Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze Smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2021 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca gevormd hebben. Vandaag: Magdalena Szajko.
Liefde voor de horeca
Magdalena begon jaren geleden in de horeca met een bijbaantje bij Dudok. Sindsdien heeft ze drie prachtige restaurants de grond uitgestampt samen met haar toenmalige partner Remco van de Lagemaat: Bistrot du Bac, Osteria Vera en nu ook het Bar Berta. "Er heeft altijd al iets in de horeca gezeten wat mij aansprak", vertelt Magdalena. "Mijn moeder was ballerina en mijn vader patissier en kok. Vanaf mijn jonge jaren gingen we veel uit eten. En als we in het buitenland waren, dan ontdekten we de keukens van verschillende landen. De smaken, het eten, het contact met de gasten: daar zat iets in wat mij heeft getriggerd. Daar moest ik iets mee doen."
Bar Berta

Foto: Sophia van den Hoek, Studio Unfolded. Magdalena met haar teckel Berta, waarnaar haar tapasrestaurant vernoemd is
Nu heeft Magdalena haar focus helemaal op het Spaanse Bar Berta. De zaak is vernoemd naar teckel Berta, die net zoals het pand lang is, en net zoals een Spaanse bar lawaaierig. Bij Bar Berta wordt alles dagelijks vers en ambachtelijk bereid, zoals de Pata Negra kroketjes die met de hand gerold worden. "Bar Berta is binnenkort volledig van mij (Magdalena gaat zonder Remco verder, red.), maar ik ga door met het huidige team. We gaan jullie binnenkort ook verrassen met veel nieuwe gerechtjes. Niet de hele kaart zal veranderen, want er staan een aantal gerechten op die heel populair zijn, zoals de simpele patatas bravas, die blijven lekker. Maar verwacht veel moois."
We zien dit echt als een passie.Magdalena Szajko
Ondanks dat Bar Berta niet op het meest ideale tijdstip opende, is de bar een succes. "We zijn enorm dankbaar voor onze gasten. We hebben de afgelopen tijd hele drukke lunches gehad en zijn erg blij dat ze de moeite nemen om terug te blijven komen." Maar wat zit er achter het succes van Magdalena en alle zaken die ze heeft opgezet? "Het geheim zit hem bij ons in het team en dat we toch een beetje familie zijn", vertelt Magdalena. "We kiezen mensen die echt bij ons passen, bij Bar Berta een liefde hebben voor Spanje en de zaak, en zich kunnen vinden in onze manier van denken en werken. Wij zien dit echt als een passie en nemen het werk heel serieus. Onze werknemers hebben allemaal veel kennis over gastvrijheid, het eten en de wijnen en staan het hele jaar door voor ons klaar. Dat maakt het succes." Met Bar Berta hoopt Magdalena een stempel achter te laten op de Rotterdamse horeca. Ze wil er een ‘always successful’ formule van maken en ongeacht wat er gebeurt, altijd kwaliteit blijven waarborgen.
Terugblik op 2021

Foto: Sophia van den Hoek, Studio Unfolded. Zodra het weer kan en mag, is het terras van Bar Berta een ware hotspot
2021 was een bewogen jaar, maar Magdalena kijkt er met een positieve blik op terug. "Ik heb veel dingen geleerd in 2021. Eén daarvan is dat ik niet moet opgeven. De gasten hebben vertrouwen in je en blijven terugkomen als je doorzet. Verder ben ik dankbaar voor de creativiteit die 2021 me heeft geleerd. Je werd zo gedwongen om creatief te denken en te werken." Zo kwamen ze bij Bar Berta afgelopen jaar met de Berta Box; een doos vol met elke keer weer andere tapas, hadden ze een snackloket voor de deur waar je eten kon afhalen en maakten ze het terras herfstproof. "Als ik terugkijk op die tijd, dan ben ik trots op mezelf. Ik heb ingezien dat ik nog heel veel in me heb. Ik ben eerder een pionier in dingen bedenken dan dat ik achter de feiten aanloop. Ik ben dankbaar dat ik dat over mezelf heb mogen ontdekken dit jaar."
Ik vind het belangrijk om geen concessies te maken in de authenticiteit van je restaurant en gerechten.Magdalena Szajko

Foto: Sophia van den Hoek, Studio Unfolded. De toast met gepekelde ganzenlever en ansjovis is een hardloper bij Bar Berta
Magdalena Szajko heeft met Bar Berta bewezen aan de Rotterdamse horeca dat ook kleine restaurants erg succesvol kunnen zijn. Volgens haar hoeft het niet per se groot en commercieel. "Als kleine ondernemer kun je zo dichtbij je gasten komen. Dat vind ik heel mooi. Ook heb ik met Bar Berta het echte, ware Spanje voor bijna de volle 100% kunnen uitvoeren. Ik vind het belangrijk om geen concessies te maken in de authenticiteit van je restaurant en gerechten. Bar Berta is een tapasbar zoals je die in Spanje ook zou tegenkomen. Zo breng je echte kwaliteitsrestaurants naar Rotterdam en geen toeristententen", grapt ze erachter aan.
Wensen
"Het is lastig om nu plannen te maken. De situatie verandert elke keer van de één op de andere dag. Daarom heb ik geen plannen voor 2022, maar wensen. Mijn wensen zijn dat we allemaal gezond blijven en goed mogen blijven ondernemen in het nieuwe jaar. En ik wens dat we allemaal nog lang mooie dingen kunnen maken en dat de Rotterdamse horeca in de toekomst weer fijn kan samenwerken."