Wat geef jij met de kerstdagen? Ga je voor een prijzig luxe cadeau, een ietwat afgezaagd flesje parfum of gewoon een boekenbon? Nee, geef dit jaar eens een echt Rotterdams product. Van Zeemansboter en Maasstroompjes tot sambal van Dr. Mau. Leuk om te geven of om te krijgen natuurlijk. De Buik helpt je kiezen.
Met deze producten hoef je nooit meer oude kaas uit 020 te eten of bier uit hoofdstedelijke brouwerijen te drinken. Rotterdamse bitterballen dip je in krotenmosterd, chocolade haal je op de Goudsesingel, zondagse croissantjes besmeer je met de jam van Zuid, lekker met een bakkie leut van een heel scala aan geweldige Rotterdamse koffiebranderijen. En, of je worst lust? Natuurlijk.
Pindakaas
Zeemansboter. Dat is 99,8 procent biopinda’s en 0,2 procent zeezout. Zeemansboter pindakaas is ontstaan op Katendrecht in Rotterdam, dé thuishaven voor echte zeemannen. Er komen in Rotterdam al sinds jaar en dag ladingen pinda’s aan wal en daar maken ze dan zeemansboter van. Puur en eerlijk van smaak.
Voor verkoopadressen, klik hier.
Koek

Het originele Rotterdamse koekje. Het Maasstroompje werd in 1934 door de Rotterdamse Bakkersvereniging en de VVV uitgeroepen tot hét Rotterdamse koekje (na het winnen van de prijsvraag). Inmiddels is het koekje door Inge Bodmer (her)ontwikkeld op basis van de oorspronkelijke receptuur, maar met 100 procent biologische ingrediënten.
Voor verkoopadressen, klik hier.
Likeur

‘Niet lullen, maar poetsen.’ Een waar Rotterdams spreekwoord. En aangezien we allemaal van die doe-het-zelverts zijn: hier is Pineut. Zelf alcohol toevoegen, dagelijks even schudden en je eigen likeur is binnen de kortste keren klaar om te drinken. Bijvoorbeeld een Winterblos-likeur, warm en fruitig, met mandarijnen en winterse kruiden zoals kruidnagel, oranjebloesem, nootmuskaat en kaneel.
Voor verkoopadressen, klik hier.
Confituur

Een biologisch product, op ambachtelijke wijze gemaakt: Rotterdamsche Confituur. Leerlingen uit het praktijkonderwijs en vrijwilligers zijn betrokken bij de productie. De smaken wisselen per seizoen. In de winkel (die tevens dient als lunchplek) worden zes vaste smaken gemaakt en tussendoor gelegenheidscombinaties. Denk bijvoorbeeld aan ‘peren, vijgen en pijnboompitten’, ‘abrikoos, gojibes en groene thee’ of ‘ananas, banaan en cranberries’.
Voor verkoopadressen, klik hier.
Koffie

Rotterdammers zijn gek op hun bakkie pleur en we willen geen luiewijvekoffie (ofwel een slappe bak). En voor zo’n bakkie leut kun je in Rotterdam wel terecht. Man Met Bril, Giraffe Coffee Roasters en Santas Koffie om zo maar een paar toonaangevende koffiebranders te noemen - er zijn er namelijk heel wat in onze stad.
Ook leuk: drink je bakkie uit de enige echte ‘Rotterdamse koffie’ koffiekopjes.
Kaas

Nooit meer Old Amsterdam! Gewoon Rotterdamsche Oude. Een mooie snijdbare oude kaas met een verfijnde smaak, gemaakt van Hollandse melk. Deze kaas is minimaal 50 weken gerijpt op massief houten planken. In het zuivere zuivel van de kaas zitten piepkleine zoutkristallen die smelten op je tong. Lekker als blokje met een lik (kroten)mosterd, maar ook op een verse bruine boterham (vergeet vooral de roomboter niet).
Onder andere te koop in de Markthal, bij 'Rotterdamsche Oude'.
Chocolade

Sinds 2005 zit Chocoholic op de Goudsesingel en Marco Harreman maakt al tien jaar de lekkerste chocolaatjes van Rotterdam. Denk aan lavendelpasta, een witte reep met gebakken chocolade (!), chocoladeletters (we mogen immers weer bijna) of een ‘Honey Tennessee Jack Daniels reep’ met donkere chocolade en een vulling van ganache met honey Jack Daniels.
Goudsesingel 69
Bitterballen
Ah, bitterballen. Al in 2000 ontwikkelde Zegro Centrum Rotterdam snacklijn ‘De Rotterdamsche’. Met hulp van Rotterdamse koks bedachten ze een huisgemaakte bitterbal (en tevens croquetten). Pure Rotterdamse kwaliteitsproducten met een stoere uitstraling.
Krotenmosterd

Er is niets Rotterdamser dan kroten (voor de import-Rotterdammers onder ons, dat zijn rode bieten). Een heerlijk zacht-zoete mosterd met de smaak van vers gekookte kroten en een bijzondere kleur. Lekker als dip voor je bitterbal, maar ook met zo’n blokje Rotterdamsche Oude.