De Buik op reis: 7x Berlijn

De Buik reist af naar Berlijn om daar de lekkerste restaurants voor jou te vinden.

24 Mrt 2018 Fleur Maat

blogger Fleur studeert in Utrecht en creëert graag gezonde en heerlijke receptjes voor haar blog The ModelFood Diary. Kaas is haar lievelingseten, reizen en koken haar grootste passies.

  • 24 Mrt 2018

De Buik op reis: 7x Berlijn

De vergelijking tussen Rotterdam en Berlijn is snel gemaakt: rauwe industriële steden getekend door de oorlog waar hard ‘gepoetst’ wordt. Beiden zijn hun ‘ongezellige’ imago ontgroeit en hebben zich internationaal gevestigd als hippe metropolen. Bang voor zware Duitse kost hoef je in Berlijn niet te zijn. In deze stad vind je namelijk goede uitvoeringen van letterlijk elke keuken. Veganisme is hip en viert hoogtij: Berlijn wordt als de meest friendly vegan plek in Europa beschouwd. Toch hoeft de vleeseter niet te treuren: als geboorteplek van de currywurst kom je in Berlijn ook als carnivoor aan je trekken.

De Buik heeft recent een artikel geschreven met 8 tips voor Berlijn, dat vind je hier.

Haferkater


Start je dag bij Haferkater in Friedrichshain (beperkte zitruimte) of de hippe wijk Prenzlauer Berg met heerlijke koffie en de allerbeste havermoutpap. Bij Haferkater wordt havermoutpap bereid volgens traditioneel Schots recept met havergrutten (de hele haverkorrel) in plaats van havermout (de bekende kleinere platte vlokken). Havergrutten worden langer gekookt en leveren een mooie romige pap op met een beetje bite. Niet te vergelijken met je dagelijkse bakje havermout uit de magnetron die je in tweeënhalve minuut opwarmt. Het menu is seizoensgebonden, zo heeft het wintermenu verwarmde combinaties zoals banaan en donkere chocolade of huisgemaakte appelcompote en walnoot. Wij kiezen de havermout met huisgemaakte bessencompote, kokosvlokken en bittere chocolade. Voor een kom betaal je slechts 3 euro. Een stevig en vullend ontbijt voor de rest van je dag.

Eberswalder Straße 26
Boxhagener Straße 76-78

Spreegold


Voor ontbijt, brunch, lunch of diner is bakkerij Spreegold de plek die iedereen in je reis- of eetgezelschap gelukkig zal maken: er is namelijk letterlijk voor iedere smaak en dieet wat wils. Van vegan tot vlees, hartig tot zoet en van ubergezonde paleo omeletten tot treat yourself pannenkoeken. Wij hebben in ons leven heel wat menukaarten bestudeerd, maar van het Spreegold menu worden we wel heel hebberig en besluiteloos. Wij brunchen bij Spreegold met paleo pancakes met banaan, amandel en raw chocolate, shakshuka met gepocheerd ei, geroosterde zoete aardappel, boerenkool en komijn yoghurt en een heerlijke uitvoering van toast avocado.

Rosa-Luxemburg-Straße 2
Budapester Straße 50

Father Carpenter Coffee Brewers


Deze Australische bakkerij zit gevestigd op een prachtig binnenplaats in Mitte. De koffie is top, net zoals de keuken. Op het menu vind je zuurdesemtoast met verschillende toppings, gezonde veggie bowls en verschillende warme ‘filled baguettes’, de hardlopers van het menu. Het is iets prijziger dan de gemiddelde eetgelegenheid in Berlijn, maar zeker het geld waard. Wij gaan voor zuurdesemtoast met avocado, gepocheerd ei en gerookte zalm. Ook de zoete pap op basis van gerst met kokos en dadel valt goed in de smaak. 

Muenzstrasse 21 - 1.Hof

Curry 36


Wat is Berlijn zonder currywurst? Deze worst, die in Berlijn ontstond na de Tweede Wereldoorlog, is door heel Duitsland geliefd als snack of snelle lunch. Curry 36 is zeker niet de meest authentieke plek om een currywurst te proeven, waardoor de kans groot is dat je hier veel andere toeristen tegenkomt. Wel proefden wij hier zeker één van de betere curryworsten die we ooit gegeten hebben. Na het uitkiezen van een worst uit het assortiment (traditioneel varken, bio of zelfs een vegetarische worst) wordt deze kort gebraden op een bakplaat en in stukjes gesneden. De keuze heb je uit een worst mit oder ohne Darm (‘met of zonder darm’). Hoewel het woord ‘darm’ wellicht niet heel smakelijk in de oren klinkt, raden wij aan hier toch voor te kiezen: het vel wordt door het bakken van de worst knapperig. Het lekkerste is misschien wel de licht pittige rode curry saus met een extra snufje currypoeder. Eet hem los, met een broodje of met een portie frietjes. 

Mehringdamm 36 Kreuzberg 

1990 Vegan Living

Dit vegan Vietnamese restaurant in Friedrichshain is een van onze absolute favorieten. Het jaartal staat symbool voor een tijd waarin weinig vlees te krijgen was in Vietnam en men min of meer gedwongen was om met plantaardige producten te koken. Op het menu staan kleinere hapjes rond de drie euro die je met elkaar kan delen, zoals spring- of rice paperrolls. Voor een prijs rond de acht euro krijg je een groter gerecht, zoals een flinke kom pho of noedels. Het restaurant heeft een bar met cocktails, huisgemaakte sapjes en bijzondere thee met Aziatische smaken. Wij kiezen voor verschillende kleine hapjes en alles valt goed in de smaak, maar vooral de rode curry met citroengras springt erbovenuit. 

Krossener Strasse 19

Brammibal Donuts


Brammibal is in korte tijd een heel bekend adres geworden in Berlijn. Ze serveren (vegan) donuts met de meest bijzondere smaken. Denk hierbij aan banana chocolate fudge, hazelnoot salted caramel, honeycomb, bosbes-lavendel, chocolade-chili of zelfs chocolade-rode wijn.
Maandelijks creëren zij nieuwe smaken. Sinds kort hebben ze twee locaties in Berlijn: in Kreuzberg en Prenzlauer Berg. Het bekijken van de beschikbare donuts op de website voordat je naar de zaak gaat is een goede tip voor mensen met keuzestress.

Maybachufer 8
Danziger Strasse 65

Viasko Vegan Restaurant


Hoewel we hier erg lekker gegeten hebben, betwijfelen we of wij zelf ooit teruggaan naar dit fanatieke vegan restaurant. Ter illustratie van de Berlijnse eetcultuur hoort Viasko zeker in dit lijstje thuis. Bij Viasko kun je in het weekend gebruik maken van een veganbuffet. Voor €12,95 mag je je bord ongelimiteerd volscheppen met gegrilde groentes, sushirolletjes en groente wraps, tempeh en tofu in verschillende uitvoeringen, vegan scrambled eggs, broodjes, humus en andere dips. Maar, wees gewaarschuwd: dit restaurant is namelijk alleen bedoeld voor de doorgewinterde veganist. Tot onze verbazing moest mijn reisgenoot namelijk haar overduidelijke nepbontkraag van haar jas verwijderen bij binnenkomst. Gek genoeg werd over onze leren schoenen en tassen dan weer niks gezegd.

Erkelenzdamm 49

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.