Natuurwijnen waar je blij van wordt

Blije Wijnen in de Fenix Food Factory biedt natuurwijnen aan. Een bijzondere type wijn die op de meest natuurlijke wijze wordt geproduceerd.

27 Aug 2020 Evi Grigoriou

blogger Evi geniet van hospitality en ontdekt graag alle nieuwe hotspots in haar geliefde stad Rotterdam. Ze verdiept zich graag in verschillende producten, smaken en processen van food & drinks.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Blije Wijnen Wijnbar

Nico Koomanskade 1025, Rotterdam Maaltijd: Borrelen Stadsdeel: Zuid Keuken: Internationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Natuurwijnen waar je blij van wordt

Na lang wachten is de vernieuwde Fenix Food Factory eindelijk echt geopend in Fenix 1 op Katendrecht. Lokaal, ambachtelijk en no waste staan nog meer centraal. Aan de natte kant heeft Blije Wijnen een kleurrijke bar geopend vol natuurwijn. Eerlijk, zonder enige toevoeging en ontzettend lekker. Eigenaresse Maud van Berlo neemt ons mee in de wereld van natuurwijn. 

Natuurlijke wijnen  


De wijnwereld is groot en heeft voor ieder wat wils. Hoewel de basis van elke wijn druif is, is er een enorme variatie in smaak door de druiven zelf, het groeiproces, het oogsten, rijpen en toevoegingen. Alle stappen kunnen beïnvloed worden door de wijnmaker en zo is wijn maakbaar. Dat beïnvloeden gebeurt niet bij natuurwijnen, of ‘vin naturel’ . Dit zijn wijnen in hun puurste vorm waarbij druiven groeien zonder chemische middelen op de velden. Het oogsten gebeurt zelfs met de hand. “Het zijn wijnen die op zo’n natuurlijk mogelijke manier gemaakt zijn, zonder toevoegingen”, vertelt Maud ons. Bij natuurwijnen wordt in de vaten niets toegevoegd, geen gisten en geen additieven. Er is dus sprake van spontane vergisting. Wanneer je voor het eerst een glas natuurwijn in je handen krijgt, valt op dat deze licht troebel is. Dit komt doordat natuurwijnen niet geklaard worden en ongefilterd zijn. Het ruikt ook heel anders dan ‘gewone’ wijn en kan je op een dwaalspoor zetten wat betreft de verwachting in smaak. De smaakbeleving is compleet uniek. Niet zo gek dus dat natuurwijn aan een opkomst bezig is. Door de ambachtelijke en arbeidsintensieve manier van wijnbouw is het aanbod niet bijzonder groot. Een hectare wijngaard zorgt bij regulier geproduceerde wijnen voor zo’n 100 hectoliter wijn. Bij natuurwijnen is dat soms maar 8 hectoliter. Een gigantisch verschil! Waarom dan natuurwijnen bij Blije Wijnen? “Ik sta volledig achter de filosofie van de wijnmakers en de manier waarop deze wijnen geproduceerd worden en laat graag het grotere publiek ermee kennis maken”, licht Maud toe.   

Toegankelijke smaken maar ook funky wijnen  

Bij Blije Wijnen is er een groot assortiment aan natuurwijnen. De smaken variëren van toegankelijke wijnen voor iedereen, tot zogenaamde ‘funky’ wijnen welke een andere smaakbeleving bieden dan wat je tot nu toe gewend bent van ‘gewone’ wijn.  

Wij krijgen een kleine proeverij en beginnen met een licht mousserende rose, vol geur en een prachtige kleur. Het is de Ancestral Doble D Rosé van Casa Pardet. Smaakt ons bijzonder goed, zeker op het heerlijke terras in de zon. “Het belangrijkste is dat mensen genieten van onze natuurwijnen, dat je er blij van wordt”, benadrukt Maud. We gaan door met een frisse witte wijn, Rue de la Soif van Brendan Tracey. Wie van sauvignon blanc houdt, zal verliefd worden op deze wijn.  

We sluiten de proeverij af met een gekoelde rode wijn, wederom van Brendan Tracey: Capitalism Rouge. Midden in de zomer rood, en ook nog eens gekoeld. We zijn heel benieuwd! Een prachtig, kersenrode kleur. We verwachten krachtig rood met veel tanines, maar we worden verrast door een soepele, frisse rode wijn die perfect past bij het zonnige weer.  

Bij Blije Wijnen kun je genieten van bijzondere wijnen voor een heel toegankelijke prijs. Deze staat, zoals traditioneel in Frankrijk gedaan wordt, ook gecommuniceerd per fles op een rijtje boven de bar. Het assortiment is groot. De wijnen zijn afkomstig uit heel Europa en geïmporteerd door Maud zelf. Alle wijnboeren worden door haar persoonlijk bezocht. Ondertussen staan er al van meer dan 26 boerenwijnen in de bar. Dit assortiment wordt steeds verder uitgebreid aangezien steeds meer jonge wijnboeren overstappen op deze manier van wijn produceren.  

Van wijnkar naar eigen bar en groothandel  


Blije Wijnen is begonnen uit liefde voor wijn. Sinds Maud zelf kennis heeft gemaakt met natuurwijn, haalde ze regelmatig wijnen uit Frankrijk en Duitsland voor thuis. Voor vrienden en familie nam ze dikwijls wat mee en zo is het balletje gaan rollen. “Ik ben gewoon begonnen met wat grotere getalen naar Nederland te halen. Het ergste dat kon gebeuren is dat ik thuis heel veel wijn zou hebben staan, daar kan ik best mee leven.” De voorraad bleef niet lang staan. Via haar netwerk heeft Maud haar liefde voor natuurwijn kunnen overbrengen en al snel volgde een kraam op de Rotterdamse Oogstmarkt gevolgd door een winkel. Ondertussen verkocht Maud de wijnen aan steeds meer horecazaken in heel Nederland. Via Kaapse Maria kwam ze in contact met Tsjomme van Kaapse Brouwers en het balletje ging rollen. Maud kocht een oude hotdogkraam en een vaste locatie in de (oude) Fenix Food Factory was een feit.  

Blije Wijnen is inmiddels uitgegroeid tot een online winkel, een kleine wijnwinkel en een vrolijke bar waar men onder het genot van een wijntje heerlijk kan zitten en luisteren naar de mooie verhalen van Maud en haar team. Elke woensdag kan je er aanschuiven voor de ‘Wabi Sabi’ natural wine club waar een paar wijnen worden opengemaakt om samen te proeven. Regelmatig komen de wijnboeren waarmee Maud samenwerkt naar Rotterdam om in de bar kleine proeverijen en masterclasses te geven. Naast de vaste locatie en online shop levert Blije Wijnen aan tal van Rotterdamse horecazaken zoals De Zure Bom, Keilecafe, Op het Dak, Bisto Belén, Aloha en Ayla. Voor de niet -wijn drinkers biedt Blije Wijnen natuurlijke ciders - zelfs een slush puppy cider - en verschillende spirits, op basis van natuurwijnen, aan. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De nieuwe Fenix Food Factory is eindelijk geopend

De nieuwe Fenix Food Factory is eindelijk geopend. Lees hier alle plannen voor de nieuwe locatie.

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.