Hopper aan de Schiedamse Vest is dé plek om op een druilerige woensdagmiddag uitgebreid met de kids gaan te lunchen. De kaart is uitgebreid en kindproof, boven is een fijne speelplek en ze hebben een heleboel soorten zelf gebrande koffie en goeie huisgemaakte taarten en koekjes.
Hopper is hip en licht. Van achter de enorme ramen kun je alles wat er buiten in en rond de Witte de Withstraat gebeurt goed in de gaten houden. Echt zo’n locatie waar je middagen achter je iPad kan zitten werken. Een latte erbij, een lekker broodje, laat de inspiratie maar komen. Maar nu ben ik er dus met de dames. En die rennen meteen naar boven, want - zo weten ze - daar is de speelhoek. Boven, aan de balustrade is gelukkig ook veel plek. Vanaf daar kijk ik zo Hopper in en kan ik de meiden in de gaten houden.

‘Wij willen tosti’
Samen bekijken we de menukaart. Het ziet er allemaal heerlijk uit. Ik twijfel tussen de ciabatta met Taleggio, tomaat en basilicum en het zuurdesembrood met zalm. Ik kies voor het eerste. Vooraf neem ik rode bietensoep én een café latte. De bonen die ze hiervoor gebruiken, worden eigenhandig gebrand in de branderij op de vestiging aan het Zwaanshals in Rotterdam Noord. De dames hebben beduidend minder lang nodig. ‘Wij willen tosti’, roepen ze in koor. Die is belegd met Stolwijker kaas en chorizo. Niet alledaags maar oh zo lekker. En, zo weten we van de vorige keer, met huisgemaakte ketchup mét stukjes erin, wat er wonder boven wonder gewoon in gaat. Geen gespit en gezeur, gewoon goedgekeurd dus.

Hoppertjes
Hoewel ze bij Hopper allerlei soorten biologische sapjes hebben - zelf neem ik wortelsap - willen de dames water. Alleen dat moeten ze wél zelf halen, beneden bij een prachtige waterpomp aan de muur. Dat vinden de dames leuk en spannend. Hij is een beetje hoog en de eerste keer morsen ze per ongeluk een beetje. Gelukkig wordt niemand boos. Maar al snel hebben ze het onder de knie. Eerst halen ze een paar glazen voor zichzelf en dan een heleboel voor mij. Tot ze de taartjes op de toonbank ontdekken. Appel-dadelbrood, glutenvrije brownies en kleine stervormige cakejes die Hoppertjes heten. De een nog mooier dan de ander. Vooral de Hoppertjes vinden ze erg aantrekkelijk. En ze maken ze bij Hopper allemaal zelf. Net als het zuurdesembrood en de croissantjes. Juul en haar vriendin blijven heel lang naar al het lekkers turen. Moeilijk hoor, om dáár niet even aan te zitten. Bijna jammer dat ze nu die tosti hebben besteld.

Allebei één taartje
En toch ook weer niet. Want even later zitten ze te smullen van hun Stolwijker kaas en chorizo tosti. Het ketchupschaaltje is binnen no time leeg en wordt meteen weer bijgevuld. De ciabatta smaakt ook goed. Lekker knapperig, vers en Italiaans. Als toetje mogen ze allebei één taartje uitkiezen. Weer staan ze minutenlang voor de toonbank. De een neemt een Hoppertje en de ander een Brownie en die breken ze samen in een heleboel kleine stukjes. Tja, als het maar lekker is. En dat was het.
