Dit is het teken, dacht Lotte na haar tweede burn-out. Ik moet iets anders gaan doen. En dat deed ze. Al 15 jaar bakt zij als hobby brood van zuurdesem. Sinds april heeft ze haar eigen bakkerijtje, Das Brot, en levert ze zowel aan particulieren als aan Rotterdamse restaurants. Nu gaat ze bij de bakkerij aan de Gouvernestraat ook haar eigen winkeltje openen.
‘‘Ik ben klein begonnen in de keuken van The Hackerspace, een soort clubhuis, maar was hier al vrij snel uitgegroeid. Ik zocht iets nieuws, dus het kwam goed uit dat ik Alexander Wong en Marnix Benschop tegenkwam (van Nixy & Lexy Chinese Breakfast). Alex zei: ‘Goh, jij zoekt een bakkerij en ik heb een bakkerij, waarom gaan we deze ruimte niet delen?’ Zo gezegd zo gedaan en sinds begin augustus zit ik hier, aan de Gouvernestraat met mijn eigen bakkerij’’, vertelt Lotte trots.
Dertien
"Stiekem keek ik altijd een beetje op tegen Restaurant Dertien. Ik dacht: ooit zou ik aan Dertien willen leveren, nadat ik ben opgestart met het leveren aan particulieren.’’ Wat blijkt… Dertien is Lotte’s launching customer. Ze waren de eerste die bij Das Brot bestelden en vroegen Lotte meteen om vaste leverancier te worden op vrijdag en zaterdag. ‘’Ik was echt in shock, dit had ik nooit durven dromen. Ze waren meteen enthousiast, eigenlijk al zonder dat ze het brood hadden geproefd. Samen met hen heb ik toen een brood ontwikkeld en dat brood verkoop ik nu ook in de bakkerij. Het klinkt een beetje arrogant, maar als mensen het voor het eerst proeven, dan willen ze gewoon altijd mijn brood. Dat is leuk! Het verspreidt zich eigenlijk vanzelf en dat is fijn, omdat ik alles alleen doe dus niet heel veel tijd heb om aan reclame te doen.’’
Winkel

Nu dit loopt, gaat Lotte door met het volgende project. Ze wil graag een winkeltje bij de bakkerij. ‘’Eigenlijk gewoon omdat ik dat heel leuk vind. Er komen nu soms al mensen binnen met de vraag: ‘Ik weet dat je eigenlijk alleen op bestelling werkt, maar heb je niet toevallig een brood over?’ Het winkeltje is vanuit zichzelf al aan het ontstaan. Het is gaaf om te zien hoe alles zo makkelijk rolt.’’ Lotte wil dat de winkel in oude stijl wordt gebouwd, zodat het lijkt alsof het er altijd al gezeten heeft. Het winkeltje komt in de bakkerij, met een aparte deur voor de klanten. Er komt een grote houten kast tussen om de twee ruimtes van elkaar te scheiden. Maar niet helemaal, want het heeft ook zo zijn charme als je op de bakkerij kunt uitkijken en de bakker aan het werk ziet terwijl je het brood bestelt, vindt Lotte.
Therapeutisch
Lotte werkte hiervoor bij het Nederlands Forensisch Instituut. Ze had daar een managersfunctie. Begin dit jaar kreeg ze haar tweede burn-out. Dit is een teken, dacht ze, misschien is het tijd om iets anders te doen. "Tijdens mijn eerste burn-out dacht ik al na over het idee om bakker te worden, omdat ik al vijftien jaar bezig was met zuurbrood bakken. Maar ik durfde het toen nog niet aan.’’ Als een soort therapie is Lotte brood gaan bakken. "Ik wilde niet gewoon thuis zitten. Maar dit is een beetje ontspoord. Ik heb ontslag genomen en ben ervoor gegaan. Ik weet nu heel goed wat ik wil en ik heb plezier. Het gaat nu echt heel goed’’, zegt ze glunderend. De vieze handen die ze de hele dag door heeft neem ze voor lief. Ze maakt grappen met Alexander en Marnix en straalt, terwijl ze het deeg door haar handen laat rollen. Ze voelt zich duidelijk op haar plek.
Duits
Ook de naam kwam niet zomaar tot stand. Bij haar Duitse vriend thuis zaten ze te brainstormen over de naam. "Bij mijn schoonouders aan tafel wordt veel Duits gesproken. Ergens viel ineens dat woord en het kwartje viel bij mij. Ik dacht: natuurlijk! Het moet gewoon Das Brot zijn.’’
Zuurdesembrood

Lotte maakt zuurdesembrood. Dit proces is heel anders dan wanneer je brood maakt van gewoon gist. Met zuurdesem gebruik je alleen meel, water en zout. De gisten werken samen met bepaalde bacteriën, waardoor je meer verschillende smaaklagen krijgt. En het brood is lichter verteerbaar. Waarom Lotte kiest voor deze manier van bakken is heel simpel: "Omdat het lekkerder is. En het is fascinerend dat je met zo weinig ingrediënten iets bijzonders kan maken. Bovendien is het telkens opnieuw een uitdaging. Gewoon gistbrood is heel constant. Het lukt bijna altijd en het is een vaste smaak. Zuurdesembrood is beweeglijker. Het maakt een verschil welk meel je gebruikt, op welke locatie je het bakt en hoe warm het daar is. Als het brood vers is heeft het een bepaalde smaak, maar drie dagen later is het nog lekker alleen het smaakt dan wel totaal anders. Het is voor mij meer een sport en dat maakt het nog leuker.’’ Om tot deze kennis te komen heeft Lotte een aantal masterclasses gedaan. Maar het meeste heeft ze vooral van Youtube, boeken en internet. "Gelukkig zijn er veel enthousiaste amateurbakkers die hiermee bezig zijn en er graag over vertellen.’’
Lotte levert al wel aan verschillende restaurants in Rotterdam en je kunt als particulier ook al brood bestellen via haar website. Dit kun je ophalen in de bakkerij, of bij partners. Wanneer en hoe vaak Das Brot precies open gaat weet ze nog niet. Stay tuned.