Bij Café Prêt à Boire is het grootstedelijk natuurwijn drinken

Café Prêt à Boire biedt een menu vol gerechten met aandacht voor herkomst en voor de dorstige Rotterdammer een fijne collectie natuurwijn en craft beer.

2 Sep 2022 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Bij Café Prêt à Boire is het grootstedelijk natuurwijn drinken

Niet lang geleden opende Maud van Berlo haar tweede natuurwijnbar. Naast de Blije Wijnenbar in de Fenix Food Factory, is er nu Café Prêt à Boire. De zaak is gehuisvest in een welhaast idyllisch pand, heeft een groot terras met bijna altijd zon en schenkt - zoals we van Maud mogen verwachten - kwaliteitsnatuurwijnen. Ook is er een fijne kaart met bites en gerechten voor bij de glazen.

Flat Iron building op Rotterdam Zuid


Als je op Hillelaan staat met je rug naar het Afrikaanderplein dan zie je de oudste metroverbinding van Rotterdam. Over het viaduct dendert eens in de paar minuten een metro. Daarachter liggen de nieuwbouwflats van Katendrecht, iets verder naar rechts de hoogbouw van de Wilhelminapier. De plek heeft iets weg van een wereldstad als New York City of Chicago. Als je je omdraait en je kijkt precies de andere kant uit, de Pretorialaan in zie je een pandje in de vorm van een strijkijzer, spits toelopend op de kop, steeds wijder weglopend. In New York City zouden dit het Flat Iron building noemen, hier is het vooral een van de mooiste horecapanden van Rotterdam, met hoge ramen, gele luifels en de hele dag zon op het terras. Er valt licht binnen door de ruiten van alle kanten. De verdiepingen verspringen: een kleine keuken in het souterrain, een aantal tafels en stoelen op de entresol en een flinke bar die zich verder krult langs de ramen op de begane grond.

Blije Wijnen en meer


Eerder bevond hier zich Koffiebar Pretoria, na een kleine verbouwing waarbij veel van de originele materialen zijn hergebruikt, vinden we er nu Café Prêt à Boire. Het recent geopende café is eigenlijk een wijnbar, een natuurwijnbar om precies te zijn. Er een mooie selectie van wijnen van Blije Wijnen en dat is geen toeval: Maud van Berlo, de eigenaar van Blije Wijnen is ook eigenaar van Café Prêt à Boire. Naast natuurwijn vind je er enkele verrassende craft bieren, enkele non-alcoholische opties (zoals kombucha van Bain) én een kleine kaart met bordjes passend bij al die natuurlijke dranken.

Menu met veel aandacht voor herkomst


In de keuken staat Titus van Zon, een jonge chef. Samen met Maud heeft hij een menu samengesteld met veel groenten, grotendeels van biologische aard. De gerechten zijn fris, soms een tikkeltje zuur en hebben allemaal echt power. Denk aan Frans(achtig)e gerechten met Japanse invloeden. Zoals een aubergine met ponzu en sesam, spinazie met gember en mais met miso en boter. Er staat wat vlees op de kaart (van Wild Vleesch) en een pannetje pittige mosselen. De bao bun met gefrituurde rib eye en wasabimayonaise heeft alles in zich om een hardloper te worden. Alles wat op de bar gezet werd zag er beeldschoon uit en had verfrissende, rijke, ronde smaken, met vaak een klein pepertje. Als je niet voor de ‘grote’ gerechten in bord of kom kiest, is er altijd nog ruimte voor borrelhappen, met charcuterie van wederom Wild Vleesch en kazen van Booij en Remeker. Het valt op dat er over de herkomst van alle ingrediënten is nagedacht, wat goed past bij de natuurwijnen.

Wijnadvies op niveau


Over de wijnen hoeven we ons uiteraard geen zorgen te maken. Maud heeft voor haar eigen zaak een aantal van haar eigen wijnen uitgezocht, maar heeft ook soms in kleine oplage wat bijzonders (vaak uit Frankrijk) of van andere natuurwijnimporteurs. Het team dat eerder al de Blije Wijnen-bar in de Fenix Food Factory bestierde, zul je (deels) hieraan treffen, dus de adviezen en aanbevelingen zullen goed zijn. Tip van de Buik: de gekoelde rode wijnen, heerlijk voor de nazomer.

Binnen en buiten fijn zitten

Café Prêt à Boire is (voorlopig) van donderdag tot en met zondag open vanaf borreltijd. Voor de ‘Indian summer’ biedt het terras volop zon en voor de winter wordt het knus genieten binnen, keurig zittend in het restaurantje boven of gewoon aan de bar of aan de ronde bistrotafeltjes beneden. De wijnbar ligt centraal en Rotterdam Zuid en niet ver van de Erasmusbrug. Voor de Rotterdammers op Zuid een fijne aanwinst en voor de overige Rotterdammers idem dito: de bar is goed aan te fietsen en anders kan je altijd nog de oudste metroverbinding van Rotterdam pakken en bij Rijnhaven uitstappen, voor het nodige extra grootstedelijk gevoel.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.