De herfst is hét seizoen van het bokbier. dit typische herfstbier heeft een volle, zacht zoete smaak met een fris en pittig karakter. Heerlijk voor thuis bij de haard.
Nóg lekkerder als hij wordt getapt in een van onze fijne Rotterdamse cafés, waar de sfeer klopt en waar ze precies weten welke hapjes of gerechten dit bier nog meer tot zijn recht laten komen.
Herfstfavoriet in Rotterdam

Het seizoensbier staat bij de meeste kroegen vanaf oktober op de tap. De Buik en Heineken nemen je alvast mee langs een aantal restaurants en cafés waar je deze herfstfavoriet kunt (gaan) proeven. Denk daarbij aan de voglende vier bieren: Amstel bock, Brand bock Texels bock (Jutters en Storm) en Oedipus bock. (Madeleine).
Westerpaviljoen

We beginnen bij het Westerpaviljoen, een grand café waar je veel speciaalbieren vindt, en die zichzelf de ‘huiskamer van West’ noemen. Met de bedrijvige bar is het altijd lekker binnenkomen.
“Bokbier past perfect bij comfort food”, zegt Dave van Westerpaviljoen. Volgens hem matcht het perfect met stoofgerechten, rood vlees en kazen. “En dus serveren we onder andere Vlaams stoofvlees met friet en truffelmayonaise, entrecote of diamanthaas van de grill”, zegt hij enthousiast.
“Daarnaast passen de seizoensspecialiteiten op ons krijtbord in de herfst en winter natuurlijk perfect bij een glas bokbier.”
Brussels Lof

We maken even een uitstapje naar Ridderkerk, waar Brussels Lof zich verschuilt. Althans, verschuilt, wie Brussels Lof kent, weet het al vaak nog een keer te vinden.
Dit is een plek waar je neerploft en weet dat je goed zit, wie je ook bent en waar je ook voor komt, want hier verschijnen net zo goed oesters als een flinke portie nacho’s en dus is er altijd wel iets te matchen met het zoet-pittige Bokbier.
Koningsplein 16, Ridderkerk
Sijf

Terug in hartje Rotterdam stappen we bij Sijf binnen aan de Oude Binnenweg. Je waant je hier in een andere tijd, met art-deco interieur en heerlijke jazz, soul en funkmuziek op de achtergrond.
Heel het jaar door is dit pareltje de moeite waard om even langs te gaan, maar ook zeker om in de herfst weer lekker op te warmen. Doe dat in deze eigenzinnige maar altijd gastvrije bar, met hun beroemde spareribs en een speciaalbiertje van de tap.
Melief Bender

Tegenover Sijf vind je Melief Bender, daar schenken ze al jaren bokbier. “Dat warme geborgen past perfect bij ons, want dat krijg je óók van Melief Bender”, knipoogt eigenaar Robèr Willemsen. Of je nou alleen met een boek wilt genieten, of met vrienden sterke verhalen vertelt, geniet vooral ook met de wekelijks wisselende stamppot erbij, of natuurlijk het in bokbier gegaarde stoofvlees!
Robèr heeft nog een extra tip voor de liefhebber: “We schenken aan het begin van het bokbierseizoen altijd een paar extra rijpe vaatjes op.”
Diggels

We verlaten Rotterdam weer even, om naar de oude kern van Barendrecht te gaan. Daar vind je Diggels, in het monumentale pand dat uitkijkt op de watertoren. Binnen is het warm en bourgondisch.
Bokbier past perfect bij de sfeer van de zaak, en ook bij bijvoorbeeld het heerlijke boerenkippetje op Spaanse wijze: beide even krachtig, vol, maar ook zacht genoeg om elkaar te begeleiden.
Dorpsstraat 141, Barendrecht
Kade 4

In de Oude Haven verwelkomt Kade 4 je, met uitzicht op historische schepen en de heerlijke prikverlichting van dit stukje Rotterdam dat schittert in het Hier kom je voor echte Rotterdamse gezelligheid, en klassieke no-nonsense Frans georiënteerde gerechten. Bij de herfstbok is de lamsburger erg geschikt, of borrel lekker met de heerlijke warme brie uit de oven.
Café Timmer

Net iets verder op het rijtje bij Sijf en Melief tref je Café Timmer. In een klassiek café als dit past deze bok perfect, zegt eigenaar Robèr Willemsen – daar is hij weer – tevreden. Zowel deze plek als deze bok zijn zacht én krachtig tegelijk: toegankelijk, maar ze maken ook iets in je los.
Café Timmer is daarmee de perfecte buurtkroeg om de dag van je af te schudden en een goed gesprek te hebben met je vrienden of de buurman of -vrouw naast je aan de bar. “Probeer bij het heerlijk bokbiertje ook zeker het balletje prik”, tipt Robèr.
Peppel

Peppel, de bruine buurtbrasserie van Hillegersberg Schiebroek, speelt graag in op de seizoenen. In het najaar komt de bok dus al snel op de tap te staan.
“Het past perfect bij de smaak van onze gasten”, merkt Melvin van Peppel. “Het Bockbier combineren we dit seizoen met onze smashburger.”
't Fust

We sluiten af bij ’t Fust, hét biercafé van Rotterdam sinds 1961. De klassieker op het Stadhuisplein is recent helemaal verbouwd, maar voelt toch ouderwets vertrouwd aan.. De bierkaart indrukwekkend en de sfeer onmiskenbaar Rotterdams. “Van lichte blondjes tot donkere rakkers, we hebben ’t allemaal”, zo stellen ze zelf.
Kies je hier voor een bok, dan gaat dat perfect samen met de iconische ‘friet met fratsen’ of een schaal bruin fruit. Hier eindig je de tour zoals het hoort: met een goed glas bier, vrienden om je heen en een stad die je nooit teleurstelt.
Stadhuisplein 21
Genieten van de herfst met bokbier
Van de grandeur van het Westerpaviljoen tot de rauwe gezelligheid van ’t Fust: overal in Rotterdam tilt bokbier de herfst naar een hoger niveau. Dus trek je jas aan en laat je verrassen door deze heerlijke plekken en smaken: proost op de herfst!