Aangezien ik mijn gehele studententijd in de leukste koekjeswinkel van Rotterdam heb gewerkt, heeft zoetigheid altijd een grote rol gespeeld. Denk om zes uur ’s ochtends muffins bakken (ja, echt), deeg rollen, taart snijden – I know my way around. Nu probeer ik de consumptie van al dat zoets natuurlijk tot een minimum te beperken, maar als de craving echt niet meer te houden is, dan weet ik waar ik moet zijn. In deze lijst vind je mijn persoonlijke favorieten.
Voor zoetigheid is altijd een plekje, of je nu net een tiengangendiner achter de kiezen hebt, net wakker bent, na het stappen – het maakt eigenlijk niet uit. Zelf ben ik vooral dol op havermout en rozijnen, maar smaken verschillen, dus zijn we erg benieuwd waar jij heen gaat voor je sugar rush. Waar kunnen we jou voor wakker maken? Chocolade, cheesecake of citroensorbets?
Eetcafé Opa

Al ga je misschien niet speciaal voor de desserts naar eetcafé Opa op de Witte de With, sla het zeker niet over. Zorg dat je na het diner ruimte overhoudt voor de snicker bar: romige chocolade, pinda’s, caramel… Niet te vergelijken met wat je normaliter uit de automaat zou halen, dit is echt de moeite (en de calorieën) waard.
Witte de Withstraat 49a
Urban Bakery

Stap vooral de Urban Bakery binnen voor de oatmeal cookies. Vooral als ze net uit de oven komen, maar net een beetje zijn afgekoeld. De koeken zijn knapperig, met havermout, rozijnen, een snufje kaneel.
Voorburgstraat 219 (ook op de Hoogstraat 42)
Spirit

Het buffet van Spirit is een aanrader op zich, inclusief de toetjes die je er kunt opscheppen, maar bij de kassa staat de taartvitrine. Loop daar maar eens voorbij. De wortelnotentaart zit hier niet vast in het assortiment – de wortelwalnootcake trouwens wel, ook erg lekker. Maar als ze ‘m hebben, bestellen! De romige frosting op deze taart maakt het plaatje helemaal af. Walnoot, rozijn, kaneel, luchtige cake én een dikke laag vanille crème.
Mariniersweg 9
Koekela

Bij Koekela is het lastig kiezen; taart, koek, brownie, muffin? De afgelopen jaren heb ik het volledige assortiment, zonder uitzonderingen, van Koekela geprobeerd en wat je daar nu écht moet bestellen... Qua bars staat de tropical sensation bar hoog op de lijst. Weer ‘ns wat anders, met ananas, kokos en macadamianoten.
Nieuwe Binnenweg 79a
The Tea Lab

Eigenlijk is de o zo populaire red velvet taart gewoon een chocoladetaart, met heel veel rode kleurstof. Dus dat die taart zo rood is, voegt eigenlijk niets toe, al wil het oog natuurlijk ook wat. Vooral bij The Tea Lab is deze taart het proberen waard. Daar is ‘ie namelijk een beetje bordeaux (dus dat lijkt niet zo chemisch), met een dikke laag frosting bovenop en meerdere lagen ertussen.
Westewagenstraat 80
Mangiare

Bij Mangiare hebben ze geen vaste kaart, al ben je er sowieso verzekerd van een echt Italiaans maal. Uiteraard met bijpassende desserts, die ook regelmatig verschillen. Het is dus maar afwachten of de tiramisu wordt geserveerd als jij er toevallig zet. Heb je geluk, dan kun je je lol op. Ze gebruiken maar een klein beetje drank voor de lange vingers (zoals het hoort), lobbige mascarpone, koffie. Simpel, maar briljant.
Van Oldenbarneveltstraat 150 (ook op de Pannekoekstraat 93)
Bas Bakt

De haverkoek met rozijnen bij Bas Bakt lijkt meer op een uit de kluiten gewassen scone. Dus vergis je niet, dit is geen zachte hap, maar super knapperig. Met grote rozijnen en een snuf bruine basterdsuiker. Alle koeken bij Bas Bakt zijn trouwens om je vingers bij op te eten, dus een must go voor de zoetekauw.
Hartmansstraat 22