Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze Smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2021 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca gevormd hebben. Vandaag: Baggi.
Baggi Eats
De meeste mensen kennen ‘m als DJ, maar Baggi (echte naam Ajdin Begovic) heeft van kleins af aan ook een enorme passie voor eten. Hij is, in zijn eigen woorden, een ‘geïmporteerde Bosniër’ en kwam in 1995 naar Nederland. Een jaar later begon hij als hobby DJ. Dat liep uit de hand en uiteindelijk maakte hij van zijn hobby zijn werk. Dit was zo succesvol dat hij de hele wereld over reisde. "Toen kwam ik in de beste restaurants terecht en ontdekte ik verschillende keukens." Als Baggi onder de indruk van het eten was, trok hij de stoute schoenen aan en vroeg hij de chef of hij in de keuken mocht kijken. In de meeste gevallen lukte dat nog ook. Langzaam maar zeker leerde Baggi steeds meer over eten en was hij er ook meer mee bezig. "Op een gegeven moment zag je op mijn Instagram meer eten dan optredens. Dit zorgde voor verwarring bij de fans. Mijn manager zei toen: eigenlijk moet je een dedicated pagina over eten beginnen." Baggi volgde dit advies op en zo ontstond Baggi Eats. Inmiddels heeft het account ruim tienduizend volgers die mee kunnen genieten van foodfoto’s en video’s waarvan het water je in de mond loopt.
Zijn fans en zelf fan zijn
Baggi kocht ooit het kookboek ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi. "Ik bewonder Yotam al vanaf dag één, dus in coronatijd ben ik al die gerechten gaan maken." Naast het maken van die recepten, perfectioneerde hij zijn technieken en volgde veel workshops en masterclasses. "Ik dook de keuken in en bestelde alle apparatuur die ik wilde hebben: van pizzaovens tot mixers. Ik moet eigenlijk een huis erbij hebben voor al mijn keukengerei", lacht hij. Baggi ziet op social media regelmatig reacties van zijn eigen fans voorbij komen als ‘Oh my god, Baggi heeft me geliked’. Voorheen was hij daar heel nuchter over, maar hij snapt het ook. "Ik laat ook wel eens een bericht achter op de Instagrampagina van Yotam. Als hij dan iets terugstuurt, voel ik me exact hetzelfde als mijn fans. Al die reacties waren voor Baggi bijna normaal geworden. Hij vervolgt: "Maar eigenlijk is dat helemaal niet normaal. Ik ben heel blij met mijn fans en hen in deze tijd nóg meer gaan waarderen." Die fans laten veel leuke reacties op zijn posts, vooral als hij zelf kookt. “Ik kan een restaurant openen voor de mensen die allemaal langs willen komen om te eten, geweldig toch?"
Culinaire hoofdstad

Baggi heeft een sterke connectie met Rotterdam en ziet dat de stad de laatste vijftien jaar op culinair niveau erg vooruit is gegaan. "Er zijn talloze nieuwe restaurants bijgekomen, vaak van jonge ondernemers met lef die smaken durven te combineren. Daar ligt naar mijn mening de grootste kracht van de Rotterdamse horeca. Want laten we eerlijk zijn, vijf jaar geleden had je niet zo veel." Baggi is voor zijn werk vaak in Amsterdam te vinden, maar geeft de voorkeur aan onze havenstad. "Rotterdam is rijk aan goed, betaalbaar eten. In Amsterdam kun je ook goed eten, maar soms is het wat overpriced. Daarnaast is Amsterdam vrij groot en ligt alles wat verder uit elkaar. Rotterdam is veel compacter. Ik denk dat Rotterdam met gemak de culinaire hoofdstad van Nederland kan worden. Dat komt door de diversiteit: we hebben alles hier, dat vind ik mooi. Van mij mag dit zelfs nog meer groeien. Daarnaast mag er ook best wat meer concurrentie onderling zijn. Dan krijg je nóg beter eten."
Uitbreiding
Baggi wil in de toekomst meer met Baggi Eats doen, maar heeft hier nog geen concreet plan voor. "Ik denk dat er veel meer uit te halen is als ik structureler zou posten, maar ik doe het eigenlijk gewoon omdat ik het leuk vind. Ik heb lekker gegeten, maak een mooie foto en zet het online. Ik kijk niet eens naar tijden of wanneer ik iets post. Het is een uit de hand gelopen hobby." Toch streeft hij ernaar om Baggi Eats uit te breiden, wellicht met een stagiaire erbij. "Als ik straks weer veel ga reizen, zal de focus ook meer op restaurants liggen. En als ik zelf tijd heb om te koken, post ik dat natuurlijk ook. Dat was eigenlijk altijd het idee: mensen laten zien wat ik allemaal aan het eten ben. Niet om ze gek te maken, maar om ze te inspireren."
Baggi's favorieten
Baggi kon ons niet laten gaan, zonder nog even zijn favorieten met ons te delen. Voor een ontbijtje vind je Baggi vaak bij By Jarmusch, Rolph's Deli, Picknick, Bertmans of Louise Petit Dejeuner. Tussen de middag gaat hij graag naar Guliano, Broodje Q, Spirit, DeliGriek, Mecca, Ter Marsch & Co en Boguette en als hij eens meer tijd heeft overdag, kun je hem treffen bij Bar Berta, Huson, Tai Wu, Vis op de Dijk of Finca. Voor het diner is hij vaker te vinden bij Little V, Azura, Héroine, Fitzgerald, Mangiare, Alfredo's Taquieria, Three en Hinoki. Oh en hij bestelt vaak bij chef Quincy. Breng ook eens een bezoekje aan de favorieten van Baggi en wie weet loop je hem wel tegen het lijf!