Smaakvol thuiskomen bij Café Prêt à Boire

Maud van Berlo van Blije Wijnen opent haar koffie- en wijnbar Café Prêt à Boire aan de Pretorialaan in de Afrikaanderwijk in Rotterdam.

28 Jan 2022 Laurie Haanschoten

blogger Laurie is een echte Bourgondiër en studeert journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Vooral wanneer er buiten de deur wordt gegeten is ze op haar best.

Smaakvol thuiskomen bij Café Prêt à Boire

Aan de Pretorialaan in de Afrikaanderwijk verschijnt binnenkort het nieuwe Café Prêt à Boire. Eigenaresse Maud van Berlo, die we kennen van Blije Wijnen, staat te trappelen om haar droom werkelijkheid te laten worden. Maud was altijd al onder de indruk van het pand waar voorheen koffiehandel Pretoria zat: "Ik wist al langere tijd dat als deze plek ooit vrij zou komen, ik ervoor zou moeten gaan", vertelt Maud. En zo geschiedde.

Klaar om te drinken 


De naam van het café geeft direct een grote hoofdlijn weer, het is namelijk Frans voor ‘klaar om te drinken’. Of je nu zin hebt in een kwalitatief kopje koffie of een goed glas natuurwijn, Café Prêt à Boire staat altijd voor je klaar. "Met de koffie willen we hetzelfde bereiken als met de wijnen", benadrukt Maud. "Waar heb je zin in, wat voor soorten koffie ken je of wil je uitproberen?" De koffie komt van Shokunin Coffee Collectie uit het M4H-gebied en wordt aangevuld door bijpassende zoetigheden van Double-Delicious uit Blijdorp. "Maar mocht je om half twaalf s’ ochtends zin hebben in een natuurwijntje, dan kan dat ook", grinnikt Maud. Naast de wijnen van Blije Wijnen zelf wordt er ook ruim ingekocht van bevriende importeurs. Hier ligt de focus bij landen die Maud zelf niet voert zoals Georgië en Italië. Hierbij worden kleine hapjes geserveerd, zoals een klassieke paté ên croûte. Tip van Maud: bestel hier vooral een vol glaasje rood bij van bijvoorbeeld Remi Poujol. Wild Vleesch gaat speciaal voor het nieuwe café worstjes maken en het brood komt van Das Brot. Het gebruik van lokale producten is belangrijk voor Maud en passend bij de ideologie achter het café. "Het café is voor iedereen en zo ook voor elke Rotterdamse maker, vrijwel alles is hier lokaal en van kwaliteit." Het bier laat Maud wel van buiten Rotterdam komen, namelijk van Brasserie de la Senne in Brussel: "Dit is biologisch bier en is ook gewoon heel goed."

Een omgeving waar alles mogelijk is 


Wanneer we Maud vragen hoe zij een volle zaak voor zich ziet, begint ze te glunderen. "Toen ik een tijd geleden in Berlijn was zat ik in een café waar ik erg van onder de indruk was. Er was een groot terras en iedereen kwam af- en aanlopen. Allemaal verschillende soorten mensen in een warme sfeer en toen dacht ik, dit wil ik ook." Van woensdag tot en met zondag voor iedereen dus een thuisbasis, waar het ook nog eens smaakvol vertoeven is. Zo is het café gedurende de dag ook geschikt voor flexwerkers en dagjesmensen. Grote kans dat golden retriever Joszef en teckel Joep je even gedag komen zeggen tijdens het werken, deze zijn namelijk het boegbeeld van de zaak. Naast de Rotterdamse makers en gasten zijn ook de lokale kunstenaars hier zeer welkom. Maud is van plan om een extra dimensie te creëren door middel van maandelijkse exposities. De eerste expositie is van de multidisciplinaire, en tevens Rotterdamse Joni Kling. 

Blije Wijnen maar dan anders 

Een groot deel van de Blije Wijnen-gedachtegang wordt meegenomen naar het café. Zo staat de gastvrijheid en de rijke kennis van het personeel voorop. Er is hier altijd ruimte om nieuwe natuurwijnen en koffies uit te proberen, met de bijpassende informatie van dien. "Achter elk product zit een verhaal wat wij met veel liefde delen met de gasten", vertelt Maud gepassioneerd. Deze passie zal ook terug te zien zijn in de keuken. Wanneer de omstandigheden het toelaten, zit Maud ook voor het culinaire gedeelte vol met ideeën. Zo zou ze graag maandelijks verschillende koks uitnodigen die zich helemaal uit kunnen leven in de weekenden. Op deze manier zal ook de keuken blijven verrassen en vernieuwen. Maar momenteel is deze vernieuwende gedachtegang nog toekomstmuziek. Maud is van plan iets rustiger op te starten. "Ik hoop dat we begin februari open kunnen en dan stapsgewijs toe kunnen werken naar de droom." Wanneer we vragen wanneer zij zelf dan echt ‘blij’ zou zijn is het antwoord duidelijk. "Wanneer ik die Berlijnse open sfeer kan creëren, en dit een café is waar iedereen zich welkom en fijn voelt."

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Natuurwijnen waar je blij van wordt

Blije Wijnen in de Fenix Food Factory biedt natuurwijnen aan. Een bijzondere type wijn die op de meest natuurlijke wijze wordt geproduceerd.

Beleef het Soulful Christmas Dinner met A Gospel Christmas bij Theater Rotterdam

Beleef het Soulful Christmas dinner met A Gospel Christmas en een Caribisch Fusion buffet tijdens kerstavond bij Theater Rotterdam.

De titelstrijd voor de Rotterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025 gaat van start!

Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Rotterdam? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.