Stevig Chinezen met Nixy & Lexy Chinese Breakfast

Alexander Wong en Marnix Benschop zijn een Chinese ontbijtpop-up begonnen aan de Kruiskade en ze hebben nog veel meer leuks voor ons in petto.

20 Mrt 2017 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

Stevig Chinezen met Nixy & Lexy Chinese Breakfast

Alexander Wong en Marnix Benschop hebben de handen weer ineengeslagen. Ze werkten zeven jaar geleden voor het laatst samen en na diverse omzwervingen duiken ze nu als duo de keuken in. Het resultaat: een pop-up met traditioneel Chinees ontbijt aan de Kruiskade.

Wie


Alexander Wong en Marnix Benschop. Wong runt op dit moment Felicity Bakery en Benschop kennen we natuurlijk van al zijn projecten voor Mess: Biergarten, Ayla, The Suicide Club, om er maar een paar te noemen. Marnix is kortgeleden gestopt bij Mess om zich te kunnen richten op zijn nieuwe project met Alexander. Ze hebben al even warm kunnen draaien met de Peking Express, maar hebben nu dus een vaste stek. Als Nixy & Lexy Don’t Give Sh_t zijn ze daarnaast overal in de stad te vinden met hun houtskooloven.

Waar

Het pand van Felicity Bakery, aan de Kruiskade. De bakkerij en de ontbijt pop-up gaan het pand voorlopig delen, zodat Marnix en Alexander een beetje low key kunnen opstarten met de ontbijtbar. Je vindt ze op nummer 34 B. Na de zomer wordt het pand omgebouwd tot restaurant.

Wat

Een ontbijtbar met traditioneel Chinese gerechten. Marnix en Alexander hebben zich laten inspireren door het ontbijt van Chinese arbeiders. Zij hebben een stevig ontbijt nodig om het de hele dag vol te houden. Ze ontbijten daarom flink: vullende, hartige gerechten, waar je de hele dag op door kunt. Het duo heeft een kleine, betaalbare ontbijtkaart samengesteld vol met (voor de leek) onbekende Chinese kost. 


“De Chinese keuken is heel traditioneel,” vertelt Alexander. “Je mag veel ingrediënten bijvoorbeeld alleen in bepaalde combinaties gebruiken, anders klopt het niet meer.” Werkt dat niet beperkend? “Nee,” valt Marnix bij. “Je moet juist heel creatief zijn om binnen deze kaders iets goed neer te zetten.” Alexander: “In de westerse keuken draait alles om vernieuwing. Iemand anders nadoen kan eigenlijk niet. In China kookt iedereen hetzelfde, maar is het juist de kunst om jouw versie van het gerecht eruit te laten springen.”

Ontbijt

Dat moet natuurlijk geproefd worden. Wij eten een hartige pannenkoek, knapperig, met lente-ui ertussen. Je dipt ‘m in sojasaus en – als je van pittig houdt – in srirachasaus. Ernaast een flinke kom noodlesoep met geroosterde eend en ingelegde kool, in een rijke varkensbouillon. De noodles in de bouillon zijn bijzonder, zo wordt ons verteld. Ze worden gemaakt van het flinterdunne rijstdeeg dat voor de cheun fan bedoeld is. Wat overblijft van dat deeg wordt gebruikt om noodles voor de soep mee te maken. Een behoorlijk arbeidsintensief karwei, maar Marnix en Ales doen het graag: “Je vindt nergens in Rotterdam dit soort noodles, maar dit is hoe ze echt horen te zijn.” 


Die cheun fan proeven we trouwens ook: zachte rijstnoodlerollen met cha sieuw en zoete sojasaus. Erbij een potje jasmijnthee. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je met dit soort gerechten een goeie bodem kunt leggen voor een dag hard werken. Gelukkig zijn de porties die Marnix en Alex serveren goed geschikt voor de zittende loonslaaf.

En verder


We kunnen dus traditioneel Chinees verwachten van het tweetal. Als het restaurant na de zomer opent, kun je er de hele dag terecht voor ontbijt, lunch en diner. Een soort buurtcafé moet het worden, waar je de hele dag een beetje binnen kan komen druppelen. Dit betekent overigens niet dat Marnix en Alex niets meer gaan doen met hun culinaire achtergrond. In de weekenden gaat er dus iets speciaals georganiseerd worden. Na de gewone dinerservice, zo rond een uurtje of 9, 10, gaan Marnix en Alexander culinaire avonden organiseren. Mooie gerechten, menu van de chef, wijnarrangementen; alles wel met een vette knipoog naar de Chinese cultuur. Denk de stijl van de Peking Express. Het wordt een gastronomisch spektakel met ook een stukje show. Wij zijn benieuwd.

Wanneer

Je kunt elke dag terecht voor Nixy & Lexy Chinese Breakfast (ook als lunch) en ergens na de zomer gaat het restaurant dus open. Wij zijn erg benieuwd, zeker na het proeven van het Chinese ontbijt. We moeten nog even geduld hebben, maar gelukkig zijn Marnix en Alexander de komende tijd regelmatig overal in de stad te vinden. Zo staan ze 25 en 26 maart op Tafel op Zuid en 11 t/m 16 april met een pop-up in de Fenix Food Factory, waar ze pekingeend uit de houtskooloven serveren.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Knallend het jaar in met de Peking Express

Ter ere van het Chinese nieuwjaar reden Marnix Benschop en Alexander Wong al kokend de stad door in een oude tram. Wij stapten aan boord van de Peking Express.

De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.