Het blijft altijd moedig: een ervaren horecaman die voor zichzelf begint. Brasserie Van Antwerpen is dan ook geen Belgisch bier- en frietkot, maar vernoemd naar eigenaar-kok Wim van Antwerpen. En zijn zaak kan zomaar een blijvertje worden!
Het blijft altijd moedig: een ervaren horecaman die voor zichzelf begint. Brasserie Van Antwerpen is dan ook geen Belgisch bier- en frietkot, maar vernoemd naar eigenaar-kok Wim van Antwerpen. En zijn zaak kan zomaar een blijvertje worden!
Wim van Antwerpen deed ruime ervaring op bij onder andere het populaire eetcafé Opa aan de Witte de Withstraat en bij de Harmonie voor de fijnere kneepjes van het vak. Al is het geen makkelijke spot waar Van Antwerpen voor de zomer zijn eigen brasserie begon. Zo aan dat pleintje tussen de Gaffelstraat en de Josephstraat aan de Nieuwe Binnenweg. Na soeprestaurant Soeps, verbouwde wijnkenner Lucas Driessen het tot Wijnbar Lucas; een tamelijk gezellige tent voor een lekker wijntje. Naar verluidt koos Driessen ervoor om zich weer meer met wijn achter de schermen bezig te houden. Dat was de kans voor Van Antwerpen om zijn droom te verwezenlijken: een brasserie met producten van de beste leveranciers, verantwoord vlees en huisgemaakte gerechten.

Hoewel Van Antwerpen bij ons bezoek ook vlot toegeeft dat je niet alles moet proberen zelf te maken: de goede frieten komen van een kleine leverancier in de Spaanse Polder, en ook de heerlijke garnalenkroketjes, het verse brood en het ijs komt van kleine leveranciers ‘die goed zijn in hun werk’. ‘Kwaliteitsproducten hebben weinig nodig’, meent Van Antwerpen. En zo is het.
Veel is er niet veranderd in het pand sinds Lucas vertrok. Het donker houten meubilair en de grote tafel in het midden zijn gebleven. Langs de zijwand staat een lange bank met hoge tafels die het ietwat ongezellige raam wat aan het zicht onttrekt. Verder is het klein genoeg om knus te zijn en groot genoeg om niet op elkaars lip te zitten.
De eetcafé-achtergrond van de baas verraadt zich op de kaart: tussen de ambitieuze maar aantrekkelijk geprijsde gerechten als gestoofde hertensucade, parelhoen met groente van de markt en zeebaars met beurre noisette, staat ineens kipsaté met kroepoek en friet. Pas als Van Antwerpen ons uitlegt dat het hier malse kippendijenfilet met zelfgemaakte pindasaus betreft geserveerd in een leuk klein pannetje, snappen we het beter. We raden hem aan wat brutaler te zijn op de menukaart.

Over wat op tafel verschijnt, zijn we eensgezind: lekker, eenvoudig en gewoon goed. De garnalenkroketjes komen met frisse sla en heerlijke zelfgemaakte citroenmayonaise - ik heb stiekem het bakje met m'n vinger leeg gelikt. Ook de carpaccio aan de overkant is uitstekend: niet te koud, maar stevig en mals. De herfstige hertensucade met bijbehorende cranberries, aardappel-knolselderijpuree nomineert als perfect troostvoedsel op deze regenachtige avond. En de gegrilde zeebaars met de notige beurre noisette en perfect gare risotto gaat schoon op. De afsluiting is een prachtig warm chocoladetaartje met zachte binnenkant en een lekker kaasplankje met bijbehorende goede port. Ook rest van de wijn bij het eten was prima.
De zaak zit op deze woensdagavond vrij vol met gasten die met de spaaractie van Albert Heijn voor de helft van de prijs komen eten. Brasserie Van Antwerpen verdient het om deze mensen terug te zien komen. Al was het maar omdat de kaart geregeld wisselt en de mannen van Van Antwerpen hardwerkende, aardige jongens zijn met smaak.
We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.
Tijdens de nieuwe rondleiding bij ss Rotterdam, de kunsttour, maak je een culturele reis langs deze kunstwerken en de verhalen die zij vertellen.
Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.
Geniet van de volgende voordelen: