Aan het begin van de West-Kruiskade zit het Chinese restaurant Beijing. Op de kaart prijken onder meer gemarineerde eendentongetjes en varkensoren, maar voor wie het wat rustiger aan wil doen gelukkig ook lekkere dumplings, salades en smakelijke specialiteiten. Een leuk adresje voor avontuurlijke eters en liefhebbers van authentieke Chinese gerechten.
Vriendelijk ontvangst en zachte prijzen
De zon schijnt en het is weekend, de hoogste tijd dus voor een hapje buiten de deur. Samen met mijn vriend ga ik op de bonnefooi naar de West-Kruiskade waar we kiezen voor Beijing, een klein restaurant met een uitdagende kaart. Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen en kunnen we zonder reservering aanschuiven aan een tafeltje in het midden van de zaak. Binnen een paar minuten staan er drankjes op tafel en turen we verwachtingsvol naar de genummerde kaart met vriendelijke prijzen. Een klein gerecht kost ongeveer vijf tot zeven euro, een groot gerecht ongeveer het dubbele. Ideaal voor een avondje shared dining in Chinese stijl!
Truth or dare?
De kaart staat vol uitdagende gerechten zoals runderpees met peperdressing, varkensmaag met kruiden en wat dacht je van een Chinese kwalsalade? Leuk wanneer je een keertje wat nieuws wilt proberen (en lekker volgens vaste gasten), maar deze avond besluiten wij voor wat bekendere gerechtjes te gaan.
We bestellen gestoomde en gebakken dumplings met varkensvlees; een glasnoedelsalade met kip, groene bonenmeel en sesamsaus; pannenkoekjes met lente-ui; en gebakken kip met Gong Bao saus. De gerechtjes worden rap gemaakt en staan in no time op tafel.
Tintelende kip en smakelijke dumplings
De dumplings, ook wel ‘potstickers’ genoemd omdat ze altijd aan de pan blijven kleven, zijn een aanrader. Het deeg is heerlijk zacht en de vleesvulling is goed op smaak en lekker sappig. De gebakken variant heeft normaal gesproken mijn voorkeur vanwege de textuur van het gebakken korstje, maar de gestoomde dumplings zijn hier ook zalig, vooral als je ze dipt in de zoete, zwarte rijstazijn en sojasaus die op tafel staan!
De pannenkoekjes met lente-ui zijn heel eenvoudig en hebben een licht knapperig deeg. Heerlijk als voorgerecht met een Chinees biertje of als een simpel bijgerechtje. De salade met kip vonden we iets minder vanwege de wat taaie textuur van de dikke glasnoedels en de overheersende sesamsaus.
De kip in Gong Bao saus (ook wel: ‘Kip Kung Pao’) was een heuse hit. Er bestaan verschillende versies van dit populaire gerecht uit de Sichuan-keuken, maar deze versie met kip, lente-ui en cashewnoten vonden we erg smakelijk. Een belangrijk ingrediënt in dit gerecht is de Sichuan-peper. In tegenstelling tot een gewone rode peper is hij niet zozeer scherp of heet, maar hij veroorzaakt vooral een aparte warme tinteling in je mond. Het aroma is geurig en de smaak citrusachtig. De kip wordt tijdens het roerbakken afgeblust met Gong Bao saus, een glanzende saus op basis van zout, sojasaus, maïzena, water en shoaxing wijn (Chinese rijstwijn om mee te koken), en wordt aan tafel geserveerd met een schaaltje witte rijst.
Kliekjes to go
Zoals wel vaker gebeurt in het uur van de grote trek bestelden we veel te veel voor twee personen, maar dat bleek gelukkig geen probleem. Met een goodie bag vol kliekjes van een smakelijke avond fietsten we weer terug naar huis. Wellicht dat we ons de volgende keer toch eens aan een varkensoortje wagen …