Smaakmaker Lotte Smelik: "Het gaat primair om de smaak."

Lotte Smelik heeft bakkerij Das Brot in Rotterdam en verkoopt haar zuurdesembroden aan de Rotterdamse horeca en particulieren.

27 Dec 2021 Ari Dijk

blogger Na een verblijf van ruim 25 jaar op Curaçao, is Ari nu weer terug in haar geboortestad. Ze is dol op lekker eten en druk bezig met het (her)ontdekken van culinair Rotterdam.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Das Brot

Gouvernestraat 246, Rotterdam Maaltijd: OntbijtLunch Stadsdeel: West Keuken: NederlandsDuitsVegetarisch Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 27 Dec 2021

Smaakmaker Lotte Smelik: "Het gaat primair om de smaak."

Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze Smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2021 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca gevormd hebben. Vandaag: Lotte Smelik.

Als Duitsers elkaar in het buitenland tegenkomen, is vaak de eerste vraag: waar koop jij je brood?Lotte Smelik

Das Brot 


Foto: Hannah Rosalie Fotografie - Lotte en de bakkers in de bakkerswinkel van Das Brot 

Lotte Smelik was manager bij het Nederlands Forensisch Instituut. Toen ze vastliep in haar baan, werd het tijd om het roer volledig om te gooien. Brood bakken - specifiek zuurdesembrood - deed ze al een jaar of vijftien als hobby. Vele broden vonden destijds al hun weg naar vrienden en kennissen, die regelmatig vroegen wanneer ze weer ging bakken. Haar hobby werd haar baan; ze had altijd al een eigen bakkerij willen hebben. De naam Das Brot werd niet toevallig gekozen: Lotte heeft namelijk een Duitse man. "Duitsers hebben een veel grotere broodcultuur dan wij hier in Nederland. Als Duitsers elkaar in het buitenland tegenkomen, is vaak de eerste vraag: waar koop jij je brood?", vertelt Lotte. Het werd dus Das Brot, in 2017. Zonder formele opleiding, maar wel met diverse cursussen op zak. Het begon met broden op bestelling, maar inmiddels verkoopt ze zoveel brood dat ze drie fulltimers en één parttimer in dienst heeft. Naast de bakkerij zit een klein winkeltje, waar klanten dagelijks welkom zijn voor een van de vele soorten zuurdesembrood. Das Brot verkoopt twintig soorten zuurdesembrood, alsook croissants en koekjes. Een van de meer bijzondere soorten brood is het brood met bierbostel, een restproduct van bierbrouwerijen waardoor het brood een moutachtige smaak krijgt. 

Rotterdam 


Foto: 51 North Photography - Lotte en haar team hebben in de afgelopen periode speciaal 'Alles komt goed'-brood gebakken 

We vragen haar wat ze zo leuk vindt aan Rotterdam. "Oei, da's een moeilijke vraag! Ik ben geboren in Ridderkerk, maar zat op school in Rotterdam. Toen ik negentien was, verhuisde ik naar Rotterdam. Ik ben dus altijd al verbonden geweest aan de stad. Eigenlijk is Rotterdam een dorp, vermomd als grote stad. Er is hier veel ondernemerssamenwerking en er zijn veel nieuwe dingen mogelijk, het is hier vrijer dan in andere grote steden. Men heeft hart voor de stad, er heerst hier echt een 'niet lullen, maar poetsen'-mentaliteit, niet te ingewikkeld doen. Dingen worden bij de kern aangepakt, maar Rotterdam behoudt zijn rauwe randjes. De stad is de laatste jaren wel levendiger geworden, er zijn nu ook veel meer toeristen." Das Brot is een echte Rotterdamse bakkerij. Tijdens IFFR werden er als gimmick stencils gemaakt, waardoor alle broden een opdruk van een tijger hadden. Ook worden er van tijd tot tijd broden gemaakt met de skyline van Rotterdam en Kabouter Buttplug. De ondernemerssamenwerking zoekt zij zelf ook op. Das Brot werkt zo veel mogelijk met lokale producten en lokale ondernemers, zo komt de emmertarwe uit Rhoon en wordt veel van het graan gemalen door windmolens in Schiedam. 

Het brood 


Foto: Isabelle Boon - de bakkers van Das Brot hoeven geen nachten door te werken 

Lotte is een gepassioneerde ondernemer. Ze maakt wat zij vindt dat er moet zijn. "De smaak is primair! We gebruiken geen halffabricaten. Het begin is: een zo lekker mogelijk product met zo min mogelijk kilometers. Het moet er wel goed uitzien, maar het gaat om de smaak. Bij een bakkersopleiding leert men de techniek en een mooi plaatje, maar geen smaak. Het grote voordeel van zuurdesembrood is dat het veel smaak heeft, het bevat minder gluten en is lichter verteerbaar. Het secundaire voordeel is dat je minder snel een afterlunchdip krijgt doordat het geleidelijk wordt afgebroken." 

Het zit bij ons altijd op onze handen, zelfs wanneer we niet werken.Lotte Smelik

Het leuke aan brood vindt ze het feit dat het altijd uitdagend is. "Ons zuurdesembrood ontstaat op een natuurlijke manier. We gebruiken natuurlijke gisten en bacteriën, waardoor een fermentatieproces ontstaat. Er zijn altijd kleine verschillen in ons brood, geen brood is hetzelfde. Er zijn vele factoren van invloed op het brood, bijvoorbeeld het weer. Het is een product dat enigszins fluctueert, het is nooit saai." Ze wappert even met haar handen: "Het zit bij ons altijd op onze handen, zelfs wanneer we niet werken." Overigens wordt er bij Das Brot niet 's nachts gewerkt. "Ons brood moet heel lang rijzen, 24 tot 48 uur. Zodoende hoeven wij niet 's nachts te bakken. Het is een zwaar beroep. Wij gunnen iedereen bij Das Brot een normale werkdag en een leefbaar bestaan." 

De bakker voor iedereen 


Foto: Isabelle Boon - De broden verkopen goed op de Rotterdamse Oogstmarkt op Noordplein 

Van corona heeft ze afgelopen jaar niet heel veel last gehad, eigenlijk is het bedrijf zelfs gegroeid. Veel omzet vanuit de horeca viel weliswaar weg, maar de particuliere verkoop groeide. "Doordat veel mensen thuis zaten, gingen ze vaker hun buurt ontdekken. Zo kregen we veel nieuwe klanten uit de wijk. En gelukkig bleef de zaterdagse Oogstmarkt in Rotterdam-Noord open, heel veel mensen hebben Das Brot daar ontdekt." Komend jaar gaat Lotte gewoon op dezelfde voet door met Das Brot. Voor degenen die niet in de gelegenheid zijn om persoonlijk langs te gaan, is er de website. Das Brot levert twee keer per week bij particulieren thuis.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen