Er gaat niets boven een stuk vers gebakken brood. Het kan lastig zijn om het zelf te maken, maar gelukkig zijn er genoeg mensen in en rond Rotterdam die daar meer dan bekwaam in zijn. Bij deze microbakkers kan jij heerlijke ambachtelijke zuurdesembroden bestellen en afhalen.
Deze lijst is recent geheel van een update voorzien.
Das Brot

Das Brot zit aan de Gouvernestraat in Rotterdam. Ze laten hun zuurdesem broden tot wel 48 uur lang rijzen, wat ze veel smaak geeft en lichter verteerbaar maakt. Ook in hun patisserie steken ze veel tijd om de smaak nog beter te maken (wij raden de croissants aan).
Ze hebben een vast assortiment, maar ook elke week extra producten die variëren per seizoen of ingeving. De winkel is dinsdag tot en met zaterdag geopend om langs te gaan en vanaf woensdag ook open voor afhalen van bestellingen. Daarnaast staat Das Brot elke zaterdag op de Rotterdamse Oogstmarkt.
Harvest Café & Bakery

Harvest heet tegenwoordig niet voor niks Café & Bakery: de zaak aan de Glashaven nam het pand van de buurman over en verbouwde dat tot bakkerij. De ervaren Rotterdamse chef Erik Hermans schoolde zich om tot bakker en de resultaten zijn geweldig.
De broden en patisserie duiken op meer plekken in de stad op en zijn uiteraard ook om mee naar huis te nemen.
Bas Bakt

Bas Bakt, gelegen in het centrum van Rotterdam, is meer dan een bakkerij: het is ook een koffiebar. Je kan er terecht voor zuurdesem broden zonder gist, zoals het speltbrood of het meerzaden brood. Maar daarnaast hebben ze ook heerlijke belegde boterhammen of zoete hapjes.
Omdat het ook een koffiebar is, hebben ze meer dan genoeg keuze uit drankjes, die ook op het kleine terras voor de deur kan nuttigen. De winkel is elke maandag tot zaterdag open van 08:00 tot 16:00 uur.
Hopper

Ruim tien jaar geleden opende Hopper aan de Schiedamsevest: een koffiezaak annex broodwinkel. Het brood van Karel Rietveld (die inmiddels verhuisd is naar de Utrechtse heuvelrug en daar een pizzeria runt) staat nog steeds zeer goed aangeschreven, net als zijn taartjes en koeken.
Zo goed dat chef Jim de Jong al het brood voor Renilde boven in Het Depot door Hopper laat maken.
De Bakkerette
Waar voorheen Elderflour zat (een klein uitstapje buiten Rotterdam, namelijk Schiedam) opent binnenkort De Bakkerette. Bakker Bas (Kornet) opent hier zijn eerste eigen zaak, na eerder bij onder meer Das Brot ervaring op te hebben gedaan. Naast mooie zuurdesembroden komen hier ook patisserie, bagels en een goede bak koffie.
Aap Noot Brood

Ook Aap Noot Brood zit waar eerder Goudbruin zat. Het zuurdesem brood van Aap Noot Brood bestaat alleen uit steengemalen Hollands meel, water, zeezout en vooral veel tijd. Geen onnodig toegevoegde ingrediënten dus. Je kunt er binnen lopen en ter plekke je (belegde) belegde boterham of ander lekkers bestellen. Ook kun je er je brood gewoon kopen en meenemen of vooraf bestellen.
De kunst in de winkel wordt telkens afgewisseld.
Bakkerij Ids
Bakkerij Ids in Rotterdam-Noord bakt zuurdesembrood, croissants en andere zoetigheden. Het zuurdesembrood is met de hand gemaakt en bevat alleen biologische en (zoveel mogelijk) lokale ingrediënten, waarna het brood een lange rijs ondergaat en zijn karakteristieke smaak krijgt. De bakkerij staat ook voor betrokkenheid en een gezellige sfeer waar je een praatje kunt komen maken.
Treubstraat 9B
Meneer Leffers

Voor de laatste bakkerij gaan we naar Delft. Op de Delfsgauwseweg zit Meneer Leffers, die zijn broden maakt met granen gemalen uit de Delftse molen. De ingrediënten zijn biologisch en er wordt geen gist gebruikt om het brood te laten rijzen.
Naast broden hebben ze ook veel geprezen kaneel- en kardemombroodjes. Van dinsdag tot en met zaterdag kan je langs in Delft om de broden op te halen. Bij een bestelling van €30,- of meer, brengen ze het bij je langs. Meneer Leffers verkoopt zijn brood en patisserie ook bij de koffiebar van Giraffe in de Hoogstraat.
Delfsgauwseweg 67, Delft