Afgelopen maanden is het geduld flink op de proef gesteld met een verbouwing die flink uitliep en standhouders die door corona helaas toch moesten afzeggen, maar het resultaat mag er wezen. In de nieuwe Fenix Food Factory is nog meer focus op lokaal, ambachtelijk en no waste. Dit zien we vooral in de centrale keuken. Hoog tijd voor een rondleiding in het nieuwe pand onder Fenix 1 aan het Deliplein, door Tsjomme Zijlstra (Kaapse Brouwers) en Anne de Koeijer (verantwoordelijk voor de groentestand Anne's Fruit & Veggies).
Fenix 1

Foto: Daisy de Fretes
De nieuwe Fenix Food Factory huist ook op Katendrecht, maar ditmaal aan de rechterkant (vanaf het Deliplein gezien) van de Rijnhavenbrug (of de Hoerenloper in volksmond). Er zijn – naast het nieuwe adres - drie grote veranderingen: de ruimte is een stuk kleiner, de focus ligt veel meer op de versmarkt en er is een centrale keuken. Beneden (in het natte gedeelte) en boven zijn verschillende zit mogelijkheden. Zo is boven een entresol geplaatst vol zitplaatsen, waarbij je een mooi uitzicht hebt over De Maas. En je kunt ook aan De Maas zitten, want het fijne (grote) terras loopt momenteel helemaal tot aan het water met picknicktafels en zitjes.
Centrale verskeuken

Foto: Daisy de Fretes
In de centrale keuken bestel je gerechten om ter plekke te consumeren (of mee naar huis te nemen) en bij de verschillende kramen bestel je producten voor thuis. Aan de linkerkant zit de ‘droge’ kant, waar de centrale keuken staat. Dit wordt gerund door Amber en Arielle en hun team. Ja je leest het goed, twee vrouwelijke chefs. En die zien we veel te weinig in de horeca, dus maar al te leuk om er hier twee tegelijk in de keuken te zien staan! In deze centrale keuken worden de lokale en ambachtelijke producten van de standhouders omgetoverd tot ontbijt-, lunch- en dinergerechten en alles wat daar tussenin zit. Als standhouders zijn Jordy’s Bakery, Booij Kaasmakers en Bosch & De Jong meeverhuisd, maar er zijn ook nieuwe kramen te vinden zoals een groenteboer. Voorin is nog ruimte voor een pop-up standhouder.
Aan de rechterkant is de ‘natte’ kant met een bar van Kaapse Brouwers en Blije Wijnen en vanaf begin augustus een low-abv sodafontijn van de makers van VL92, waarbij ook een hoop mocktails te vinden zijn.
Weloverwogen keus

De keus voor een centrale keuken in plaats van ieder zijn eigen keukentje is weloverwogen gemaakt. Het is een stuk efficiënter doordat alle producten die niet meer voor verkoop gebruikt kunnen worden nu in de centrale keuken kunnen worden omgetoverd tot een gerecht. Bovendien is het hierdoor ook een stuk rendabeler voor de standhouders.
Eten in de Fenix

Welke gerechten uit de centrale keuken je echt geproefd moet hebben? "Voor de borrel de Pakora met komkommer raita - gefrituurde groentjes 2.0 en is gluten arm - en de shrimp roll, een brioche broodje met Hollandse garnalen. En natuurlijk ons driegangen weekmenu voor €24,- inclusief wijn of bier."
De nieuwe Fenix Food Factory is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 22.00 (de bar is geopend tot 00.00/01.00). Vanaf 8 uur kun je hier ontbijt serveren en vanaf de lunch is er altijd een driegangenmenu beschikbaar, dat wordt bereid tot de keuken sluit.