UPDATE 2 januari 2015: Eethuis Bij Bao heet nu Beijing Bao
Omdat het ook niet elke dag is dat we een website lanceren, moesten we dat vieren. Zo was De Buik van Rotterdam koud in de lucht en zwolgen wij in de talloze schouderklopjes die wij al dan niet digitaal incasseerden, toen wij enigszins rozig binnenliepen bij Eethuis Bij Bao. 'De speciale smaak komt uit Beijing' is hier het motto. Beijing in de Pannekoekstraat - de wereld wordt inderdaad steeds kleiner.
De inrichting is eenvoudig, maar kleurrijk. Niet op de traditionele manier in de zin van lampions met kwastjes en een draak hier of daar. Misschien moeten we wel spreken van Chinese punk of graffiti.
Jasmijnthee
Belangrijker is natuurlijk de kaart. Hoewel het alles bij elkaar een dubbelzijdig A4'tje is, staan er geweldig veel gerechten op. Die geuren ons vanuit de open keuken al toe, dat lekker peperige dat je doet verlangen naar een biertje. Dat hebben ze bij Bij Bao dan weer niet. Thee kun je drinken zoveel als je wilt (jasmijn, een hele pot voor € 5,50), water is er in de variëteiten koud en heet (€ 0,50 per glas) en er wordt een zelfgemaakte drank geschonken: gekookte groene boon (€ 0,75 per glas). Tot onze schaamte moeten we bekennen dat we de gelegenheid om gekookte groene boon te drinken aan ons voorbij hebben laten gaan.
Kwal en komkommer
Wat betreft de gerechten waren we minder kinderachtig. Een schotel van kwal en komkommer? Kom maar op! En lekker ook. Zeewier met chiliolie en azijn (één pepertje op de kaart, wat duidt op redelijk pittig), de tijgersalade (komkommer met chilipeper en koriander, twee pepertjes), buikspek met kool, lam met komijn, koriander en ui, gebakken aardappelen met verse chilipeper (twee pepertjes op de kaart), drie godinnen (aardappel, aubergine en paprika). Man, je eet je vingers erbij op. Telkens komen nieuwe schalen op tafel. De rijst verschijnt in kommetjes en steekt in bolvorm ver boven de rand uit.
Beijing in de Pannekoekstraat, je gelooft het niet. Bao staat aan de kachel te toveren, zó gaat het er in Beijing natuurlijk ook aan toe.
We komen terug, nieuwsgierig naar de Beijing pizza (huh?), de bamisoep, de gebakken en de gekookte dumplings (pasteitjes), de varkensmaag, het varkenshart.