Hier haal je de lekkerste croissants (en ander lekkers) van Rotterdam

Uiteraard hoort een lijst met de fijnste plekken voor croissants op de Buik. Van gevulde croissant tot de ouderwetse 'krozant' en de beste plantaardige opties.

12 Jul 2024 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Hier haal je de lekkerste croissants (en ander lekkers) van Rotterdam

Uiteraard hoort een lijst met de fijnste plekken voor croissants op de Buik. We kijken wel iets breder, want we nemen alle type croissants, viennoisserie en zelfs wat patisserie mee. Dus van gevulde croissant tot Rotterdam Roll en van de ouderwetse 'krozant' tot de pistache croissant tot de beste plantaardige opties.

Met enige schaamrood moeten we vertellen dat we deze lijst nog niet hadden op de Buik. Wel een mooie lijst met zuurdesembakkerijen, waarbij er zeker wat overlap is. 

De croissants van Rotterdam

Ook toen croissants niet zo hip waren als nu kon je goede croissants krijgen in onze havenstad. Maar de recente golf aan patissiers en bakkertjes waar je de lekkerste viennoisserie kan kopen, heeft ervoor gezorgd dat een uitgebreide lijst op de Buik noodzakelijk is. Croissants zijn lastig te maken, het vouwproces (met de boter, als ze niet plantaardig zijn) vraagt om geëigende apparatuur en om veel tijd. Dus zien we dat veel croissants uit (Franse) fabrieken komen. Het goede nieuws is dat die fabriekscroissants helemaal niet zo slecht zijn. De hippere all day zaken serveren ze vaak met (letterlijk) een sausje of een vulling.

Gelukkig worden er veel croissants in Rotterdam wel 'gewoon' ter plekke met de hand gemaakt. Als we dat zeker weten, hebben we dat erbij gezet.

Krozant (centrum)


Spreek croissant op zijn Rotterdams uit en je krijgt een krozant. Yvette en Nadia liepen jaren rond met het idee om een goede lunchzaak rondom de croissant te bouwen. Ze belandden in het Groothandelsgebouw (het is even zoeken, maar vraag het aan de receptie) en het is alleen afhaal, maar Krozant is het (be)zoeken waard. De dames bakken hun croissants zelf en zorgen voor fantastisch beleg, alsof je een Italiaans of Rotterdams broodje eet. Lees hier ons verhaal.

Lousie Petit-Dejeuner (centrum)


De ontbijt- en lunchzaak van Loes Tieleman (lees hier ons verhaal) zet vol in op de Franse beleving en daarin mogen croissants niet ontbreken. Ze zijn schattig en wars van de hypes en worden elke ochtend gebakken in de zaak. Aanrader is ook de patisserie, vooral als er feestdagen zijn. Hun oranjetompoucen mag je niet overslaan.

Crave (centrum)


Yunlai Ye onderneemt al lang in Rotterdam. Je kent hem van The Tea Lab en Backyard. Met die laatste zaak stapte hij vroeg op de plantaardig-zonder-dat-je-het-door-hebt-trein. Het viel hem op dat er geen goede plantaardige bakkerij in Rotterdam was, dus hij begon er zelf een: Crave. In het kleine pandje net om de hoek bij de Pannekoekstraat serveren ze een ruime selectie patisserie en viennoisserie met bijpassende goede specialty coffee. Wij zijn een tijdje geleden langs geweest, lees hier onze ervaring.

Harvest Café & Bakery (centrum)


Sinds de uitbreiding van Harvest aan de Glashaven is de ene helft van de zaak Café en de andere helft Bakery. In deze bakkerij zwaait Erik Hermans de scepter en worden het brood en de pastries elke dag beter. De combinatie met de prijswinnende koffies van eigenaar Zjevaun is aan te raden, lees hier meer. Dat betekent in de rij staan voor een plekje in deze Melbourne-style lunchroom of afhalen en op een bankje met uitzicht op een van de havens verorberen.

Bas Bakt (centrum)


​Bas is een van de bakkers die Rotterdam al bediende met fantastisch brood en bankert, ruim voordat de hype begon. Zijn zaak in een zijstraat van de Witte de Withstraat doet dienst als bakker (het bakproces en de winkel om de baksels te kopen) en als koffiesalon. Wij vinden vooral zijn kaas(ham)croissants geweldig, maar de pistachecroissants en amandelcroissants lopen ook als een trein.

Bakkit (noord)


Het fenomeen Bakkit is nog maar net een jaar open en is al gegroeid van 1 pandje aan het Zwaanshals naar drie pandjes, die allemaal tegenover elkaar liggen. Heel Holland Bakt winnares Mercedes werkt hier samen met haar zus Melissa en met bakker/influencer Frank Haasnoot aan de gestage uitbreiding van het Bakkit-imperieum. Centraal staat de croissant in al haar vormen. Uit het wafelijzer of als de 'Rotterdam Roll' met diverse toppings. Binnenkort gaan ook de croissantkruimels over het Italiaanse softijs heen. Een aanrader kunnen wij alvast melden. Zie hier ons artikel over Mercedes Rogges

Le Petitjean (noord)


Toen Maurice Petitjean in 2021 in een tijdelijk pand in Noord zijn patisserie opende was hij vanaf dag 1 duidelijk. Geen hypes, geen modebaksels, alleen de klassieke Franse patisserie en viennoisserie. Met name zijn croissants trokken in heel Nederland de aandacht en zelfs uit de hoofdstad pakten ze de trein om zijn perfect gelamineerde deegwaar te proeven. Inmiddels is hij verhuisd naar Station Bergweg, waar hij veel meer croissants kan bakken, maar ook hier lijkt hij alweer uit zijn jasje te groeien.

Wolly. (noord)


Wolly (eigenlijk met punt erachter) is de daghotspot van Rotterdam, direct sinds de opening vorig jaar. Ze wonnen de titel van Favoriete Nieuwkomer van de lezers van de Buik in 2023 en het is geregeld in de rij staan om binnen te komen bij deze populaire zaak van Frankie Dros en Mick Kruithof. Met name hun maandelijkse specials zijn enorm populair, zoals bovenstaande lemon meringue croissant. Gelukkig heeft Wolly een eigen running club om de calorieën er weer te verbranden. Zie hier het artikel over onze lunchervaring bij Wolly.

Epicurieus (noord, op de Oogstmarkt)


Net als Das Brot (zie onder) kun je Epicurieus vinden op de Rotterdamse Oogstmarkt, elke zaterdag op het Noordplein. Epicurieus maakt al haar deegwaren zonder dierlijke toevoegingen. De resultaten zijn overweldigend. Vooral de amandelcroissant is een aanrader, maar probeer vooral meer van hun brede selectie. Zo hebben ze ook macarons en cookies. En, geheel volgens de TikTok trend, een Dubai croissant (zie foto hierboven).

Noordplein 151, Oogstmarkt

Das Brot (west)


Dat Das Brot haar broden graag op zijn Duits bakt, mag blijken uit haar naam. Toch zijn de croissants van topniveau. Ga doordeweeks naar hun winkel in West aan de Gouvernestraat en zie de croissants daar uit de oven komen. Of bezoek Das Brot elke zaterdag op de Oogstmarkt. De klassieke kersverse versie van de croissant, zonder fratsen, is een absolute aanrader en dan de laagjes tellen. Toch bestellen we geregeld de (ham)kaascroissant als we wat extra's nodig hebben. Lees hier ons verhaal van eigenaresse Lotte Smelik over de totstandkoming van Das Brot.

Aap Noot Brood (west)


De bakkerij in de Schiemond is een stevige pijpenla met in de lengte een grote leestafel dan een toonbank en dan de daadwerkelijk bakkerij. De zaak is met heldere kleuren gedecoreerd en er hangt kunst aan de muur, ook kun je er klein lekkers voor bij je bakwaren kopen, zoals een goede fles wijn. Maar je komt hier natuurlijk voor het brood en voor de flaky pastry's. De broodjes kunnen belegd ter plekken consumeren, eventueel met een mooie mok koffie erbij. De croissants (en pains au chocolat) natuurlijk ook. Al is mee naar buiten nemen en genieten van het uitzicht over de Maas ook een optie.

Portugees To Go (west)

Dit kleine Portugese hoekwinkeltje oogt wat ontoegankelijk, maar het is zeer de moeite waard om binnen te stappen. Hier vind je een overvloed aan Portugese patisserie (en nog aardig wat hartige versnaperingen). Ook hebben ze croissants en platte croissants met pastel del nata topping. De Portugese croissant is wat steviger, zoeter en voller dan haar Franse zusje en vergeet niet meteen een pastel del nata mee te nemen.

Willem Buytewechstraat 142D

Rolph's Deli (zuid)


Nergens voelt het leven zo New-York-ig als bij Rolph's Deli op de Wilhelminapier. Omzoomd door echte wolkenkrabbers en met een tikkeltje nouveau riche publiek om je heen, zit je hier gewoon te eten in een aflevering van Sex-and-the-City. De bakkers en chefs van Rolph's Deli houden de TikToktrends nauwlettend in de gaten voor hun clientèle, dus hier tref je vaak de laatste croissant-mashups. Lees hier het verhaal over Marco Prins, de kok bij Rolph's Deli.

Anders zoets dat ook de moeite waard is

Ook zonder dat er croissants aan te pas komen, kan het leven goed zijn. Dus hebben we nog drie croissantsloze zaken voor je op een rij gezet.

  • Bonheur Patisserie: hier vind je veel Frans maar zonder croissants. Denk aan macarons en Paris-Brests. Maar ook heel veel andere zoetigheden en schitterende taarten. De kleine patissier bevindt zich aan de Bergse Dorpsstraat. 
  • IJssalon Noli: de locatie aan de Groene Hilledijk in Zuid doet alleen ijs en koffie, de locatie aan het Mathenesserplein in West heeft een ruime selectie patisserie en soms ook viennoisseri. Als eigenaar Walid zin en tijd heeft, wil hij nog wel eens croissants bakken, maar het ijs en de zoetigheden zijn sowieso een bezoek waard.
  • Bakkerette: bij het fijne zaakje aan de Lange Have in Schiedam van Bas Kornet hebben ze geen croissants. Bas doet het namelijk graag net iets anders. Dus zijn hier volop scones, geweldige zuurdesembroden en canelés.


Voor nog meer fijne deegwaren, check onze lijst met zuurdesem(micro)bakkers in Rotterdam.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.