Pineut

‘Niet lullen, maar poetsen.’ Een waar Rotterdams spreekwoord. En aangezien we allemaal van die doe-het-zelverts zijn: hier is Pineut. Zelf alcohol toevoegen, dagelijks even schudden en je eigen likeur is binnen de kortste keren klaar om te drinken. Bijvoorbeeld een Winterblos-likeur, warm en fruitig, met mandarijnen en winterse kruiden zoals kruidnagel, oranjebloesem, nootmuskaat en kaneel.

Voor verkoopadressen, klik hier.

Confituur

1 Rotterdamsche Confituur met peer

Een biologisch product, op ambachtelijke wijze gemaakt: Rotterdamsche Confituur. Leerlingen uit het praktijkonderwijs en vrijwilligers zijn betrokken bij de productie. De smaken wisselen per seizoen. In de winkel (die tevens dient als lunchplek) worden zes vaste smaken gemaakt en tussendoor gelegenheidscombinaties. Denk bijvoorbeeld aan ‘peren, vijgen en pijnboompitten’, ‘abrikoos, gojibes en groene thee’ of ‘ananas, banaan en cranberries’.

Voor verkoopadressen, klik hier.

Koffie

1 Santas Koffie melanges in blik

Rotterdammers zijn gek op hun bakkie pleur en we willen geen luiewijvekoffie (ofwel een slappe bak). En voor zo’n bakkie leut kun je in Rotterdam wel terecht. Man Met Bril, Giraffe Coffee Roasters en Santas Koffie om zo maar een paar toonaangevende koffiebranders te noemen - er zijn er namelijk heel wat in onze stad.

Ook leuk: drink je bakkie uit de enige echte ‘Rotterdamse koffie’ koffiekopjes

Kaas

1 Rotterdamsche Oude Kaas

Nooit meer Old Amsterdam! Gewoon Rotterdamsche Oude. Een mooie snijdbare oude kaas met een verfijnde smaak, gemaakt van Hollandse melk. Deze kaas is minimaal 50 weken gerijpt op massief houten planken. In het zuivere zuivel van de kaas zitten piepkleine zoutkristallen die smelten op je tong. Lekker als blokje met een lik (kroten)mosterd, maar ook op een verse bruine boterham (vergeet vooral de roomboter niet).

Onder andere te koop in de Markthal, bij 'Rotterdamsche Oude'.

Chocolade

1 Chocoholic bonbon doosjes GROOS box

Sinds 2005 zit Chocoholic op de Goudsesingel en Marco Harreman maakt al tien jaar de lekkerste chocolaatjes van Rotterdam. Denk aan lavendelpasta, een witte reep met gebakken chocolade (!), chocoladeletters (we mogen immers weer bijna) of een ‘Honey Tennessee Jack Daniels reep’ met donkere chocolade en een vulling van ganache met honey Jack Daniels.

Goudsesingel 69

Bitterballen

Ah, bitterballen. Al in 2000 ontwikkelde Zegro Centrum Rotterdam snacklijn ‘De Rotterdamsche’. Met hulp van Rotterdamse koks bedachten ze een huisgemaakte bitterbal (en tevens croquetten). Pure Rotterdamse kwaliteitsproducten met een stoere uitstraling.

Krotenmosterd

1 Rotterdamsche bitterballen en krotenmosterd

Er is niets Rotterdamser dan kroten (voor de import-Rotterdammers onder ons, dat zijn rode bieten). Een heerlijk zacht-zoete mosterd met de smaak van vers gekookte kroten en een bijzondere kleur. Lekker als dip voor je bitterbal, maar ook met zo’n blokje Rotterdamsche Oude.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Jeroen Ballot 23 Dec 2015, 15:10

Ik mis nog De Rotterdamsche Gehaktbal en GERS-SAUSJE.

Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.