Rotterdamse producten: van pindakaas tot krotenmosterd

Ketelbinkie-bier, sambal, honing. Zo maar een paar echt Rotterdamse producten. We hebben de meeste complete lijst voor jullie samengesteld.

26 Sep 2015 Maran Eva Smit

blogger Rechtsfilosofe die graag schrijft en dan het liefst over eten en drinken.

Rotterdamse producten: van pindakaas tot krotenmosterd

Wat zijn nou écht Rotterdamse producten? De Buik maakte weer een fijne lijst. Van Zeemansboter en Maasstroompjes tot sambal van Dr. Mau. Leuk om te hebben én om te krijgen. Vorige week hadden we de eerste negen producten van de lijst. Na zorgvuldig scrollen door alle reacties (waarvoor dank) en eigen onderzoek, volgt nu de aangevulde versie. Dit zijn de Rotterdamste producten van onze prachtige stad!

Met deze producten hoef je nooit meer oude kaas uit 020 te eten of bier uit diezelfde omgeving te drinken. Rotterdamse bitterballen dip je in krotenmosterd, chocolade haal je op de Goudsesingel, zondagse croissantjes besmeer je met de jam van Zuid, lekker met een bakkie leut van een heel scala aan geweldige Rotterdamse koffiebranderijen. En, of je worst lust? Natuurlijk. 

Pindakaas

Zeemansboter. Dat is 99,8 procent bio-pinda’s en 0,2 procent zeezout. Zeemansboter pindakaas is ontstaan op Katendrecht in Rotterdam, dé thuishaven voor echte zeemannen. Er komen in Rotterdam al sinds jaar en dag ladingen pinda’s aan wal, en daar maken ze dan zeemansboter van. Puur en eerlijk van smaak. 

Koek

1 Maasstroompjes hét Rotterdamse koekje

Het originele Rotterdamse koekje. Het Maasstroompje werd in 1934 door de Rotterdamse Bakkersvereniging en de VVV uitgeroepen tot hét Rotterdamse koekje (na het winnen van de prijsvraag). Inmiddels is het koekje door Inge Bodmer (her)ontwikkeld op basis van de oorspronkelijke receptuur, maar met 100 procent biologische ingrediënten.

Likeur

1 Doe-het-zelf-likeur van Pineut

‘Niet lullen, maar poetsen.’ Een waar Rotterdams spreekwoord. En aangezien we allemaal van die doe-het-zelverts zijn: hier is Pineut. Zelf alcohol toevoegen, dagelijks even schudden en je eigen likeur is binnen de kortste keren klaar om te drinken. Bijvoorbeeld een Winterblos-likeur, warm en fruitig, met mandarijnen en winterse kruiden zoals kruidnagel, oranjebloesem, nootmuskaat en kaneel.

Confituur

1 Rotterdamsche Confituur met peer

Een biologisch product, op ambachtelijke wijze gemaakt: Rotterdamsche Confituur. Leerlingen uit het praktijkonderwijs en vrijwilligers zijn betrokken bij de productie. De smaken wisselen per seizoen. In de winkel (die tevens dient als lunchplek) worden zes vaste smaken gemaakt en tussendoor gelegenheidscombinaties. Denk bijvoorbeeld aan ‘peren, vijgen en pijnboompitten’, ‘abrikoos, gojibes en groene thee’ of ‘ananas, banaan en cranberries’.

Koffie

1 Santas Koffie melanges in blik

Rotterdammers zijn gek op hun bakkie pleur en we willen geen luiewijvekoffie (ofwel een slappe bak). En voor zo’n bakkie leut kun je in Rotterdam wel terecht. Man Met Bril, Giraffe Coffee Roasters en Santas Koffie om zo maar een paar toonaangevende koffiebranders te noemen - er zijn er namelijk heel wat in onze stad.

Ook leuk: drink je bakkie uit de enige echte ‘Rotterdamse koffie’ koffiekopjes.

Kaas

1 Rotterdamsche Oude Kaas

Nooit meer Old Amsterdam! Gewoon Rotterdamsche Oude. Een mooie snijdbare oude kaas met een verfijnde smaak, gemaakt van Hollandse melk. Deze kaas is minimaal 50 weken gerijpt op massief houten planken. In het zuivere zuivel van de kaas zitten piepkleine zoutkristallen die smelten op je tong. Lekker als blokje, maar ook op een verse bruine boterham (vergeet vooral de roomboter niet).

Chocolade

1 Chocoholic bonbon doosjes GROOS box

Sinds 2005 zit Chocoholic op de Goudsesingel en Marco Harreman maakt al tien jaar de lekkerste chocolaatjes van Rotterdam. Denk aan lavendelpasta, een witte reep met gebakken chocolade (!), chocoladeletters (we mogen immers weer bijna) of een ‘Honey Tennessee Jack Daniels reep’ met donkere chocolade en een vulling van ganache met honey Jack Daniels.

Bitterballen

Ah, bitterballen. Al in 2000 ontwikkelde Zegro Centrum Rotterdam snacklijn ‘De Rotterdamsche’. Met hulp van Rotterdamse koks bedachten ze een huisgemaakte bitterbal (en tevens croquetten). Pure Rotterdamse kwaliteitsproducten met een stoere uitstraling.

Krotenmosterd

1 Rotterdamsche bitterballen en krotenmosterd

Er is niets Rotterdamser dan kroten (voor de import-Rotterdammers onder ons, dat zijn rode bieten). Een heerlijk zacht-zoete mosterd met de smaak van vers gekookte kroten en een bijzondere kleur. Lekker als dip voor je bitterbal, maar ook met zo’n blokje Rotterdamsche Oude.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Hans 26 Sep 2015, 8:25

Als geboren Rotterdammer die 45 jaar geleden is verdwaald in Brabant is dit heerlijk leesvoer, bedankt. Ik ga vlug weer een weekendje Rotjeknor plannen!

Ton 26 Sep 2015, 20:37

Waar is al dit lekkers te koop ?

Sylvia Brok 27 Sep 2015, 19:52

Nu nog ergens een broodje gebakken Uierboord (koeientiet) kunnen eten. Lekker hoor met zout een echt Rotterdamse delicatesse!!!

emmie 28 Sep 2015, 8:24

ik mis 'n beetje het rotterdamse bier

fransje 28 Sep 2015, 23:28

ik mis toch echt de beste koud gebrouwen koffie Cold Brew (uit Rotterdam) de enige echte............ CUPPA JOE!!!

Astrid 29 Sep 2015, 15:23

Rotterdamse Ankertjes van banketbakkerij Carlier in Kralingen! Zit er al meer dan 100 jaar en is hofleverancier :-)

Klaas van der Mast 30 Sep 2015, 16:28

Veel van dit lekkers is te koop in de Markthal bij unit 54 Brandstore Rotterdamsche Oude. 7 dagen in de week geopend. Zitten naast De IJssalon en t.o. Van Beek & Speckers. Zie ook de website www.derotterdamscheoude.com

robert 1 Okt 2015, 10:15

inderdaad Cuppa Joe is het nieuwe fenomeen van Rotterdam

Oink 2 Okt 2015, 1:44

Waar wordt rotjeknor van gemaakt? Is dat echt van een varken? Erg vreemde naam in ieder geval.

Pauline 2 Okt 2015, 1:51

Waarom gebruiken de Rotterdammers altijd van die zgn grappige bijnamen voor bijna alles. Vind het een beetje kinderachtig. Of noemen jullie dat hip of vet? En dan nog eens overal een t achterplakken... T zal wel. En ieder gebouwtje in icoon noemen...? En denken dat je een wereldstad bent. OMG triest !

Jeroen Ballot 2 Okt 2015, 11:23

Ik mis alleen nog De Rotterdamsche Gehaktbal met GERS-SAUSJE in de rij.

Lon 2 Okt 2015, 22:14

Mijn moeder heeft mijn vader een keer gek gemaakt door hem te laten omrijden voor uierboord. Als dat niet Rotterdams is weet ik het niet meer.Kaantjes by the way ook!

Lon 2 Okt 2015, 22:26

Tip voor Pauline: kijk es op kakhiel, wor je minder zuur

Geertje 26 Dec 2015, 11:51

Pauline uit Staphorst cq Volendam?

Lees ook deze verhalen
Rotterdams cadeau: leuk om te geven of te krijgen

Wat geef jij met de kerst? Een écht Rotterdams product natuurlijk, van Maasstroompjes in cadeaudoos tot sambal van Dr. Mau.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?