7x vrouwelijke ondernemers uit de Rotterdamse foodcultuur

Zeven zaken gerund door vrouwen in Rotterdam, ter ere van internationale vrouwendag. Vrouwelijke ondernemers in Rotterdam met een eigen zaak.

5 Mrt 2022 Thomas Klouwens

blogger Thomas kon eten voordat hij kon lopen, koken voordat hij kon praten, en sinds hij wel kan praten doet hij dat in principe alleen maar over eten. Als stagiair op de redactie van de Buik kan Thomas zijn ei kwijt.

7x vrouwelijke ondernemers uit de Rotterdamse foodcultuur

Dinsdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Er zijn veel dames die met hun eigen zaak een stempel hebben gedrukt op de Rotterdamse horeca, waar we vanuit de Buik meer dan trots op zijn. Ook zijn er in Rotterdam vrouwen die dan misschien geen eigen restaurant hebben, maar wel een onderneming waarmee ze een grote bijdrage leveren aan de foodcultuur van Rotterdam. Ter ere van Internationale Vrouwendag zetten wij juist die dames in het zonnetje. Van het bekendste gebak tot Duitse brood, en van natuurwijn tot delicatesse. 

Das Brot 


Foto: Hannah Rosalie Fotografie 

Eigenaresse Lotte Smelik bakte al vijftien jaar zuurdesembrood voordat ze haar eigen onderneming begon. Eerst als bezigheidstherapie, daarna als uit de hand gelopen hobby. Nu bakt ze sinds 2017 stoere Duitse broden in haar bakkerij op de Gouvernestraat. Inmiddels staat de teller op meer dan vijftien soorten brood en een assortiment aan patisserie. Haar brood is te bestellen en af te halen, maar het kan ook zeker dat je in horecazaken zoals Williams Canteen of Prêt à Boire je tanden in zo’n stevige snee 'brot' zet. 

Koekela 


Het maakt niet uit welke dag je de winkel passeert, er staat vrijwel altijd een rij voor Koekela. Mensen komen een magic cookie scoren, hun craving naar chocola stillen met een brownie of een hele taart halen voor een verjaardag. Amerikaanse Serini Horton begon ooit bij Café Restaurant Floor met het testen van taarten. Toen Floor werd overgenomen door de Dudok-groep kreeg ze nog meer vrijheid en zo is de in Rotterdam beroemde Dudok appeltaart geboren. Zo kon ze jarenlang haar gang gaan maar omdat het concern zo hard groeide raakte ze de regie over haar product kwijt. Toen was het tijd om voor zichzelf te beginnen en zo is Koekela geboren: een begrip op de Nieuwe Binnenweg en een begrip in Rotterdam (en daarbuiten).

Blije wijnen 


Maud van Berlo heeft een voorliefde voor zo natuurlijk mogelijk geproduceerde wijnen. Toen ze deze natuurwijnen ontdekt had begon ze deze mee te nemen uit Duitsland en Frankrijk. Bij thuiskomst vertelde ze dan zo enthousiast over wat ze had meegebracht dat ze al snel ook flessen voor haar familie en vrienden mee moest nemen. Dat aantal bleef groeien en nu heeft ze een webshop waar je haar wijnen kunt kopen, haar eigen bar en wijnwinkel in de Fenix Food Factory en onlangs opende ze ook haar autonome barretje Prêt à Boire. Daar vertelt ze iedereen nog steeds met dezelfde liefde over haar wijnen. Toegevoegde waarde hier is dat je ook kunt binnenstappen voor een kopje koffie of een kleine lunch. 

Weelde 


Het begon ooit met De Geheime Tuin. Dat concept, met veel verschillende betrokkenen en een mengelmoes van activiteiten, drankjes, eten en muziek, kreeg met Weelde een permanente plek. Nu bieden Kim en Kelly op het grote stuk land in Rotterdam-West een plek aan wisselende, vaak jonge, ondernemers. De lente staat weer voor de deur  dus je kunt straks weer terecht op hun landgoed met onder andere De Zandbar, Het Poolcafé, De Zure Bom binnenkort ook een tweede bar van The Rumah. Weelde heropent haar deuren op 1 april.

Forėt Atelier en Flowers & Sours 


Een ondernemer met passie voor al het moois dat de natuur te bieden heeft. Zo is Maidie van den Bos begonnen met het shaken van door de natuur geïnspireerde cocktails op events onder de naam Bloesembar. Ze staat achter haar eigen idealen én achter die van anderen. Dus is ze naast haar onderneming, die inmiddels Forêt Atelier heet, ook begonnen met het faciliteren van andere makers. Bij Flowers & Sours is ruimte voor iedereen die lokale stromen en grondstoffen kan omzetten in consumentenproducten. Zo willen ze de supermarkt van de toekomst worden. 

Siro Pattiserie 


Siro is Fins voor elegantie en dat is wat Mabel Isado wil uitstralen met haar creaties. Net als andere vrouwen uit dit rijtje is ze naast haar reguliere baan zichzelf gaan ontwikkelen in haar hobby. Toen kwam ze erachter dat dit haar passie was: mensen verbazen met op maat gemaakte taarten en patisserie. Ze specialiseert zich dan ook in het uitwerken van de wensen van haar klanten en bakt voor iedereen een gepersonaliseerde taart, cake of wat diegene dan ook wenst. 

Keilestraat 7A, Rotterdam 

Vermeyden Delicatessen 


Larissa en Daphne namen begin 2020 de oude zaak op de Nieuwe Binnenweg over. Ze hebben een passie voor de speciale producten die ze verkopen en een hele brede klantenkring. De dames proberen met hun assortiment te vernieuwen maar houden voor de klanten die al lang bij Vermeyden komen de klassiekers er in. Dat assortiment bestaat uit veel variaties van charcuterie, kazen, wijnen en andere delicatessen. Tijdens de lunch kun je er ook vers bereide broodjes halen, zoals de favoriet met huisgemaakte tonijnsalade. Heb je binnenkort visite? Dan is het zeker de moeite waard even bij Vermeyden langs te lopen voor mooie producten en gerechtjes om je gasten mee te verbluffen. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Buik is trots op al deze woman-owned horecazaken

Rotterdam kent een hele hoop vrouwelijke horecaondernemers en in deze lijst zetten wij ze even in het zonnetje, want de Buik is trots op hen allemaal.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.