Beijing: Chinese gerechten voor avontuurlijke eters

Verleg je culinaire bakens bij Beijing in het kloppende hart van China Town. De authentieke Chinese keuken voor een kleine prijs.

8 Jun 2015 Esther Audier

blogger Esther werkt als junior marketeer. Ze staat vaak zelf in de keuken, maar geniet ook van alle culinaire hoogstandjes die elders in Rotterdam worden bereid.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Beijing

West-Kruiskade 7B, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: West Keuken: Chinees Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Beijing: Chinese gerechten voor avontuurlijke eters

Aan het begin van de West-Kruiskade zit het Chinese restaurant Beijing. Op de kaart prijken onder meer gemarineerde eendentongetjes en varkensoren, maar voor wie het wat rustiger aan wil doen gelukkig ook lekkere dumplings, salades en smakelijke specialiteiten. Een leuk adresje voor avontuurlijke eters en liefhebbers van authentieke Chinese gerechten.

Vriendelijk ontvangst en zachte prijzen

De zon schijnt en het is weekend, de hoogste tijd dus voor een hapje buiten de deur. Samen met mijn vriend ga ik op de bonnefooi naar de West-Kruiskade waar we kiezen voor Beijing, een klein restaurant met een uitdagende kaart. Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen en kunnen we zonder reservering aanschuiven aan een tafeltje in het midden van de zaak. Binnen een paar minuten staan er drankjes op tafel en turen we verwachtingsvol naar de genummerde kaart met vriendelijke prijzen. Een klein gerecht kost ongeveer vijf tot zeven euro, een groot gerecht ongeveer het dubbele. Ideaal voor een avondje shared dining in Chinese stijl!

Truth or dare?

De kaart staat vol uitdagende gerechten zoals runderpees met peperdressing, varkensmaag met kruiden en wat dacht je van een Chinese kwalsalade? Leuk wanneer je een keertje wat nieuws wilt proberen (en lekker volgens vaste gasten), maar deze avond besluiten wij voor wat bekendere gerechtjes te gaan.

We bestellen gestoomde en gebakken dumplings met varkensvlees; een glasnoedelsalade met kip, groene bonenmeel en sesamsaus; pannenkoekjes met lente-ui; en gebakken kip met Gong Bao saus. De gerechtjes worden rap gemaakt en staan in no time op tafel.

Tintelende kip en smakelijke dumplings

De dumplings, ook wel ‘potstickers’ genoemd omdat ze altijd aan de pan blijven kleven, zijn een aanrader. Het deeg is heerlijk zacht en de vleesvulling is goed op smaak en lekker sappig. De gebakken variant heeft normaal gesproken mijn voorkeur vanwege de textuur van het gebakken korstje, maar de gestoomde dumplings zijn hier ook zalig, vooral als je ze dipt in de zoete, zwarte rijstazijn en sojasaus die op tafel staan!

De pannenkoekjes met lente-ui zijn heel eenvoudig en hebben een licht knapperig deeg. Heerlijk als voorgerecht met een Chinees biertje of als een simpel bijgerechtje. De salade met kip vonden we iets minder vanwege de wat taaie textuur van de dikke glasnoedels en de overheersende sesamsaus.

De kip in Gong Bao saus (ook wel: ‘Kip Kung Pao’) was een heuse hit. Er bestaan verschillende versies van dit populaire gerecht uit de Sichuan-keuken, maar deze versie met kip, lente-ui en cashewnoten vonden we erg smakelijk. Een belangrijk ingrediënt in dit gerecht is de Sichuan-peper. In tegenstelling tot een gewone rode peper is hij niet zozeer scherp of heet, maar hij veroorzaakt vooral een aparte warme tinteling in je mond. Het aroma is geurig en de smaak citrusachtig. De kip wordt tijdens het roerbakken afgeblust met Gong Bao saus, een glanzende saus op basis van zout, sojasaus, maïzena, water en shoaxing wijn (Chinese rijstwijn om mee te koken), en wordt aan tafel geserveerd met een schaaltje witte rijst.

Kliekjes to go

Zoals wel vaker gebeurt in het uur van de grote trek bestelden we veel te veel voor twee personen, maar dat bleek gelukkig geen probleem. Met een goodie bag vol kliekjes van een smakelijke avond fietsten we weer terug naar huis. Wellicht dat we ons de volgende keer toch eens aan een varkensoortje wagen …

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Koen 9 Jun 2015, 14:36

Zo'n varkensoortje moet je zeker eens een keer doen.... hoort wel bij een 'Buikschrijver' lijkt me. En... bezoek ook eens het chinese eethuis ernaast! Ook zeker de moeite waard.

E.A. 9 Jun 2015, 15:47

Ha Koen, je hebt helemaal gelijk! Hij staat zeker op mijn lijstje voor de volgende keer. Wellicht dat ze dat bij het Chinese Eethuis daarnaast ook serveren ;)

maarten 13 Jun 2015, 15:25

Nee, bij China Town serveren ze niet wat ze bij Beijing hebben. Het zijn ook twee totaal verschillende keukens voor de ware kenner. China Town is cantonees,Beijing niet. De eigenaar wil dat ook. Rijdelijk laat dat jullie nu pas Beijing recenseren terwijl de zaak al heel lang open is en allang ontdenkt is door de Aziatische cul foodies.

Lin Ho Chan 13 Jun 2015, 18:45

Zeg, Maarten, De Buik was al eerder bij Beijing, hoor. Lees maar: http://www.debuikvan.nl/rotterdam/uit-eten/212-in-hartje-china-town-no-nonsense-in-eethuis-beijing

E.A. 13 Jun 2015, 20:22

Ha Maarten, zoals Lin Ho Chan al aangaf is Beijing inderdaad al veel eerder op de Buik van Rotterdam verschenen. Als een restaurant alweer lange tijd geleden gerecenseerd is, schenken we er wanneer dat leuk, nuttig of relevant is vaak na enige tijd opnieuw weer eens aandacht aan. Dat zijn onze vaste Buik-lezers inmiddels gewend! Nog een leuke tip voor een nieuwe Chinese tent om naar toe te gaan als ware kenner?

Lees ook deze verhalen
Nieuwe chef bij NOTK: minder dogma, meer Bourgondisch genieten

Ook met een nieuwe chef in de keuken laat NOTK zien hoe zij hun wijn-spijs combinaties als geen ander kunnen neerzetten.

Kaj Gorgels over de pijlsnelle opmars van Drippy’s

Drippy's is niet zomaar een burgertent. Binnen 8 maanden zijn er drie zaken en worden er Drippy Raves georganiseerd, en er zit nog veel meer aan te komen.

Dit zijn de restaurantopeningen in Rotterdam om naar uit te kijken in het najaar van 2025

Ook dit najaar van 2025 zet de Buik alle openingen om naar uit te kijken voor je op een rijtje. Lees hier welke je echt niet mag missen.