Het Pannekoekstraatkwartier heeft er met Pho Hanoi weer een eethuisje bij. Minh Le en zijn moeder verkopen er bánh mi-broodjes, noedelsoepen, salades, springrolls en rijstgerechten uit de Noord-Vietnamese keuken. Je kunt ze er ter plekke opeten of afhalen. Er gaan zitten is natuurlijk wel zo leuk, het foodbuurtje nodigt er nadrukkelijk toe uit.
Pho Hanoi zit op de Nieuwemarkt, of op de Botersloot zo je wil, want zoals bij de meeste Rotterdammers bekend kun je de winkels, restaurantjes en koffiebars die er zijn gevestigd via twee verschillende straten in en uit. Welke kant je ook kiest: als eetliefhebber zit je goed. Met de Markthal, de Pannekoekstraat en de Meent in de directe nabijheid is dit inmiddels een omgeving waar je overal met je knorrende maag terecht kunt.
Tegenover Pho Hanoi zitten de Koreaan Gamasot, bierhuis Bokaal, Picknick en het Italiaanse Zoet en Zout, de directe buur is het eveneens Vietnamese Boguette, een paar deuren verderop heb je Urban Espresso Bar, en op de Pannekoekstraat bevindt zich dan nog een hele trits bars en restaurantjes.
Beperken ze zich bij Boguette tot de verkoop van bánh mi's (stokbroodjes gevuld met vlees), salades en spring rolls (rijstpapier gevuld met vlees of vis, groenten en kruiden), in Pho Hanoi is de menukaart net wat uitgebreider. Er worden bijvoorbeeld drie noedelsoepen geserveerd: de Phò bò (phò is de Vietnamese noedel) met rundvlees (kleine kom € 7,50, grote € 8,25), de Phò gà met kip (zelfde prijzen), en de Phò bò d?c bi?t, die is gevuld met beefballetjes (€ 9,00).
Ik had de eerste uit bovengenoemd rijtje en kan van die soep eigenlijk nooit genoeg krijgen. Een kater *) spoel je er gemakkelijk mee weg. De zoete ingrediënten en de geur van de steranijs nemen het stukje troost voor hun rekening, de Thaise chilipepertjes geven je tegelijkertijd de spreekwoordelijke schop onder je reet en wat gratis zoute tranen van spijt.
Die phò is nationaal gerecht nummer één, en alleen al in Hanoi zijn meer dan driehonderd kraampjes waar de noedelsoep met koriander, sojascheuten en limoen wordt verkocht. Het authentieke recept ervan vind je onder andere in het boek Hanoi Streetfood van de Vlamingen Tom Vandenberghe en Luk Thys (Lannoo, € 24,99). Je leert er ook iets meer uit over de verschillen tussen de Noord-Vietnamese keuken (minder spicy, andere smaken) en die van het zuiden. 
Bij Pho Hanoi eet je bij Minh Le en zijn ma dus zo veel mogelijk in de noordelijke variant. Voor € 8,50 heb je een rijstschotel met kipkerrie, gebakken kip of gemarineerd varkensvlees, een spring roll kost er nog geen vijf euro. Je krijgt er gratis groene thee bij, maar een authentieke nuróc chanh leo ofwel een sap van passievrucht is zeker zo lekker. Ben je een vegetarische would be-Vietnamees? Geen punt, de kokkin van het eethuisje past haar gerechten er moeiteloos op aan.
Net als de buurman heeft ook Pho Hanoi Vietnamese broodjes in het assortiment, al zijn het hier geen baguettes. Ze kosten alle € 3,95 en worden gevuld met beef, bbq-vlees, kip of gemarineerd varkensvlees. Minh Le zet er een fles zelfgemaakte, Vietnamese sambal voor je naast. Is het gevecht met je kater met de noedelsoep onverhoopt nog niet in jouw voordeel beslist, neem dan nog zo'n broodje. Na twee happen en een lik van die sambal weet je dan toch echt snel weer hoe je met je eigen achternaam heet.
*) of een beginnend griepje natuurlijk