In de serie Proef op de sommelier bezoekt wijnkenner en auteur Niels van Laatum een restaurant waar veel aandacht is voor de wijn die ze schenken. Niels ging langs bij Maud van Berlo van Blije Wijnen, natuurwijnbar- en winkel op Katendrecht, en café Prêt à Boire in het hoekpand aan de Pretorialaan op Zuid.
Dynamische dame Maud
Geen archetypische sommelier, deze dynamische dame. Maud zette eigenhandig natuurwijn op de Rotterdamse kaart en liet nieuwsgierigen kennis maken en liefhebbers hun smaak verder ontwikkelen. Waaronder mezelf.
Mijn allereerste doos natuurwijn kocht ik alweer jaren geleden in haar eerste winkeltje op de Schietbaanstraat: Blije Wijnen. Die naam is inmiddels een begrip. Behalve Blije Wijnen in de Fenix Food Factory runt Maud sinds begin 2022 een bar-restaurant in de Afrikaanderwijk: Prêt à Boire. Uiteraard met natuurwijn op de kaart.
Sprong gewaagd

Maud kocht eind 2021 het opvallende pand aan de Pretorialaan. "Ik zag het steeds als ik bij de Fenix vandaan kwam en vond het een gaaf gebouw. Toen het te koop kwam heb ik de sprong gewaagd. Het is geen makkelijke wijk, omdat niemand hier zoiets heeft. Ik richt me op de omwonenden en die doelgroep, vooral jonge mensen, groeit. Het is dieselen, maar ik voorspel dat het er hier over een jaar heel anders uitziet." De zaak opende als koffie- en wijnbar, maar is inmiddels een volwaardige restobar en wijnbar.
We nemen plaats op het ruime terras aan de straatkant richting metrostation Rijnhaven, waar je het kruispunt oversteekt richting Katendrecht. Het is er geen seconde saai. Als je door je oogharen kijkt, waan je je in New York City in plaats van in Rotterdam-Zuid. Net zo levendig, bont en intens. Dat Prêt à boire in een soort flatiron-gebouw zit kan geen toeval zijn.
Aan de touwtjes trekken

De sfeer is losjes en huiselijk, de kaart is ietwat eclectisch: borrelen op zijn Frans en dineren op zijn Aziatisch. "Ik houd zelf gewoon van die keukens." Ik proef Peking pannenkoekjes met oesterzwam en Yaki Onigiri van rijst met sesammayo. Het eten is uitstekend. Puur, veel vegetarisch, mooi op smaak en zonder iets te verbergen. Erbij verschillende, passende natuurwijnen. Ik word vakkundig geadviseerd in mijn keuzes - terwijl ik het idee heb dat ik het zelf heb bedacht.
Het ultieme bewijs van een goede sommelier: de gast het gevoel geven dat hij de touwtjes in handen heeft, maar heel voorzichtig en bijna onmerkbaar die touwtjes de juiste kant op trekken. Gedurende de middag drink ik de petnat Wahwah Watusi van pineau d'aunis druiven, gemaakt door wijnmaker Brendan Tracey uit de Loire. Daarna een oranje wijn van Weingut Schmelzer, nog een rode en ik krijg wat proefslokjes van andere wijnen.
Wijnpredikanten
Alles wat je bij Prêt a Boire eet en drinkt is biologisch. Van het eten tot en met de natuurwijn, het bier en de frisdranken. Op de wijnkaart hier en daar in rode letters: LI. Ik staar er peinzend naar en dan valt het kwartje: Low Intervention. Wijn die toch met een beetje sulfiet is gebotteld. "Als het goed gemaakt is, mag dat heus op de kaart maar wel met die kanttekening."
"Voor mij telt de filosofie bij het maken van wijn. De aarde schoner achterlaten dan je hem aantrof. Ik weet waar mijn wijn vandaan komt. Ik bezoek al mijn wijnboeren, breng tijd met ze door en weet hoe ze werken. Ze zijn zo gepassioneerd. Wat ze doen is economisch niet het meest interessant, maar het is voor hen de enige weg. Het zijn bijna predikanten, in de goede zin des woords."
Trouwe vrienden

Die wijnmakers vinden het hier ook leuk, vertelt Maud. "Niet alleen de plek, maar ook de directheid van deze stad. We zijn trouw aan elkaar en ik koester wat ik heb. Het is veel meer wijn, het is heel persoonlijk. Ze zijn vrienden geworden; onze kinderen komen zelfs over en weer bij elkaar op bezoek."
"Ik vind het mooi hoe wijnmakers elkaar alles gunnen en helpen waar het kan. Daar kan de horeca nog wel eens een voorbeeld aan nemen." Regelmatig organiseert Prêt à Boire wijnmakerdiners. Dan kun je goed eten, lekker drinken én is de wijnmaker erbij om je alles te vertellen over zijn of haar eigen wijn.
In contact door wijn
Als ik Maud vraag naar haar mooiste wijnspijservaring aarzelt ze. "Poeh, die is lastig. Ik vond de combi's bij Septime in Parijs prachtig! Maar ik heb ook goede herinneringen aan wat maître-sommelier Robbert Nijenhuis deed bij het Wereldmuseum. En laatst heb ik mede ontdekt, de drank van gefermenteerde honing. Die gaat zo fijn samen met roodflorakaas Fiore van kaasmaker Oudwijker."
Hoe Maud de toekomst ziet van Rotterdam als wijnstad? "Net als in Parijs, op elke hoek natuurwijn. Daar gaan we naartoe. En alles met elkaar delen, ook al is dat niet echt Nederlands. Dat lijkt me helemaal te gek. In contact door wijn. Mooi, toch?" Haar heilige drieluik luidt: tijd, aandacht en plezier. Net als bij natuurwijn. Alles wat Maud en haar collega’s doen is gericht op genieten en sociaal contact.
Partner in crime
Café Prêt à Boire heeft nu vakantiesluiting tot 1 september. Vanaf de heropening is Maud niet meer de enige uitbater van de restobar. Puck Gall, die we nog kennen van De Zure Bom bij Weelde, staat al enige tijd in de keuken bij Prêt à Boire en mag zichzelf per 1 september mede-eigenaar noemen.
De dames leerden elkaar kennen toen Maud leverancier was bij het restaurant in Rotterdam-West. Ze werden vrienden en toen De Zure Bom stopte, is Puck met Maud gaan samenwerken. Dit beviel zo goed, dat ze die samenwerking officieel hebben gemaakt. Tijdens de heropening wordt ook gelijk een nieuwe menukaart geïntroduceerd om een nieuw tijdperk in te luiden.