Rotterdams cadeau: leuk om te geven of te krijgen

Wat geef jij met de kerst? Een écht Rotterdams product natuurlijk, van Maasstroompjes in cadeaudoos tot sambal van Dr. Mau.

23 Dec 2015 Maran Eva Smit

blogger Rechtsfilosofe die graag schrijft en dan het liefst over eten en drinken.

Rotterdams cadeau: leuk om te geven of te krijgen

De kerstdagen komen eraan en wát moet je nu cadeau doen aan je schoonouders, aan dat verre familielid dat je eigenlijk nooit ziet? Of wil je gewoon meer originele cadeautjes onder de boom? Geef een écht Rotterdams product cadeau, want echt Rotterdamse producten zijn er tegenwoordig genoeg. Van Maasstroompjes in cadeaudoos tot origineel potje sambal van Dr. Mau, De Buik helpt je kiezen.

Met deze producten hoef je nooit meer oude kaas uit 020 te eten of bier uit hoofdstedelijke brouwerijen te drinken. Rotterdamse bitterballen dip je in krotenmosterd, chocolade haal je op de Goudsesingel, zondagse croissantjes besmeer je met de jam van Zuid, lekker met een bakkie leut van een heel scala aan geweldige Rotterdamse koffiebranderijen. En, of je worst lust? Natuurlijk. 

Jenever

1 KETEL 1 in de mix

Misschien doet jenever je denken aan opa, die ’s middags z’n jenevertje dronk onderwijl hij de krant las. Tegenwoordig is jenever hip. De distilleerderij van KETEL 1 zit dan wel in Schiedam, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Hoe drink je jenever anno 2015? Koud, op kamertemperatuur, met of zonder ijs? Puur of gemixt? Groot favoriet is KETEL 1 met Bitter Lemon – onder de gemiddelde student beter bekend als een ‘straaljager’.

Te koop bij supermarkt en slijterij.

Sambal

1Hottie Sambal

Wie kent hem niet? De sambalman met zijn bakfiets vol huisgemaakte sambal - hopen dat je hem binnenkort nog eens tegen het lijf loopt. Dr. Mau maakt zo’n 160 potjes per week, in negen verschillende smaken. Vooral de gele hot is groot favoriet, maar wees gewaarschuwd, deze is echt heet. Ook hebben we in Rotterdam Hottie Sambal (van sambaldame Sita Danser). Geen standaard sambal, maar bijvoorbeeld met aardappel of een in een seizoenspotje met aubergine. 

Voor verkoopadressen, klik hier.

Honing

Hoe smaakt Rotterdamse honing? Op allerlei stadsdaken staan sinds 2014 bijenkasten. Volgens Rotterdamse imker/initiatiefnemer Balten Schalkwijk bestaat er niet één ‘Rotterdamse-honing-smaak’. Want ‘elk bijenvolk kiest zijn eigen bomen of planten om nectar te halen. In een potje Rotterdamse honing zou je zomaar klaverbloem kunnen proeven, en hyacint, en tulp.’ It’s from Rotterdam honey!

Bier

1 Ketelbink Rotterdams blond bier

Het speciaalbier van Ketelbink brengt bier weer terug naar de basis. Een ambachtelijk blond bier. Ketelbink wordt in zeer beperkte oplagen zonder al te veel poespas of industriële machines gebrouwen. Bij de Kaapse Brouwers in de Fenix Loodsen brouwen ze ‘stoere, non-conformistische stadsbieren voor een nieuwe generatie bierdrinkers’. Echte Rotterdamse speciaalbieren worden gebrouwen bij Brouwerij Noordt. Keus genoeg dus. Proost, hè.

Worst

1 Wild Vleesch gedroogde worsten

Of je worst lust! Geen eenheidsworsten bij Wild Vleesch, maar bijzondere worsten. De man achter Wild Vleesch is een jonge Rotterdamse worstmaker, die zijn (Rotterdamse) worsten maakt met smaken van over de wereld. Heel de wereld legt immers in Rotterdam aan. Louter biologische ingrediënten en ambachtelijk bereid. Je kunt bij Wild Vleesch ook zelf de handen uit de mouwen steken, er zijn namelijk workshops worsten maken.

Kaas 2.0

1Pittig Rotterdammertje

Het Pittig Rotterdammertje. Dit is dé kaasbonbon van Rotterdam, gemaakt door de dames van Aubainmarie te Schiedam. Een gelaagd kaastaartje, opgesneden in kleine blokjes en gemaakt van belegen kaas, geitenkaas, komijnekaas met huisgemaakte boerenjongens (rum en rozijnen) en een topping  van amandelen en pepitapitjes. Een pittig kaashapje met een heerlijk ronde smaak, lekker voor bij de borrel.

Onder andere hier te koop.

Mosterd 

De mosterd-dille saus van De Rotterdamsche is de ultieme kaasbegeleider. Samen met een blokje Rotterdamsche oude (kaas) een topcombinatie. Maar deze saus is niet alleen lekker met kaas, maar bijvoorbeeld ook bij zalm of beenham. Of doe het eens door de gehaktballen met een beetje gemalen Rotterdamsche oude kaas.

Chutney

1 Tomatillo Chutney en kaas

Deze bitterzoete besjes (die oorspronkelijk uit Zuid Amerika komen) gedijen prima in het wispelturige Hollandse klimaat – misschien zijn ze zelfs beter dan tomaten? Tomatillo chutney is (wederom) lekker bij de kaas, maar ook op de bbq met een visje. Doe eens gek en gooi het door je stamppot of maak met een beetje olie een lekkere dressing.

Onder andere te koop in de Markthal, bij 'Rotterdamse Oude'. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Shake it like you mean it: 8 cocktailbars om deze zomer te bezoeken

Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.

De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.