Bij het nieuwe werken hoort een ontbijt buiten de deur

Rotterdammers moeten misschien nog een beetje wennen aan de ontbijtcultuur. Toch kun je op veel plekke terecht voor een gepocheerd eitje of homemade muesli

14 Apr 2015 Ron de Koning

blogger Ron begint als flexende communicatieadviseur bij de gemeente Rotterdam elke dag met een flat white in een van de vele koffiebars van de stad.

Bij het nieuwe werken hoort een ontbijt buiten de deur

Als je als culinaire hoofdstad wilt meetellen, moet je ook voor de vroege vogels een alternatief bieden voor het kommetje cornflakes of de boterham met kaas. Dat vergt nogal wat zendingswerk, want een ontbijt buiten de deur zit nog niet echt in het Rotterdamse DNA. Daar heeft de Ontbijtbar aan het Kruisplein verandering in gebracht. En de Ontbijtbar kreeg volgers. Waar vind je tegenwoordig een lekkere ochtendmaaltijd?

Sowieso heeft het ontbijt hier niet dezelfde traditie als in het buitenland. Elke Rotterdammer die weleens buiten de landsgrenzen reist kent het cooked breakfast met eieren, worstjes en witte bonen in Londen; de porridge in Glasgow; de pancakes in New York; de misosoep in Tokyo; of Bircher Muesli in Zürich. In Nederland komen we toch niet verder dan een boterham of een croissantje. In een stad als deze kan dat natuurlijk anders.

Als flexende ambtenaar maakte ik afgelopen werkweek een ontbijttour door Rotterdam. Ik stelde twee voorwaarden aan de ontbijtkeuze. Om de vooroordelen over de ambtenaar tegen te gaan moest het ontbijtrestaurant op z’n minst om acht uur openen en ik wilde niet langs een hotelbuffet schuifelen.  

Maandag 08.10 uur: Wester Paviljoen

Bij het welbekende grand café Wester Paviljoen kun je terecht voor een kleine ontbijtsnack of een uitgebreid ontbijt. Kies je voor het laatste dan staat de tafel vol met croissant, toast, brood, beleg, roerei, koffie/thee en jus (€ 12,50). Daarnaast heb je de keuze uit een croissant, omelet, yoghurt met muesli of vers fruit of een smoothie. De prijzen liggen tussen de € 2,75 en € 5,50. Ik ga voor het verloren brood oftewel de wentelteefjes (€ 3,00) die binnen no time worden geserveerd. Lekker gerecht dat goed past in een arbeidersstad. De twee boterhammen zijn goed door het beslag gehaald met bovenop een laagje kaneel. Met een beetje rietsuiker en boter (niet echt nodig) erbij kun je er weer een paar uurtjes tegenaan.

Nieuwe Binnenweg 136
Ontbijt van 08.00 tot 15.00 uur

Dinsdag 08.25 uur: Spirit

Voor een 100% biologisch en vegetarisch ontbijt stap je binnen bij Spirit. Volgens de website het enige restaurant in Rotterdam dat het bio-keurmerk van Stichting Keurmerk Agrarische Landbouw heeft. Verantwoorde gerechten die staan uitgestald in een koude en warme buffetkast. De keuze is ruim met pannenkoekjes, omelet, havervlokkenpap en opvallend veel zoetigheden ertussen die je eerder als dessert verwacht, zoals chocolademousse, bosvruchtencrumble en panna cotta. Op mijn bord een gepocheerd eitje, polenta met ahornsiroop en een broodje voor de jam. In een kommetje quinoapap met hennepzaad en kiesjellpap met joghurt (zo spellen ze het hier) met fruit. Kiesjell is zuur gefermenteerd graan dat goed is voor de darmflora. Alles gaat op gewicht: € 1,95 per ons. Met een kop thee erbij was ik bij elkaar € 11,00 kwijt. Niet weinig maar al die granen leggen wel een stevige basis voor de rest van de dag.

Mariniersweg 9
Ontbijt van 08.00 tot 11.00 uur

Woensdag 09.30 uur (vrije dag): Bazar

Struikel je om half 9 bij Bazar binnen en verwachten de vergadertijgers je om negen uur op kantoor, beperk je dan tot het duizend gaten flensje (€ 5,50) of yoghurt met vers fruit en een glas jus (€ 6,50). Heb je meer tijd, kies dan de Extra Bazar (€ 9,50). Bij dit oosterse ontbijt krijg je namelijk ook het flensje en de yoghurt, maar daarbij ook nog brood, koffie/thee en jus en verschillende soorten beleg zoals feta, kaymak (soort zure room) en plakjes sucuk (gekruide gedroogde worst). Het gekookte eitje, de jong belegen kaas en het herkenbare kleine kuipje Echte boter zorgen ervoor dat je niet teveel in een vakantiestemming komt.

Witte de Withstraat 16
Ontbijt vanaf 08.00 uur (hele dag te bestellen)

Donderdag 08.20 uur: Baker&Moore

Op een gewaagde plek tussen de banken en dependances van scholen bevindt zich sinds kort Baker&Moore. In een mooie, beetje industriële ruimte met verschillende niveaus biedt het drie ontbijten aan. Een broodplank met beleg, koffie/thee en jus (€ 8,75) en een broodplank waar ook nog een croissant en scone op liggen (€ 11,50).

Ik loop naar het ontbijtbuffet met yoghurt en melk en verschillende soorten cereals die je kunt aanvullen met noten, cranberries, fruit etc.; ook bij dit menu koffie/thee en jus (€ 6,95). Ik krijg een flinke kom met yoghurt die je af en toe nog een beetje kunt opplussen, hoewel ik niet weet of dat mag. Van de zomer ligt er op het buffet hopelijk ook vers fruit. Baker serveert geen warme gerechten voor ontbijt, maar mij werd verteld dat de eigenaar erover nadenkt dit wel te gaan doen. Wellicht binnenkort hier ook een eitje op de kaart.

Westblaak 147
Ontbijt van 07.30 tot 10.30 uur

Vrijdag 08.30 uur: Rauw

Bij Rauw vind je ontbijtgerechten waar geen oven of fornuis, en geen eieren, melk of andere dierlijke ingrediënten aan te pas komen. Op het menubord boekweitgranola met kokosyoghurt (€ 5,50) en kaneelrozijnentoast met ahornsiroop en chocopasta (€ 6,00). Ik ga voor het derde gerecht, bananencrêpe met vers fruit en cashewkokoscrème. De crêpe is gemaakt van banaan met citroen die acht uur in de dehydrator heeft gelegen waardoor al het vocht eruit is getrokken. De crêpe lijkt een beetje op ouwel en smaakt heerlijk. Een beetje taai om te snijden maar daar merk je in de mond niets van. Samen met de cashewkokosroom en het verse fruit een lekker fris gerecht. Als granola-fan wilde ik ook nog even van de boekweitgranola proeven. Niet gebakken maar gedroogd en verrassend krokant. De inrichting past bij de rauwe eetcultuur, de bediening is alles behalve rauw.

Delistraat 24b
Ontbijt van 08.00 tot 12.00 uur

Er zijn in Rotterdam meer zaken om 08.00 uur open voor een ontbijt, zoals De Bakkerswinkel, Picknick of Engels en anders kun je altijd nog terecht bij de vele koffiebars voor een snelle ontbijthap. Waarvan sommige al eerder open zijn zoals Lebkov (06.00 uur) en Doppio (07.00 uur).

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Gino van W 14 Apr 2015, 9:58

Ik vind de Brunchende ook een goede toevoeging, trek daar wel wat meer tijd voor uit.

Ron de Koning 14 Apr 2015, 11:03

Nog even een toevoeging; Rauw is niet de hele week geopend maar van vrijdag t/m/ zondag.

piet hekker 17 Apr 2015, 11:18

Niet te vergeten:De Bakkerswinkel 1- Schiedamse Vest 99a 2- Oostplein 223aOOk 2 aanraders!

Lees ook deze verhalen
Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.

15x Franse bistro’s en brasserieën

Als je op de Franse toer wilt, zit je prima in Rotterdam. Hierbij een lijst brasserieën en bistro's voor iedereen die zich in la douce France wil wanen.

Bij de nieuwe Bar Kruk hoef (en wil) je straks niet meer weg

Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt opent binnenkort Bar Kruk, in Blijdorp. De kaart is gevuld met kleine gerechtjes en goede (alcoholvrije) wijnen.